Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Corné van Zeijl over ING, Wereldhave en AF-KLM

Hollandse Aandelenweek: Corné van Zeijl over aandelen Air France-KLM, ING en Wereldhave

Tijdens de zevende Hollandse Aandelenavond, georganiseerd door IEX en BNP Paribas Markets, doen op maandagavond 3 juli zes beursexperts hun favoriete Hollandse aandelen voor komend jaar uit de doeken. Corné van Zeijl, Portfoliomanager Nederlandse Aandelen bij Actiam, is er weer bij. 

Schrijf u hier in voor de Hollandse Aandelenavond
 

Als kleine voorbeschouwing op de avond blikken we met Van Zeijl terug op vorig jaar. Dit waren Corné's tips van vorig jaar: ING, Wereldhave en Air France-KLM. Het zal u vast niet verbazen dat zijn tips, op één na, het zeer goed hebben gedaan.

"ING vanwege onder andere het dividendrendement van ongeveer 6,5% en de verkoop van NN", zei je vorig jaar. Hoe staat het er nu voor?

"Ze hebben het 25% beter gedaan dan de AEX de afgelopen periode, dus ik kan wel zeggen dat het briljant is gegaan. Ze hebben alles gedaan wat was beloofd en dat is ook beloond. De onderliggende winstgevendheid is gestegen. Dat wordt door beleggers gewaardeerd. En in de tussentijd hebben ze ook nog een prachtig dividend laten zien!" 

Als tweede tip gaf je Wereldhave, vanwege het dividendrendement en het nieuwe management. Deze heeft het wat minder gedaan, hoe komt dat denk je? 

"Het aandeel heeft toch wat meer tegenwind gehad dan eerder geanticipeerd. Ik had verwacht dat nu de economische cyclus wat beter ging, er wat lucht zou komen voor retailketens. Zoals we hebben gezien in het nieuws is dat niet gelukt: er zijn een paar ketens failliet gegaan en een aantal gedecimeerd. Dat is voor Wereldhave 40% van hun portefeuille. Dat maakt het een van de meest gevoelige fondsen."

"Maar gezien de omstandigheden doen ze het goed, je ziet dat de winstverwachting heel erg stabiel is. Ook gaf het mooie dividendrendement een behoorlijke compensatie voor de achtergebleven koers."

Toch lijkt Wereldhave een favoriet aandeel van je. Je tipte 'm voor 2015 ook al. Komt er een derde jaar bij? 

"Dat weet ik nog niet. Het gat tussen de theoretische waarde van het bedrijf en de werkelijke waarde van het bedrijf is groter geworden. Dus misschien, het is iets om goed over na te denken."

Air France-KLM was je derde tip en schoot onlangs flink omhoog. Destijds noemde je het je "meest enge tip van de avond". Denk je dat dit het jaar van Air France-KLM gaat worden? 

"Het heeft wel even geduurd hoor! Aan het einde van het jaar stond het aandeel op 40% underperformance. Dat was even pijnlijk. Maar, hoewel later dan verwacht, kwam het wel. Het is een bedrijf met veel leverage, dus als het operationeel en financieel beter gaat dan gaan ze ook als een speer."

"Waar ik destijds ook geen rekening mee had gehouden is dat het een van de meest geshorte aandelen is. Die shorters hebben enorm veel pijn geleden en moesten het allemaal terugkopen. Daar heeft het aandeel flink van geprofiteerd met een extra koersstijging naar 20% outperformance."

"Persoonlijk denk ik dat het nu wel goed is geweest, maar als een aandeel volatiel is dan is Air France-KLM het wel. Met zijn 100% outperformance. Ik had trouwens ook een short aandeel: Fugro."

Ja, hoe is het daarmee gegaan? 

"Daarbij is ook alles uitgekomen dat ik wilde. Ik verwachtte dat het aandeel zou achterblijven, maar er is in de tussentijd zoveel ellende gekomen dat zelfs Boskalis heeft gezegd: we trekken ons terug. Dat was een uitstekende beslissing. Het aandeel Fugro is uiteindelijk 35% achtergebleven, dus mijn verwachtingen zijn uitgekomen."

Als je ten tijde van het geven van de tips wist wat je nu weet, zou je dan nog dezelfde tips hebben geven? 

"Ja, al moet ik wel zeggen dat het bij Air France-KLM wel billenknijpen was. Daar heb ik tussentijds wel aan getwijfeld. Wereldhave heeft eigenlijk in lijn met de AEX gepresteerd, dus die had ik ook gewoon kunnen houden. De AEX heeft het natuurlijk prachtig gedaan het afgelopen jaar. Het is mooi als je zo'n AEX voorblijft, dus ik had grotendeels hetzelfde gekozen."

Wat kunnen bezoekers verwachten van je tijdens de komende Hollandse aandelenavond?

"Zo'n zelfde soort lijst met drie longtips en een short, maar welke dat precies gaan worden hou ik nog even voor me. Al denk ik niet dat Air France-KLM en ING erin terug komen. Ik denk dat deze aandelen alles al gedaan hebben wat erin zit. Na zo'n outperformance zijn ze niet favoriet. Ik zoek juist naar achterblijvers die een turn around gaan laten zien."


Maandagavond 3 juli presenteren zes Hollandse Meester-analisten hun favoriete aandelen van Nederlandse bodem. In het Bimhuis in Amsterdam zullen die avond de volgende analisten hun beste tips voor het komende jaar van de hand doen:

  • Corné van Zeijl
  • Nico Bakker
  • Jim Tehupuring
  • Nico Inberg
  • Royce Tostrams
  • Jos Versteeg

Zorg dat u erbij bent en schrijf u hieronder in voor de Hollandse Aandelenavond:

Schrijf u hier in voor de Hollandse Aandelenavond
 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 15:30 IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links