Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX 490,6. Echt waar?

490,6 in de AEX index...het staat er toch echt. Dat had ik eerlijk gezegd niet meer verwacht dit jaar. Is dit een aankoopmoment? Hieronder een aantal overwegingen:

  • In Amerika zijn insiders inmiddels significante aankopen in hun eigen bedrijven aan het doen. Het "slimme geld" stapt dus massaal in terwijl het "domme geld" juist in paniek uitstapt. Ook professionele futureshandelaren zitten per saldo net long in hun posities.

  • De Call/Put-ratio's zijn, zowel in Amerika als in Europa, in jaren niet zo laag geweest. Er wordt door optiebleggers gespeculeerd op verdere koersdaling waardoor de kans groeit dat het negatieve nieuws reeds in de koersen verdisconteerd zit.

    Vanuit een contraire marktvisie is dit historisch vaak een mooi aankoopmoment.

  • Fundamentele waarderingen zijn erg laag. Vooral in de financiële sector zijn aandelen nu toch erg goedkoop te noemen. Ze zijn geprijsd alsof er geen morgen meer bestaat. Een zeer gezond bedrijf als ING, dat operationeel tegen de 8 miljard kan gaan verdienen in 2008 en een miljard aan beleggingswinst, is nog maar 64 miljard waard. Wat dat betreft wordt het opportuun om over koers-kwartaal winst verhoudingen te praten in plaats van koerst-jaarwinst verhoudingen, zoals gebruikelijk. ING is dan nu te koop op 28 keer de kwartaalwinst.

  • Een mooi bedrijf als Smit International (zakelijk en prive long) laat mooie cijfers zien. De halfjaar winst stijgt 60%. Het ziet er naar uit dat het bedrijf een wpa van zo'n 5,70 euro kan verdienen dit jaar. Hiermee komt de k/w op 10 uit. Ik beleg al jaren in dit goed geleide bedrijf en verwacht daar ook in de toekomst nog plezier van te hebben. Ook de bouwers zijn weer zeer goedkoop te noemen en zo kan ik nog wel even door gaan.

  • Wie trouwens de euvele moed had tegen de stroom van positief nieuws over de iPhone in te roeien en op basis van mijn column van vier weken geleden over Apple (geen positie) een put aanschafte, is inmiddels rijkelijk beloond. De koers deed toen 138 dollar en nu 117 dollar. Het aanraakscherm van de iPhone schijnt bij intensief gebruik problemen op te geven. Ik zou de positie sluiten op dit moment en de winst van rond de 150% nemen.

  • Ik las zojuist een aantal schuldbewuste brieven aan klanten van hedge fund managers uit Amerika via de Wall Street Journal site (red: alleen voor abonnees van WSJ). Deze managers hebben vrijwel allemaal hun exposure in de markten sterk teruggebracht.

    Inmiddels heb ik mijn risicobudgetten weer helemaal ingevuld waar ik een belangrijk deel van dit jaar voor de helft cash was. Met het oog op de wat langere termijn lijkt het een mooi instapmoment in risicovolle beleggingen. Niets is echter zeker en wat op 10 keer de winst goedkoop is is dat op 8 keer ook nog steeds.


    Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op jasper@iex.nl.

  • Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder die als vergunninghouder is geregistreerd bij de AFM en als deelnemende instelling staat ingeschreven bij het DSI. Op basis van‘no cure, no pay wordt een multi strategie beleggingsbeleid gevoerd. Focus daarbij ligt op marktonafhankelijke, absolute rendementen in combinatie met beperkte risico’s. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jasper Oeberius Kapteijn

    Vermogensbeheerder Jasper Oeberius Kapteijn bedient van technische, fundamentele, statistische en sentiments-analyse en belegt in aandelen, maar ook derivaten. Hij is van oorsprong jurist, maar heeft de afgelopen tien jaar altijd in het effectenvak gewerkt. Zo was hij partner bij een hedgefund met kwantitatieve en statist...

    Meer over Jasper Oeberius Kapteijn

    Recente artikelen van Jasper Oeberius Kapteijn

    1. sep '07 Koopje Air France-KLM 84
    2. jan '07 From Russia with love 7

    Reacties

    30 Posts
    Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 16 augustus 2007 15:51
      En een flink deel van mijn cash is inmiddels weer verdwenen! Enkele fondsen: Pharming, Crucell, Hagie, Kardan, Aegon, Inno, Antonov en nog wat.

      Die huizenmarkt is inderdaad in een dip. Maar het grootste deel van de normale hypotheken is domweg veilig. Als je ziet wat de banken verdienen, ongelooflelijk toch. Die kunnen wat slechte kredieten echt wel aan.

      En ... be back in september en die er is dus bijna.

