Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Trump verscheurt Parijs

Trump verscheurt Parijs, maar niet de wereld

Het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om het klimaatakkoord van Parijs, dat vorig jaar was goedgekeurd door zijn voorganger, te verscheuren heeft wereldwijd tot veel reacties geleid. Zowel uit de politiek als uit het bedrijfsleven kwamen er afkeurende commentaren.

Reden temeer om eens stil staan bij het mogelijke gevolg van dit besluit. Is het echt zo erg dat de Verenigde Staten niet meer meedoen aan het streven om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden?

Uiteraard is het een grote klap in het gezicht dat de op één na grootste uitstoter van broeikasgassen niet meer meedoet en zijn kolenmijnen weer opent.

Voor iedere kolencentrale die de Verenigde Staten weer laat draaien, moet de rest van de wereld er minimaal drie dichtgooien, want anders worden de emissiedoelstellingen van het verdrag van Parijs niet gehaald.

Amerikaanse portemonnee

Daarnaast zal ook de Amerikaanse portemonnee gemist worden. In het verdrag van Parijs staat dat bijvoorbeeld de Afrikaanse landen financieel bijgestaan zullen worden door het rijke Westen om de overgang naar emissieloze energiebronnen te kunnen maken.

Deze jaarlijkse rekening van zo’n 91 miljard euro zal dan bijna volledig door Europa moeten worden opgehoest. Daarnaast is de angst er dat er nu ook andere landen zijn die uit competitieve overwegingen net iets minder hard hun best gaan doen om de emissiedoelstellingen te behalen.

Aan de andere kant is er de afgelopen jaren enorme vooruitgang geboekt in het rendabel en competitief maken van zowel zonne- als windenergie ten opzichte van fossiele brandstoffen.

Groene geest uit de fles

Door verbeterde technologie en schaalvoordelen is het gelukt om zonne-energie op te wekken voor:

  • minder dan 5 cent per kWh in de Verenigde Staten
  • minder dan 3 cent per kWh in Latijns-Amerika en het Midden-Oosten

Voor kolencentrales geldt 7 à 8 cent per kWh. Recent is ook het eerste windenergieproject in de Duitse Noordzee aangekondigd dat zonder overheidssubsidie voor minder dan 5 cent per kWh energie gaat leveren.

Na jaren een veredeld hobbyproject te zijn geweest van wereldverbeteraars lijkt de groene geest nu uit de fles. Volgens Bloomberg New Energy Finance gaan windmolens en zonnepanelen vanaf 2020 overal goedkoper energie opwekken dan gascentrales en vanaf 2022 geldt dit ook ten opzichte van kolencentrales.

Sterke contrabeweging

Mocht de Amerikaanse markt voor zonnepanelen en windmolens mogelijk wegvallen, dan zal dit tijdstip zelfs nog naar voren kunnen komen. De prijzen zullen immers door mogelijke Amerikaanse kopersstaking alleen nog maar sneller dalen.

Hoe tegendraads de Amerikaanse president ook wil zijn, naar zijn portemonnee zal zelfs deze puberale vastgoedmagnaat wel luisteren. Door Trumps verscheuractie is er een sterke contrabeweging op gaan gekomen en lijkt de rest van de wereld zich opeens politiek te verenigen.

Binnen een week hebben Duitsland en China een deal gesloten om door te gaan met het verdrag van Parijs en groene technologie met elkaar te delen. Alhoewel er nog niet bekend is wie de geldelijke belofte naar Afrika gaat nakomen is het een snelle stap in de goede richting.

Ook in de Verenigde Staten

Ook binnen de Verenigde Staten is een sterke contrabeweging gaande. De staat California heeft ook met China een groen pact gesloten om zowel groene technologie als emissierechten te delen. Dat een staat als California deze opmerkelijke stap zet is op zich niet vreemd.

Het is al jaren de groenste staat van Amerika en wekt op piekdagen meer dan 50% van haar energie met dank aan zon, wind en water. Ook andere staten als New York, Arizona en Texas hebben direct na het besluit van Trump aangekondigd gewoon door te gaan met de energietransitie naar groene stroom.

Op het eerst gezicht lijken de gevolgen van het besluit van Trump derhalve mee te vallen. De rest van de wereld zal de steeds goedkopere groene stroom vaker gaan gebruiken. Of dit echter genoeg is om de aarde niet met twee graden te laten opwarmen blijft slechts gissen.

Meer uitstoot

Want hoe emissieloos we ook energie gaan produceren in de toekomst, de steeds grotere hoeveelheid mensen op deze aarde en haar nog grotere veestapel stoten gewoon meer en meer broeikasgassen als methaan en CO2 uit.

Welllicht is het een idee om fotosynthese machinaal onder de knie te krijgen en om op die manier CO2 aan de atmosfeer te onttrekken.

