Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een hele Binck

Een hele Binck


De koers van BinckBank staat op het moment van schrijven op een wat droefgeestig niveau van 4,30 euro. Een korte blik op de langjarige grafiek laat zien dat de internetbroker weer terug is bij af. Het aandeel noteert weer rond de koersniveaus van die bange beursdagen in 2008/2009 toen de hele wereld leek te vergaan. De conclusie even naar voren halend: hier gaat duidelijk iets niet goed.

 

tienaars grafiek BinckBank

 

Ooit een disruptor

Ooit, circa 17 jaar geleden, werd BinckBank opgericht om de gevestigde orde van (dure) grootbanken uit te dagen. Het uit het roemruchte Amsterdam Option Traders voortgekomen bedrijf wilde beleggen toegankelijker en beter betaalbaar maken voor particuliere beleggers.

Wellicht is de term ‘disruptor’ een tikje aan de scherpe kant, feit is dat BinckBank de markt aardig heeft opgeschud. De tarieven zijn flink omlaag gegaan en orders inleggen kan overal en altijd. Missie geslaagd.

Tegenwoordig lijkt BinckBank linksom en rechtsom te zijn ingehaald door de concurrentie. Die blijkt nóg lagere tarieven te kunnen aanbieden en dat zet het verdienmodel van BinckBank duidelijk onder druk. De internetbroker is naarstig op zoek naar alternatieve inkomsten. En dat is nog knap lastig.

TOM (The Order Machine) gaat hem alvast niet worden: de concurrent voor Euronext op derivatengebied is foetsie. Het samenwerkingsverband met Optiver wordt ontbonden en de stekker gaat eruit.

Dat is enerzijds best jammer: een beetje concurrentie voor Euronext kan zeker geen kwaad. Tegelijk heeft TOM wel gedaan waar het ooit voor werd opgericht. De tarieven zijn flink omlaag gegaan. Of BinckBank daar financieel veel mee is opgeschoten, is nog maar de vraag. TOM is nooit winstgevend geweest en heeft de oprichters aardig wat miljoenen gekost.

Vermogensbeheer dan, een andere pijler waarop de internetbroker hoopt geld te verdienen. Daar lopen de zaken evenmin voorspoedig. Het vermogen onder beheer loopt nog steeds terug, al is het tempo van de daling wel aan het afzwakken.

Hoewel een beheerd vermogen van (afgerond) 1,2 miljard euro best aardig oogt, is het kruimelwerk. Daar gaat BinckBank voorlopig het lek niet mee boven water krijgen.

Binck in… hypotheken?

De vorig jaar toch opmerkelijke stap om in hypotheken te gaan, levert wel wat op: meer rente. En daar was het uiteraard om te doen. Nederlandse hypotheken gelden als relatief veilig. Dat is een feit, maar de van Obvion overgenomen hypotheekportefeuille (340 miljoen euro) is voor beleggers toch een black box.

Grofweg moet de hypotheekportefeuille van ruim 500 miljoen euro leiden tot stabiele rente-inkomsten in de orde van grootte van circa 10 miljoen euro.

Dan een relatief nieuw initiatief van BinckBank: de aankoop van fintech Pritle eerder dit jaar. Een interessante stap van de internetbroker: een robo-adviseur. Klanten kunnen eenvoudig, en goedkoop, hun vermogen online laten beheren.

Natuurlijk betreft het hier geen echte robot, maar slimme software die daarmee de rol van de traditionele vermogensbeheerder naar de kroon steekt.

BinckBank betaalde hier circa 12,5 miljoen euro voor, deels in eigen aandelen. Het is nog even afwachten in hoeverre de robo-adviseur zal aanslaan, maar de verwachtingen zijn tamelijk hooggespannen voor de ‘Binck Forward.’

‘Binck Sparen’ is een andere activiteit waarmee BinckBank geld hoopt te verdienen. Het concept past in de verschuiving van louter internetbroker naar een meer bredere algemene bank met dito productaanbod. Het zal gezien de historisch lage rentetarieven vermoedelijk voorlopig geen vetpot zijn, maar geldt wel als logische aanvullende activiteit.

Transformatieproces vergt tijd

BinckBank verdiende vorig jaar ruim 30 miljoen euro, tegen ruim 55 miljoen euro in 2015. De voor beleggers interessante winst per aandeel bedroeg 0,45 euro in 2016 versus 0,79 euro in 2015. Dat zijn nu niet echt cijfers om vrolijk van te worden. Lagere provisie-inkomsten en hogere lasten: een giftige cocktail.

Als doekje voor het bloeden keerde de bank vorig jaar 0,23 per aandeel uit. Een aantrekkelijk dividendrendement, gerekend althans bij de huidige koers, van circa 5%. De koers is echter vrijwel gehalveerd sinds 1 januari 2016.

Het bedrijf is 2017 aardig van start gegaan: over het eerste kwartaal kwam het gecorrigeerde nettoresultaat uit op 7,8 miljoen euro.

Vergeleken met het eerste kwartaal 2016 toch nog een lelijke min van 9%, maar dit hangt vooral samen met eenmalige kosten gerelateerd aan het afstoten van de hierboven besproken TOM-activiteit. Schade: nog eens 1,5 miljoen euro.  

De transformatie van internetbroker tot een veel bredere financiële dienstverlener kost tijd en geld en is niet van risico’s ontbloot. BinckBank ontwijkt weliswaar de strijd om de ‘race tot the bottom’ bij de internetbrokeractiviteiten, maar betreedt tegelijk wel (deels) het speelveld van de grootbanken.

De keuzes die BinckBank heeft gemaakt, een forse verbreding van het dienstenpakket, zijn helder. De bank kiest er duidelijk voor niet mee te gaan in de prijzenslag bij internetbrokers en hoopt de flink teruglopende inkomsten uit beleggingstransacties elders te compenseren. Het is nog te vroeg om een definitief oordeel te vellen.

Disclaimer: Crum heeft geen positie in bovenvermeld aandeel


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 09:00 Een interessante nieuwkomer: CVC Capital Partners
  2. 22 apr 'Reality check' nodig in energietransitie, vindt JPMorgan Chase
  3. 19 apr Nieuwkomer Douglas presteert uitstekend

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Rayman007 15 juni 2017 22:43
    Mijn vraag is: wat is Binck's competitive edge? Ik zie het niet en de zoektocht naar alternatieve bronnen van inkomsten komt op mij niet sterk over. Ik zie een parallel met V&D, een onduidelijke positionering en gebrek aan focus.
    Ik heb ook geen vertrouwen in 'Binck forward', de robo-adviseur. Mensen die beleggen 'eng' vinden trek je hiermee niet over de streep en mensen die willen beleggen willen (iets) meer invloed.

    p.s. ik beleg via Binck, heb al eens een DeGiro account aangemaakt maar ben bij de 'activatiefase' afgehaakt...wellicht dat ik nog eens overstap...
  2. bdj 18 juni 2017 10:22
    De producten van Binck zijn m.i goed. Protrader oogt wat oudbollig maar ik werk er al zo lang mee en het werkt goed. Voor mijn lange termijn porto beleg ik bij Binck maar voor de korte ritjes van met name US aandelen ben ik naar degiro gegaan. 10e of 50ct dat scheelt nog al op 1 aandeel amzn. Bij degiro moet je vervolgens je eigen aankoopkoers per stuk bijhouden in een Excel.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links