Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuwe TA-man: Royce Tostrams

Nieuwe TA-man: Royce Tostrams

Royce Tostrams volgt Bas Heijnk op vanaf 16 juni als huisanalist bij IEX.nl. We vroegen hem wat u van zijn dagelijkse TA-column kunt verwachten. Eind jaren negentig stopte Tostrams als hoofd van de afdeling Technische Analyse bij ING om de Tostrams Groep te beginnen, zijn eigen beleggingsbureau.

Zijn opvolger daar? Bas Heijink. Nu, bijna twintig jaar later zijn de rollen omgedraaid: Royce volgt Bas op als TA-specialist van IEX. En wat is een mooiere tijd om te beginnen dan in de Week van de Technische Analyse?

Vanaf vandaag zullen Royce Tostrams en zijn medewerkers Wouter Slot en Justin Blekemolen dagelijks de TA-rubriek verzorgen. Wouter en Justin worden later voorgesteld, eerst laten we de pater familias aan het woord. 

Wat kunnen de lezers bij IEX van jou verwachten? 

"Bas is een uitstekend technisch analist en onze methodiek is grotendeels hetzelfde, namelijk het volgen van trends op de financiële markten. Ik heb natuurlijk mijn eigen accenten die ik toepas."

"Zo kijk ik puur naar het koersbeeld en minder naar indicatoren. De indicatoren gebruik ik alleen ondersteunend, niet om een signaal te zien. De indicatoren die ik, naast de koersgrafiek, het meest gebruik zijn relatieve sterkte en moneyflow."

"De relatieve sterkte is iets anders dan de RSI (Relatieve Sterkte Index), het gaat hier om een aandeel relatief ten opzichte van de beurs, index of ander aandeel. Dus ik vergelijk de koersontwikkeling van het ene fonds met een andere eenheid."

"De moneyflow laat onderliggende geldstromen zien. Als de koers stijgt en de moneyflow daalt, is er sprake van distributie en wordt er geld aan de markt onttrokken. Als het aandeel daalt en moneyflow stijgt, dan komt er juist vers kapitaal in de markt: accumulatie."

Hoe bepaal je wat per dag interessant is voor de lezers?

"In eerste instantie zal ik het dagelijkse blog gebruiken voor het algemene marktbeeld van de AEX. Daarnaast zal ik soms ondersteunende indicatoren laten zien, of als het opportuun is een belangrijk aandeel uitlichten. Bijvoorbeeld als dat is doorgebroken."

Hoe ben je in aanraking gekomen met TA?

"Ik ben eind jaren zeventig begonnen met beleggen. Destijds werkte ik nog bij de vakbond, maar mijn moeder belegde ook. Dat vond ik zo interessant dat ik er zelf ook mee begon. Alleen ik maakte veel fouten doordat ik er niet genoeg vanaf wist en weinig houvast had." 

"Toen ben ik op zoek gegaan naar boeken over beleggen en ben ik op cursus geweest in Amerika. Dat was in die tijd nog heel wat. Daar ben ik TA tegengekomen en dat heeft me meteen gegrepen omdat het een objectieve methode is. Natuurlijk heb je nooit 100% garantie."

"Technische analyse is niets anders dan het volgen van het gedrag van de markt, en dat proberen in kaart te brengen en te visualiseren." 

Maar destijds waren er nog geen computers. Hoe deed je dat dan? 

"Vroeger berekende ik het handmatig en tekende het dan uit op ruitjespapier. Ik noteerde een bolletje als de koers daalde en een kruisje als de koers steeg, de point and figure charts. Het waren de enige grafieken zonder tijdas, omdat de beweging van de grafiek niet door de tijd werd weergegeven maar door de richting." 

"Dat is een hele ouderwetse methode die is ontwikkeld door Charles Dow, ergens rond 1900. Hij heeft als eerste onderzocht en beschreven dat markten niet willekeurig bewegen maar dat er regelmatig terugkerende patronen inzitten." 

