Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sunny side up

Sinds een jaar schijnt de zon weer enigszins voor Sun Microsystems (geen positie). Deze voormalige lieveling in de internethype noteerde in 2000 nog tegen 65 dollar.

Maar vanaf die tijd had Sun een aantal zeer moeilijke jaren. In de jaren 2001 tot 2006 werd eigenlijk vooral verlies gemaakt. Terwijl andere voormalige hoogvliegers de financiële en operationele brokken konden oprapen duurde dit bij Sun veel langer.

De koers van Sun gleed dan ook af naar onder de 3 dollar. Het bedrijf heeft het heel moeilijk gehad in de zeer competitieve server- en dataopslagmarkten. Het bedrijf is verder bekend van de Java-programeertaal en het Solaris-besturingssysyeem.

Inmiddels wint Sun marktaandeel in vrijwel al zijn markten. Oprichter Scott McNeally maakte plaats en werd commissaris.

Vrolijke paardenstaart
McNeally stond erom bekend dat hij een grondige hekel aan alles wat Microsoft heet had en stak dit niet onder stoelen of banken. Zo werd het Sun-medewerkers verboden om Powerpoint-presentaties te maken. De vrolijke paardenstaart Jonathan Schwarz volgde hem op als CEO.

Deze supernerd annex positivo lijkt wat pragmatischer te opereren en zijn enthousiasme voor de Sun-producten en wat ze kunnen betekenen voor klanten werkt aanstekelijk. Financieel lijkt ook een ommekeer ingezet.

In het boekjaar 2007 dat op 30 juni afliep genereerde het bedrijf 958 miljoen dollar cash op een omzet van 13,9 miljard (plus 6,2%). De brutomarge steeg in het vierde kwartaal naar 47,2%. Op een marktkapitalisatie van tegen de 17 miljard dollar (koers 4,68) schiet het bedrijf weer hard de zwarte cijfers in.

Nieuwe kansen
Sun heeft zichzelf een zeer ambitieus doel gesteld door een operationele marge in 2009 van 10% na te streven, deze marge bedraagt nu 4%. Het is de vraag of dat doel behaald kan worden. Bij dit mogelijke herstel richting oude winstniveaus zou een verder herstel van het aandeel kunnen horen. Een koers van 8 à 9 dollar zou daar dan bijhoren.

Op weg daarheen kan Sun in ieder geval de 3,6 miljard cash die het heeft, inzetten om stevig eigen aandelen in te kopen. Daarnaast wordt er zo'n 2 miljard per jaar geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe producten. Bottom line is dat Sun redelijk goed gepositioneerd lijkt om winstgevende groei te laten zien in de komende jaren.

Doordat er veel mensen sceptisch naar het bedrijf kijken en de moeilijke jaren nog vers in het geheugen liggen, heeft het nog altijd een lage waardering. Dat schept kansen, zeker als de huidige marktvolatiliteit weer gaat liggen en de IT-bestedingen en investeringen van bedrijven blijven groeien.


Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Op moment van publicatie heeft hij geen positie in genoemde aandelen. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op jasper@iex.nl.

Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder die als vergunninghouder is geregistreerd bij de AFM en als deelnemende instelling staat ingeschreven bij het DSI. Op basis van‘no cure, no pay wordt een multi strategie beleggingsbeleid gevoerd. Focus daarbij ligt op marktonafhankelijke, absolute rendementen in combinatie met beperkte risico’s. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasper Oeberius Kapteijn

Vermogensbeheerder Jasper Oeberius Kapteijn bedient van technische, fundamentele, statistische en sentiments-analyse en belegt in aandelen, maar ook derivaten. Hij is van oorsprong jurist, maar heeft de afgelopen tien jaar altijd in het effectenvak gewerkt. Zo was hij partner bij een hedgefund met kwantitatieve en statist...

Meer over Jasper Oeberius Kapteijn

Recente artikelen van Jasper Oeberius Kapteijn

  1. sep '07 Koopje Air France-KLM 84
  2. jan '07 From Russia with love 7

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 augustus 2007 22:17
    Los van de financiele kant kan ik inderdaad zo een paar zeer positieve stappen opnoemen

    - Java blijft innoveren (oa steeds meer delen open source) om zo competief te blijven tov Microsoft's concurrende .NET technologie

    - Solaris is open source geworden wat veel waarde toevoegt voor bestaande klanten (waaronder in NL bijvoorbeeld de Vrije Universiteit te Amsterdam) en de weg opent naar nieuwe klanten.

    - Ze hebben veel exposure gekregen door projecten als: tinyurl.com/yw4ata

    Kortom, veel zaken waar de "community" erg positief op reageerde. Nu het enthousiasme nog omzetten in keiharde pegels.
  2. [verwijderd] 16 augustus 2007 22:18
    Wat dachten we van 't odf gebeuren en openoffice [star office] Ook zekers niet mis mee. Vooral nu [weer] steeds meer delen van de digitale wereld 't `niet-exclusieve' gebied inschuiven e.g. overheden die open innovatie en vooral open communicatie [protocolen,document formaten] beginnen te waarderen.

    Over dat blackbox gebeuren, daar wil ik bijvoegen dat voor nog geen 1800 piek per jaar je een supercomputer of datacentrum hebt in een ibm centrum, of als je piekvermogen nodig hebt kan je voor nog minder terrecht bij bijv. amazon.

    www.openoffice.org/

    Cheers..
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links