Nu ben ik slechts een eenvoudige belegger, maar ik weet zeker dat het bedrijf dat een apparaat op de markt brengt dat koolstofdioxide (CO2) uit de lucht weet te scheiden in zuurstof (O2) en de wondergrondstof grafeen (C) een absolute hit op de beurs zal zijn. Al zal Trump wellicht geen aandeelhouder worden...


Henk Grootveld is hoofd trendsbeleggen bij Robeco, fondsmanager van het groeifonds Rolinco en trendwatcher. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Robeco kan op ieder moment de in deze column genoemde aandelen of andere instrumenten in portefeuille hebben.Meer over Henk.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Henk Grootveld

Henk Grootveld is hoofd trendsbeleggen bij Robeco, fondsmanager van het groeifonds Rolinco en trendwatcher. Naast aandelenmarkten en economie heeft Grootveld een brede interesse in en schrijft hij over de impact van wetenschap en technologie op de geschiedenis. Hiervoor was hij onder andere hoofd Europese aandelen bij Robeco,...

Meer over Henk Grootveld

Recente artikelen van Henk Grootveld

  1. okt '19 GenZ, of de generatie die de wereld gaat redden 15
  2. sep '19 Een hopelijk slaapverwekkend verhaal 5
  3. jun '19 Tijdbom der obesitas 4

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 juni 2017 15:32
    Wat een tenenkrommende column is dit. Van de fondsbeheerder zou je toch iets meer diepgang verwachten, dan het overschrijven van politiek-correctepraat zoals in de media verschijnt, waarvan niet vaststaat of de waarheid wordt verteld.
    Na het lezen heb ik geen spijt dat ik geen Robecofondsen meer heb.

    Gelukkig zijn er ook analisten met meer diepgang:
    www.bnr.nl/opinie/kees-de-kort/103238...

  2. K. Bouter 14 juni 2017 16:21
    Zucht...@Kees2 de fossiele opwekking krijgt 8 x meer subsidie dan schone energie, dus die analyses met 'diepgang' van kees de kort kan zo de prullenbak in. Zucht2 ...@kolenboer ...hou toch op met dit soort onzin vergelijkingen. De temperatuurwijzigingen in het verleden kwamen ook door uitstoot (van o.a. vulkanen en methaan) en nu komt die (extra) uitstoot door de mens.
  3. forum rang 6 Ronald Engels 14 juni 2017 17:24
    Kees de Korte een zeer verstandige man, er is namelijk helemaal geen Climate Change en / of CO2 broeikas gas probleem, dit is een groots opgezet bedrog sinds 50 jaar van Politici, Margret Thatcher begon ermee om kerncentrales te kunnen bouwen en kolenmijnen te sluiten in de UK, bestudeer dit eens, bovendien bestudeer de MILANKOVITCH CYCLES, gecombineerd met aard en zonne magnetisme die verantwoordelijk zijn voor de cycli van temperatuur veranderingen over honderden, duizenden jaren.

    CO2 is zeer waardevol, al de rest is onzin, er is geen Climate Change.
  4. msg959 14 juni 2017 21:19
    quote:

    K. Bouter schreef op 14 juni 2017 16:21:

    Zucht...@Kees2 de fossiele opwekking krijgt 8 x meer subsidie dan schone energie, dus die analyses met 'diepgang' van kees de kort kan zo de prullenbak in. Zucht2 ...@kolenboer ...hou toch op met dit soort onzin vergelijkingen. De temperatuurwijzigingen in het verleden kwamen ook door uitstoot (van o.a. vulkanen en methaan) en nu komt die (extra) uitstoot door de mens.

    Zucht3 Die onzin dat fossiele opwekking 8x meer subsidie zou krijgen is al meermalen weerlegd. Als je voor "subsidie" geheel nieuwe definities gaat hanteren heb je gelijk.
    Zucht4 dat er temperatuurwijzigingen in het verleden plaatsvonden door uitstoot is totaal niet bewezen.

    Trump heeft hiermee een verstandige beslissing genomen. Jammer dat Europa dit niet overneemt.
  5. forum rang 6 Ronald Engels 15 juni 2017 02:08
    K. Bouter, de alkaliniteit van onze oceanen is pH 8.2, er is dus totaal geen verzuring van die paar ppm`s meer of minder CO2 in de atmosfeer.

    Een pH van 7.0 is neutraal, hoger als 7.0 is basisch/alkaline, onder de 7.0 is zuur tot zeer zuur bij 1.0.

    Er is dus totaal geen probleem van oceanen verzuring, dit is complete onzin uitgekraamd door de eigenbelang klimaat fanatici.

    K. Bouter ik kan je slecht de goede raad geven informeer je eens serieus over de niet bestaande Climate Change en over de zeer waardevolle grondstof CO2 voor onze planeet en het voorbestaan van de mensheid. Er is ook geen Global Warming, slechts natuurlijke zeer lichte opwarming van misschien max 0.3 graad Celcius over de laatste 30 à 40 jaar.