Wat was je eerste baan in de financiële wereld dan?

Ik begon in de jaren tachtig bij Robeco. Ik solliciteerde op de functie regionaal beleggingsadviseur, maar had ook aangegeven dat ik me bezig hield met TA. Toevallig was Robeco net bezig een research-organisatie op te zetten, dat later IRIS werd. Ik werd aangenomen als technisch analist. Dat was echt pionieren."  

Hoe werd er in die tijd tegen TA aangekeken? 

"Het werd in het begin niet altijd serieus genomen. Ik werkte bij Robeco met grote beleggers, die sinds begin jaren tachtig vol in de Japanse markt zaten. De Nikkei-index was in die jaren bijna vertienvoudigd naar 40.000 punten, waarbij ongelofelijk veel is verdiend."

"Toen echter de technische indicatoren op rood sprongen, werden wij niet meteen geloofd en zelfs uitgelachen. Maar het lachen is ze wel vergaan, want de Japanse beurs zakte naar 14.000, later zelfs naar 7000." 

Waar richt je je op met de Tostrams groep?

Wij volgen 400 aandelen op de korte en lange termijn. Er komen dus elke dag 800 analyses online. Een groot deel van dat proces is geautomatiseerd, maar de adviezen worden altijd door een analist gegeven."

"Het daadwerkelijke kopen en verkopen is dus een handmatig en ambachtelijk proces, waarbij de automatisering enkel ondersteunend is." 

"We richten ons vooral op de Nederlandse en Europese markt. Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en België zijn populair bij beleggers. Daarnaast volgen we ook Amerikaanse aandelen en indices op Wall Street en de Nasdaq."

"We hebben zelfs een portefeuille met beleggingsfondsen, waarin nu langzaam steeds meer ETF’s worden gevolgd. ETF’s worden steeds belangrijker, samen met mijn mannen zal ik ook op IEX daar aandacht aan besteden." 

Hoe kijk je naar fundamentele analyse? 

"Als technisch analist kijk ik naar de markt en laat ik me niet afleiden door wat er in de krant staat. Maar fundamentele ontwikkelingen kunnen wel gebruikt worden als aanleiding om ergens naar de kijken. Maar nooit om te beoordelen." 

Kun je daar een voorbeeld van geven?

Bijvoorbeeld het aandeel Tesla. Dat vinden mensen al jarenlang een goed aandeel, terwijl het op de grafiek ruim 3,5 jaar alleen maar zijwaarts bewoog tussen de 160 en de 280 dollar. De relatieve sterkte was zwak, omdat de Nasdaq in die periode juist is gestegen."

"Indien je alleen op fundamentele gronden in Tesla zou hebben belegd, dan had je 3,5 jaar op dood geld gezeten. Tesla was wel veel in het nieuws met nieuwe ontwikkelingen maar dat wil niet altijd zeggen dat het een interessante beleggingskans is."

"Pas een maand geleden brak de koers opwaarts. Dan wordt het ook vanuit een technische blik interessant. Daar komt bij dat de relatieve sterkte nu pas begint op te lopen. Tesla is dus met een inhaalmanoeuvre bezig!"  

En de huidige turbulentie op de markt, wat kun je daar van zeggen?

Nu de AEX onder de recente koersbodems en steun rond 520 zakt is er technisch sprake van verkoopdruk en zwakte. Aan dergelijke signalen zal ik in mijn dagelijkse blogs uiteraard aandacht besteden. Want beleggers willen weten tot waar de AEX nu kan zakken."

"Met andere woorde: waar zou ik weer kunnen instappen? Ik kan u verklappen dat ik tussen 506 en 510, waar enkele koerstoppen uit 2015 liggen, een eerste vangnet verwacht."

 

IEX Week van de Technische Analyse

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 15:30 IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. max21 16 juni 2017 09:17
    Waarom wordt dit dan niet gewoon vermeld?

