Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA-educatie: Indicatoren

TA-educatie: Indicatoren

In de Week van de Technische Analyse vandaag aandacht voor indicatoren. Wouter Slot neemt de 200-dagenlijn en de relatieve sterkte onder de loep.

De eerste indicator die ik hier bespreek, is de 200-dagenlijn. Deze lijn wordt samengesteld door iedere dag de gemiddelde koers van de afgelopen 200-dagen te berekenen. De volgende dag valt de oudste dag af, maar wordt de nieuwste stand aan de berekening van de 200-dagenlijn toegevoegd.

Daarom wordt vaak gesproken van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Hoewel deze lijn niet gebruikt kan worden om precieze draaipunten in de markt te vinden, is die wel erg bruikbaar in de beoordeling van de langetermijnrichting van een trend.

Als de koers boven het 200-daags gemiddelde beweegt en het 200-daags gemiddelde is opwaarts gericht, dan spreken we van een opwaarts verloop. Het omgekeerde geldt uiteraard voor een dalende trend. Met de 200-dagenlijn kunnen we dus vooral de tendens en richting van de markt vinden.

Beweegt de koers om een vlakke 200-dagenlijn heen beweegt, dan is er sprake van een neutrale trend. In de praktijk blijkt vaak dat wanneer een aandeel in een stijgende trend beweegt, de 200-dagenlijn tijdens correcties voor steun kan zorgen.

In de praktijk

Als voorbeeld hieronder de grafiek van ING, waarbij in het afgelopen jaar te zien is dat de koers al meerdere keren op of rond de 200-dagenlijn (rode doorlopende lijn) is opgevangen. Tijdens de koersdaling van ING fungeerde deze lijn juist als een natuurlijke barrière.

Nogmaals, u kunt niet handelen op de kruisingen van de koers met de 200-dagenlijn, de zogenoemde crossings. De lijn dient enkel ter beoordeling van de richting van de langetermijntrend:

  • Zolang de koers boven het stijgende 200-dagenlijn beweegt, is er een tendens tot stijgen.
  • Indien de koers onder het 200-dagenlijn beweegt, is er een tendens tot dalen.

Hier is veel onderzoek naar gedaan.

Grafiek aandeel ING met indicatoren

 

Relatieve sterkte

Een andere indicator die wij graag gebruiken heeft de meeste toegevoegde waarde voor langetermijnbeleggers.

In de selectie van een aandelenportefeuille is het niet alleen van belang om aandelen te kiezen die in een stijgende trend zitten (dus boven hun stijgende 200-dagenlijn), maar ook om een selectie te maken van welke aandelen daarvan het beste presteren.

Hiervoor gebruiken wij de relatieve sterkte (niet te verwarren met de Relatieve Sterkte Index: RSI). Deze indicator vergelijkt het koersverloop van de onderliggende waarde met dat van de index waar het aandeel onder valt.

Door dit iedere dag te doen, ontstaat een lijn op de grafiek waaruit kan worden afgeleid of het aandeel inderdaad op langere termijn beter presteert dan de index zelf. In een portefeuille kunnen dan de aandelen worden opgenomen met de sterkst stijgende relatieve sterkte.

Let op de afwijkingen

In de grafiek hieronder van ASML is de relatieve sterkte-lijn de blauwe doorlopende lijn. Tijdens perioden van stijging is de relatieve sterkte opwaarts is gericht, tijdens correcties laat de relatieve sterkte een dalend koersverloop zien. Wij kijken vooral naar afwijkingen met het koersverloop.

Begin 2015 begon ASML te consolideren (binnen de rode cirkel), terwijl de relatieve sterkte-lijn al enige tijd verzwakte. Kort daarna zette ASML een daling in. Het tegenovergestelde zien we eind 2015.

Toen krulde de relatieve sterkte-lijn al omhoog, maar pas in mei van 2016 brak ASML boven de novembertop rond 90,25, pas daarna zette de forse stijging richting 125 in.

Grafiek aandeel ASML met indicatoren

 

Wij geven de voorkeur om voornamelijk eerst het koersverloop zelf te analyseren en gebruiken de hierboven besproken indicatoren vervolgens slechts als aanvullend hulpmiddel. Uiteindelijk zal de koers zelf de richting moeten bepalen.

Deze bijdrage is geschreven door Wouter Slot, analist bij de Tostrams Groep.

IEX Week van de Technische Analyse
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Olieprijs nog niet uitgebroken 6
  2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 juni 2017 00:18
    De relatieve sterkte is een boeiende lijn die handig kan zijn bij het herschikken van de porto. Ikzelf gebruik dat nooit, maar goed. De 200MA is een totaal nutteloze lijn, ook al is er veel onderzoek naar gedaan. Je kunt er namelijk geen koopmoment op baseren, noch een verkoopmoment. Neem nou de grafiek van ING die de heer Tostrams toevoegt, het ideale verkoopmoment is de top halverwege 2015 op €16. Toen die top werd bereikt, zag je niets aan de 200MA, toen daarna de diepe koersval kwam, reageerde de 200MA bijna niet, pas weken later, toen € 13 werd aangetikt begon hij af te vlakken, toen was er gelukkig een pull back, zodat je hem alsnog op €13,50 had kunnen verkopen, de 200MA liep toen horizontaal en de koers was hoger dan de lijn. Was er toen een tendens tot stijgen? Oh boy, no een jaar later stond ING op € 8,50, dat zou een ideaal koopmoment zijn geweest, maar alweer had je niets aan de 200MA, die begon pas weken later te draaien toen de koers op € 11 stond. Kortom: waardeloze lijn, je zult echt iets anders moeten gebruiken voor je timing.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links