      Wereldeconomie groeit als kool. Energieprijzen zijn ook een luchtbel. Er is olie genoeg. En de voorraden in de wereld zijn gigantisch.

      Geluk allemaal met je beleggingen en handelen!
    2. [verwijderd] 16 augustus 2007 15:54
      Merill Lynch heeft het vuurtje lekker op laten laaien en nog wat olie op het vuur gegooid.

      Allemaal uit eigen belang ..

      Wat overigens niet wil zeggen dat de daling over is.

      Opvallend is het dat we dagen achtereen voor hetzelfde dalen, elk detail van hetzelfde is aanleiding om wederom flink te dalen. Vroeger waren er op een gegeven moment zaken "ingeprijst". Het lijkt me dat met deze K/w er voorlopig genoeg korting is gegeven, maar dat is mischien alleen hoop. Het is natuurlijk veel sensationeler om nog dit jaar onder de 400 te komen en kw, inderdaad van 10 te hebben, maar dan op kwartaalbasis.

      Beste beleggers op deze manier richten jullie alleen maar meer schade aan en wel aan jezelf en op langere termijn kan het door het massa-negatieve-gedrag wel eens echt fout aflopen.
    3. forum rang 10 bp5ah 16 augustus 2007 15:54
      quote:

      mrsplm@fre schreef:

      En een flink deel van mijn cash is inmiddels weer verdwenen! Enkele fondsen: Pharming, Crucell, Hagie, Kardan, Aegon, Inno, Antonov en nog wat.

      Die huizenmarkt is inderdaad in een dip. Maar het grootste deel van de normale hypotheken is domweg veilig. Als je ziet wat de banken verdienen, ongelooflelijk toch. Die kunnen wat slechte kredieten echt wel aan.

      En ... be back in september en die er is dus bijna.

      Wereldeconomie groeit als kool. Energieprijzen zijn ook een luchtbel. Er is olie genoeg. En de voorraden in de wereld zijn gigantisch.

      Geluk allemaal met je beleggingen en handelen!
      D'er zit flink wat 'kwaliteit' in je porto met Pharming, Antonov.

      Ik prefereer dan toch rood/zwart in het casino.

      Gr.

      Dirk
    4. [verwijderd] 16 augustus 2007 16:21
      Nou waarom niet? Natuurlijk zal het niet zo zijn. Maar ook daar is handel met voorkennis geweest. Ja voorkennis van de aanslag. Er is hoogstwaarschijnlijk door terroristen veel geld mee verdiend. Wie zegt dat die niet doordringen in de financiele wereld, een soort van financieel terrorisme.

      Jaja, ik zie ze vliegen.

      Nou dan zeg ik, de mens is van nature slecht en hebberig, als zij de mogelijkheid heeft om het te doen, zullen ze het niet laten. of denk jij dat het allemaal lieven mensen zijn die geloven in het lot. Nee de mens probeert zijn eigen lot te maken.

      Nu zeg ik niet : DIt is er aan de hand!
      Nee ik zeg: dit zou best wel kunnen, ookal is het mischien fictie nu.
    5. [verwijderd] 16 augustus 2007 16:47
      Ik vind het nu een prachtig instapmoment voor aandelen/optie constructies op financieel gezonde bedrijven met een hoog dividend rendement.

      Bijv ING:

      Koop 100 aandelen voor 28,50 euro = 2850 euro
      Schrijf 1 call ING dec 2011 35 op 3.50 euro = 350 euro
      Schrijf 1 put ING dec 2011 30 op 6,50 euro = 650 euro

      Per saldo 1850 euro investering.

      Het dividend voor volgend jaar wordt geschat op 1,40 euro. Dus stel dat je 6 euro dividend in de gehele periode krijgt, dan maak je alleen aan dividend rendement al 7,5%. Stel dat de koersen gelijk blijven tot dec 2011, dan maak je een rendement van ongeveer 14% op jaarbasis. Als de koersen herstellen tot minimaal 35 euro (moet toch haalbaar zijn, lijkt me) dan is je (maximale) winst ongeveer 120% (20% op jaarbasis)! Het break even punt ligt op 21,25 euro, dus voor je per saldo de min in gaat...

      Uiteraard moet je rekening houden met margin, maar gezien de enorme volatility op de opties, is het wat mij betreft een prachtig moment om dit soort constructies op te zetten.

      En mochten de koersen de komende maanden al herstellen en tot rust komen (dan loopt de volatility uit de opties) dan sluit je de hele positie weer...

      Ik ben nu voor ong. 40% ingestapt. Mocht de daling toch nog wat verder doorzetten, dan komt er nog een zelfde pluk achteraan. De rest houd ik achter de hand ivm margin.
    30 Posts
    Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links