    ABM Financial News - 08:33
    (ABM FN-Dow Jones) IEX Group heeft Tostrams Groep overgenomen. Dit maakte IEX vrijdag voorbeurs bekend, zonder financiële details te melden.

    Tostrams, opgericht in 1999, is een leverancier van beleggingsinformatie en beleggingsadviezen gestoeld op basis van technische analyse.

    "De overname van Tostrams Groep past in de strategie van IEX Group om zijn dienstverlening uit te breiden met betaalde content diensten", zo liet IEX in een toelichting weten.

    De integratie van Tostrams zal in de tweede helft van dit jaar plaatsvinden. Oprichter Royce Tostrams blijft bij de activiteiten betrokken en zal het gezicht worden voor IEX op het gebied van technische analyse.

    De overname wordt met terugwerkende kracht geëffectueerd per 1 januari 2017 en zal naar verwachting direct positief bijdragen aan de omzet en het resultaat van IEX Group.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    De newsfeed is tenminste 15 minuten vertraagd en is een beperkte weergave van de totale webfeed die ABM Financial News levert.

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
  2. forum rang 4 Red_ 16 juni 2017 12:20
    oke nieuwe poging op nettere manier:
    "Toen echter de technische indicatoren op rood sprongen, werden wij niet meteen geloofd en zelfs uitgelachen. Maar het lachen is ze wel vergaan, want de Japanse beurs zakte naar 14.000, later zelfs naar 7000."

    Dit is de pot verwijt de ketel dat die zwart ziet. zie casus AEX voorspellen boven de 1000...
  3. Meel 16 juni 2017 13:11
    TA is als een dobbelsteen gooien, soms is het even, soms oneven....
    Als ze het goed hebben, juichen en roepen ZIE JE WEL!!! als ze het fout hebben hoor je niets...
    Snap niet dat hier zoveel aandacht en credit aan gegeven wordt, 0 wetenschappelijke verantwoording, je kan net zo goed Jomanda om advies vragen...
  4. forum rang 9 objectief 16 juni 2017 14:00
    quote:

    Meel schreef op 16 juni 2017 13:11:

    TA is als een dobbelsteen gooien, soms is het even, soms oneven....
    Als ze het goed hebben, juichen en roepen ZIE JE WEL!!! als ze het fout hebben hoor je niets...
    Snap niet dat hier zoveel aandacht en credit aan gegeven wordt, 0 wetenschappelijke verantwoording, je kan net zo goed Jomanda om advies vragen...
    Snap niet waarom je deze stukjes dan leest...lijkt me oerdom.
  5. Poundfoolish 16 juni 2017 15:51
    Verzoek aan IEX in samenwerking met Tostrams

    Laat Tostrams volgende week een modelportefeuille gebaseerd op zijn persoonlijke TA inrichten,zodat we die kunnen volgen en zijn TA resultaat periodiek langs de meetlat leggen.

    Dan kunnen we opnieuw vaststellen dat de moneyflow per saldo uit je portefeuille & knip stroomt.

    Sprekend uit ervaring en langere termijn, meer dan 20 jaar heeft het met enige regelmaat volgen van zijn adviezen mij,de balans opmakend, altijd alleen nog maar geld gekost.
    Ruwweg 10% succes en 90% geld verbranden.

    Ik brand er m'n vingers nooit meer aan.
    Vandaar deze waarschuwing.
    En als hij nog steeds in zichzelf gelooft,laat 'm die portefeuille optuigen,zelf meedoen(!)en zijn geld daarin beleggen waar zijn mond en grafieken de argeloze volger naar toe leiden.

    Wens alle Tostrams gelovigen en zijn volgers verder oprecht alle succes.
    Tip:Houd je resultaten n.a.v. zijn adviezen exact bij in een Excelbestandje.
    Dan kom je er rap genoeg achter.
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links