    Zonder CO2 in de atmosfeer sterven we af, reeds bij minder als 180 ppm in de atmosfeer begint het langzame afsterven.
    Meer CO2 naar b.v. 500 ppm is erg goed voor een veel groenere planeet met veel meer en beter leven.

    Bestudeer s.v.p. de Milankovitch Cycles en bestudeer het Warm CO2 project van YARA en Zeeland Seaports in Terneuzen waar dagelijks Tomaten, Paprikas, enzv. worden gekweekt in glazen kassen met gemiddelde CO2 concentraties van 1100 ppm binnen in de kassen.
    Warm CO2 verbruik van ruwweg 84 graad celcius, ruwweg 350.000 ton per jaar wordt daar geconsumeerd in glazen kassen. Om 3x per jaar tomaten te oogsten. Geweldig niet?

    Echt de klimaat fanatici, Al Gore, Jesse Klaver en Groen Links, enzv. zitten helemaal fout met hun Climate Change wens-verhaal, er is namemlijk helemaal geen Climate Change met meer extreem weer, er is in werkelijkheid minder extreem weer sinds 1998 en door verminderde zonne activiteit over de komende 20 jaar en de grotere afstand aarde - zon gaan we met zekerheid naar een milde afkoeling van ons klimaat, een milde ijstijd periode met weer groeiende ijs gletschers op het noordelijk halfrond.

    Ook de oceaan niveaus zijn in de laatste eeuw slechts met 18 cm gestegen en dit komt door thermische uitzetting van de oceanen - zeewater honderden triljarden m3 volume, aangezien de temperatuur van onze planeet onder invloed van continue radiatie en zonne activiteit door onze 15 miljoen graad warme zon, die nu erg dicht bij de aarde staat en bovendien met een grotere tilt van 23.5 graad van de aardas, waar door het noordelijk halfrond met enorm veel zwarte landmassa meer radiatie van de zon als normaal absorbeert, gevolg smelten gletschers noordelijk halfrond "only", dit is de situatie van laatste 40 jaar, en nu komt er weer een koudere periode aan minimaal de komende 20 jaar tot minimaal 2035 à 2040.

    Alle subsidies voor Windmolens zijn dus gewoon belasting geld verspilling, weggegooid geld zeker als windmolenparken failliet gaan bij stoppen subsidies, en leuke pet projecten voor bedrijven zoals SHELL, DONG en VESTAS, SIF, enzv. die daar ongelooflijk dik aan gaan verdienen.

    Informeer je voor je onzin uitkraamt. Er is geen Climate Change! Er is geen CO2 broeikas probleem!
  6. kolenboer 15 juni 2017 13:59
    quote:

    biopro schreef op 15 juni 2017 13:41:

    Wat een vreselijke reacties hier. Probeer dat IPCC rapport eens te lezen, of vertrouw op echte wetenschappers.
    Genoeg wetenschappers die het ontkennen, dus waarom zou ik die dan niet geloven? Waarom moet ik altijd dingen geloven van de linkse mensen?
  7. [verwijderd] 17 juni 2017 07:28
    quote:

    biopro schreef op 15 juni 2017 13:41:

    Wat een vreselijke reacties hier. Probeer dat IPCC rapport eens te lezen, of vertrouw op echte wetenschappers.
    Algemeen bekend is dat er naar de echte wetenschappers niet wordt geluisterd.
    De linkse lobby is te uitgebreid en daardoor te machtig geworden, op onze kosten welteverstaan.

    Dankzij Trump worden vele ogen geopend.
  8. forum rang 6 Ronald Engels 17 juni 2017 21:03
    BIOPRO: Dat rapport van IPCC is gebaseerd op gemanipuleerde en aangepaste temperatuur data, ik weet zeker, dat ook jij dit weet.

    Dit rapport is dus gewoon bewuste oplichting uit puur financieel eigenbelang en zelfs onze politici zijn zich met zeer grootte zekerheid voor de volle 100 % bewust, dat er geen CLIMATE CHANGE probleem is en dat er ook geen CO2 BROEIKAS probleem.

    Zij spelen aan deze fraude en oplichting mee uit puur financieel en politiek eigenbelang, voorkomen van gezichtsverlies en men heeft weer een extra reden om de burger kaal te plukken met hogere belastingen.

    Als je dus je verstand gebruikt en je correct informeert, dan weet je dus dat Climate Change slechts fraude en oplichting is en wee diegene die iets anders durft te beweren en dit zelfs kan bewijzen, die wordt verketterd en vernietigd in zijn desbetreffende vakgebied en werkeloos en verwijderd, 100 % zeker.
    Enkele honderden wetenschappers hebben dit aan de lijve ondervonden.

    Dus kort en krachtig we worden gewoon opgelicht en financieel kaalgeplukt, zelfs onder leiding van Rutte, die 100 % zeker veel beter weet, maar zoals gebruikelijk nooit enige ruggen graad heeft een werkelijk onmachtig politicus, helaas, helaas, helaas.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links