Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: De zomerrally van 2017

Is de angst in de markt een opmaat voor een zomerrally van de AEX?

De kop boven dit artikel is een beetje voorbarig, ik realiseer me dat, maar wel uitdagend.

Zie hier in een notendop wat er aan de hand is:

  • Wall Street bereikte een nieuw all-time-high.
  • Ook de Duitse beurs sloot op recordhoogte.
  • De techsector heeft zich bijna helemaal hersteld.
  • De Amerikaanse transportindex (belangrijke economische indicator) noteert minder dan 2% van een all-time-high af.

En nog nooit hoorde ik zoveel waarschuwingen voor een naderende crash als in de afgelopen week. Dit kan bijna niet anders zijn dan dat de zomerrally van 2017 in aantocht is, als die niet al is gestart, want every rally climbs a wall of worry.

Tegenstrijdige trend

Ondanks de opleving van maandag, heeft de AEX-index het patroon met lagere toppen niet weten te breken. Wel staat de dalende toppenlijn (blauwe lijn) onder druk.

Op langere termijn is het technisch beeld nog steeds positief, want elke correctie levert een hogere bodem op. De (lange termijn) actie is dus omhoog, de (korte termijn) reactie is thans omlaag.

Dat lijkt tegenstrijdig, echter dit is principe van elke uptrend die tot stand komt doordat de makt steeds twee stappen omhoog zet, afgewisseld door telkens slechts één stapje terug. Dat ziet u goed op de grafiek hieronder. Helemaal onderaan dit verhaal leg ik het principe actie-reactie nog eens uit met een voorbeeldgrafiek.

 

Grafiek AEX Index korte termijn

Doorbraak is een formaliteit

Het technische beeld van de AEX-index op korte termijn staat op het punt omhoog te draaien. Het patroon met lagere toppen (bovenste blauwe lijn op de grafiek hierboven) wordt gebroken bij een stijging boven 528, daarna is een doorbraak door de top 537,84 (van begin mei) een formaliteit.

Zoals eerder gemeld trad de recente daling (reactie) op in de vorm van een vlag. Een vlag is altijd de reactie op de voorgaande stijging. Een concreet koopsignaal treedt op wanneer de AEX door de dalende toppenlijn breekt, boven 528.

In dat geval wordt de vlag opwaarts afgerond en kan de opgaande trend worden hervat, in eerste instantie richting 537,84, in tweede instantie richting 563,98. Mocht er vandaag of morgen een geldige uitbraak uit de vlag optreden, dan markeert dat de start van de zomerrally van 2017.

Op Twitter zal ik daar direct op reageren.

Opwaartse trend intact

Het lange termijn technische beeld van de AEX blijft, ondanks de correctieve fase, positief. De actieve onderliggende opwaartse trend is dus intact. Zolang elke correctie (dus de reacties zoals nu in de vlag) op een hoger niveau eindigt, blijft de opwaartse trend (actie) intact.

Vooralsnog zou elke daling tot aan die voormalige toppen tussen 506 en 510,55 een hogere bodem opleveren. Het patroon van hogere koersbodems (reacties) op de grafiek hieronder is zeer consistent: na de februaribodem van begin 2016 rond 380, is er een hogere bodem gevormd rond 409,23, daarna een rond 436,28 en tenslotte een op 476,71.

Sterk is dat de uptrend in het afgelopen halfjaar een opwaartse acceleratie heeft ondergaan, met hogere bodems op 489,80 (17 februari), 501 (8 maart), 506,23 (27 maart) en 509,40 (20 april), de laatste bodem is iets verlaagd van 520 naar 518,75 (15 juni).

Vlag voltooid

In goed Nederlands, de uptrend heeft zich dus versteild. Als er niets geks gebeurt, dan wordt de vlag voltooid en zal de opwaartse trend zich voortzetten. Overigens is dit ook op alle andere Europese aandelenbeurzen het geval.

Grafiek AEX Index lange termijn


Een trend is niets anders dan de richting van de markt, de actie. In onderstaande voorbeeldgrafiek geeft de groene stippellijn de richting van de markt aan, de actie is dus opwaarts. Tussentijds treden winstnemingen op, correcties of reacties, op de voorbeeldgrafiek hieronder afgebakend met de rode stippellijnen.

U ziet het Droste-effect, met een zig-zag beweging op lange termijn, met daarbinnen een zig-zag beweging op korte termijn. Zolang elke reactie op een hoger niveau eindigt dan de voorgaande, worden dus hogere bodems gevormd.

Beleggers stappen nog in

Wellicht ten overvloede, de recente correctie is dus een reactie op de voorgaande stijging. Voor een technisch analist is dat van groot belang, het geeft immers aan dat beleggers op steeds hogere niveaus instappen.

De reacties kunnen op diverse manieren optreden, de meest bekende zijn vlag-formaties en driehoeksformaties. Op de AEX zijn de reacties de laatste maanden gevormd als vlaggetjes. Het laatste signaal zou de uitbraak uit de huidige vlag zijn, in dat geval wordt de actieve beweging, de uptrend dus, voortgezet.

Deze is met de blauwe pijl gemarkeerd. Voor de AEX geldt dus dat de actie nog steeds omhoog wijst, de reacties (vlaggen) eindigen nog steeds op een hoger niveau dan de voorgaande, het wachten is nu op het laatste signaal (de blauwe pijl), die de timing van de volgende actie zal bepalen.

Ik leg het fenomeen van een uptrend hier uitvoerig uit, omdat dit het gedrag van de aandelenmarkt (van u en ik) blootlegt, waarbij elke correctie wordt benut om bij te kopen. Dit is dus totaal iets anders dan het kan vriezen, het kan dooien-principe.

Grafiek actie en reactie

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 21
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

290 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
290 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links