Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Profiteren van dividendversnelling

Profiteren van dividendversnelling

Dividendbeleggers hebben reden tot juichen. In het vorige kwartaal zagen zij weer meer dividend binnenkomen dan een jaar eerder. Volgens de Global Dividend Index van Janus Henderson Investors steeg het wereldwijd uitgekeerde dividend in het eerste kwartaal van dit jaar naar 218,7 miljard dollar.

Dat komt overeen met een onderliggende stijging van 5,4% op jaarbasis. Dit is meteen de grootste onderliggende dividendstijging sinds eind 2015. De aantrekkende wereldwijde groei vertaalt zich in hogere bedrijfswinsten, waardoor er ook meer geld beschikbaar is om het dividend te verhogen.

De huidige gematigde economische groei geldt als ideaal voor dividendbeleggers. Janus Henderson stelt de dividendgroei voor het gehele jaar naar boven bij en verwacht nu een onderliggende dividendgroei van 3,9% (was 3,2%) en een totale groei (inclusief speciale dividenden) van 1,5% (was 0,3%).

Het beleggingshuis becijfert dat beleggers dit jaar 1,176 biljoen dollar dividend tegemoet kunnen zien. Dat is 18 miljard dollar meer dan Janus Henderson in januari nog becijferde.

Verschillen per regio

In de Verenigde Staten nam het dividend in het eerste kwartaal met slechts 0,1% toe. Maar schijn bedriegt. Exclusief speciale dividenden was de onderliggende groei met 5,1% sterk. Omdat Amerikaanse dividenduitkeringen goed zijn voor 60% van het wereldwijd uitgekeerde dividend in het eerste kwartaal heeft de Amerikaanse gang van dividendzaken de nodige impact.

Amerikaanse bedrijven keerden in het eerste kwartaal 106,9 miljard dollar aan dividend uit.

Sterke dividendgroei was er ook in de opkomende markten. Volgens Janus Henderson bedroeg de dividendstijging liefst 12%. Deze groei is mede te danken aan valuta-effecten. Omdat de meeste opkomende markten-valuta’s meer waard werden tegenover de dollar nam het dividend – gemeten in dollars – automatisch toe.

Iets minder florissant verliepen de dividendzaken in Europa. Exclusief het Verenigd Koninkrijk namen de dividenduitkeringen slechts met 1,4% toe. Dat zegt op zich niet zo veel. Het eerste kwartaal is niet het belangrijkste dividendkwartaal van het jaar. De meeste Europese bedrijven keren hun jaardividend in het tweede kwartaal uit.

Dividend strooiende techbedrijven

Maar niet alleen de regiokeuze is bepalend voor de houdbaarheid van het dividend. Misschien nog wel belangrijker is de sectorkeuze. De grondstoffenbedrijven lieten het dividend in het eerste kwartaal het meest stijgen.

Dat is niet toevallig, want nu de grondstoffenprijzen weer zijn aangetrokken, kunnen zij ook weer meer winst uitkeren. Minder goed is het gesteld met de telecomsector waar de winsten al jaren onder druk staan. dat vertaalt zich in chronisch dalende dividenduitkeringen.

Hoe anders is het gesteld met de techsector. Die betaalde ook dit jaar weer het meeste dividend uit. Wie had dat zestien jaar geleden, toen de internetbubbel klapte, kunnen denken. Een bedrijf als Apple keert dit jaar naar verwachting 13 miljard dollar aan dividend uit.

Het belang van spreiding

Omdat de hoogte van het dividend per regio en sector verschilt, is goede spreiding essentieel. Ook is het wel zo verstandig om de aandelenkeuze over te laten aan specialisten. Zij kunnen het beste bepalen of het dividend ook houdbaar is.

Zo is een hoog dividend niet altijd het beste dividend. Als het dividendpercentage bijvoorbeeld is gestegen omdat de koers van het aandeel fors is gedaald, dan is het oppassen geblazen.

Twee gerenommeerde wereldwijd beleggende dividendfondsen zijn:

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de twee dividendfondsen?

Fondsenvergelijking

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)

 • Kempen High Dividend: 12,1%
 • DWS Top Dividend: 12,8%

Rendement 1 jaar

 • Kempen High Dividend: 19,1%
 • DWS Top Dividend: 9,8%

Dividendrendement

 • Kempen High Dividend: 4,38%
 • DWS Top Dividend: 2,44%

Kosten

 • Kempen High Dividend: 0,78%
 • DWS Top Dividend: 0,90%

Risico (jaarlijkse koersbeweeglijkheid)

 • Kempen High Dividend: 13,0%
 • DWS Top Dividend: 10,1%

Top 3-sectoren

 • Kempen High Dividend: Financials (22,1%), telecom (12,1%), energie (9,5%)
 • DWS Top Dividend: Defensieve consumtiegoederen (27,0%), telecom (14,3%), gezondheidszorg (13,4%)

Geografische spreiding

 • Kempen High Dividend: Europa (46%), Verenigde Staten (26%), Azië (18%)
 • DWS Top Dividend: Verenigde Staten (42%), Europa 38%), Azië (14%)

Conclusies

Dividendbeleggers hebben over rendement geen klagen. Dat bewijzen de prestaties van het Kempen Global High Dividend Fund en DWS Top Dividende. Van de twee heeft het fonds van Deutsche op middellange termijn het beste gerendeerd.

Het dividendfonds van Kempen presteerde over de laatste twaalf maanden superieur, vooral profiterend van het koersherstel van banken en grondstoffenbedrijven. Het verschil in rendement tussen de twee fondsen laat zich eenvoudig verklaren.

Thomas Schüssler van Top Dividende gaat vooral voor defensief: 40% van zijn portefeuille bestaat uit defensieve consumentenbedrijven en farmaceuten, zoals Unilever, PepsiCo en Novartis. Beleggen in de opkomende markten doet DWS Top Dividende niet. Ook dat haalt het risico omlaag.

Jorik van den Bos zoekt het daarentegen meer bij financials en grondstoffenbedrijven, die samen bijna 38% van zijn portefeuille uitmaken. Ook belegt hij in de opkomende markten.

Van den Bos vertelde me vorige week dat hij het percentage aandelen uit de opkomende markten in het laatste half jaar heeft opgehoogd tot 12%. Bij de keuze tussen de twee dividendfondsen moeten beleggers zichzelf vooral de vraag stellen hoeveel risico ze willen nemen.

De behoudende beleggers zal eerder voor DWS Top Dividende gaan. Wie iets meer risico wil lopen, heeft met Kempen Global High Dividend Fund iets goeds in handen.

Bron: Morningstar, peildatum: 11 juni 2017


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente columns van Rob Stallinga

 1. mei '18 Buybacks krikken rendement wél op 1
 2. aug '17 Home sweet home 6
 3. aug '17 Steengoede belegging 8

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. DWS Top Dividende FD 125,440 21 okt
  -0,700
  -0,55%
 2. Kempen Global High Dividend Fund 25,740 10:00
  -0,200
  -0,77%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare