Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Rente(n)ieren

Ierland is al jaren één van de beste beleggingslanden van Europa. Geholpen door een stevige bevolkingsgroei, een uiterst gunstig belastingklimaat en forse investeringen in de nog wat middeleeuwse infrastructuur ligt de economische groei van deze Keltische Tijger al jaren op een hoog niveau.

In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de economische groei maar liefst 7,5% op jaarbasis – de meeste Europese landen zouden dolblij zijn met de helft daarvan.

Dankzij de aansluiting bij de euro hebben de Ieren niet de lasten die normaal bij deze lusten horen, in de vorm van oplopende rente en een stijgende wisselkoers.

De ISEQ-index behaalde in de afgelopen vijf jaar een totaalrendement van 120%, bijna 70% meer dan het Europese gemiddelde. Nog veel beter was het rendement van een bijzondere bank, Anglo Irish Bank.

Doet u mij maar 400%
Tussen eind juni 2002 en eind juni 2007 leverde een belegging in dit juweeltje maar liefst exact +400% rendement op. Anglo Irish Bank is opgericht in 1964 en beursgenoteerd sinds 1971, met noteringen in Dublin en Londen. Het bedrijf verstrekt op dit moment 59,2 miljard euro aan leningen aan het midden- en kleinbedrijf.

Het gros daarvan in Ierland (57% van de kredietportefeuille) maar ook in het Verenigd Koninkrijk (34%) en sinds een paar jaar de Verenigde Staten (9%). De leningen hebben meestal de vorm van een hypotheek op commercieel onroerend goed. De relatie met cliënten is hecht en de dienstverlening superieur.

Een strak georganiseerd kredietbeoordelingsproces stelt het bedrijf in staat om cliënten zeer snel te bedienen en de hoge kwaliteit van de leningenportefeuille te bewaken. Mede hierdoor blijft de rentemarge redelijk constant op 2,4% en groeit het leningenvolume snel.

Sprookje niet afgelopen
Omdat een groot deel van de leningen wordt gebruikt voor investeringen in commercieel vastgoed, zou de dalende marge tussen de nu stijgende rente en de stagnerende opbrengst van vastgoed de groei in gevaar kunnen brengen. Zowel de rentemarge van Anglo Irish Bank als de vraag naar kredieten zou daarmee kunnen terugvallen.

Om deze reden is de koers van Anglo Irish Bank sinds begin juni met zo’n /15% gedaald. Is het sprookje over? Ik denk het niet. In de eerste helft van het lopende boekjaar (tot september) steeg het leningenvolume nog met +19% en de winst per aandeel met +45%, veel meer dan werd verwacht.

De winsttaxaties zijn dankzij deze uitstekende cijfers verhoogd en de koers-winstverhouding voor september 2008 van 10 ligt daardoor nu slechts op het niveau van het gemiddelde van de bankensector. Zelfs als de winstgroei fors zou terugvallen, blijft deze boven het sectorgemiddelde en is een waarderingspremie gerechtvaardigd.

Somber scenario is OK
Ook vanwege de kwaliteit van de leningenportefeuille (slechte leningen beslaan slechts 0,5% van het totaal), de uitstekende efficiencyratio van 25% en het rendement op het eigen vermogen van 30%. Analisten gaan nu uit van 34% winstgroei in het lopende boekjaar, een halvering daarvan tot 17% in 2007/2008 en een stabilisatie op 13-14% in de jaren daarna.

Zelfs als ze in hun sombere kijk gelijk zouden krijgen – wat ik niet geloof – lijkt het aandeel Anglo Irish Bank daarmee een aantrekkelijke belegging. Zeker nu de Ieren ook in de VS vaste grond onder de voet hebben gekregen, wat ze minder afhankelijk maakt van Ierland en bijna onbegrensde groeimogelijkheden geeft voor de langere termijn.


Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen Bankiers. Lanters' columns zijn geschreven op persoonlijke titel. Anglo Irish Bank zit in de clientportfolio's van Theodoor Gilissen. Lanters heeft privé geen positie in het aandeel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen Bankiers. Lanters columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Felix Lanters

Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen en hoofd van het team voor Europese aandelen. Tot 2006 gaf hij leiding aan het Gilissen Quality Growth Fund. Van 1987 tot 2004 was hij werkz...

Meer over Felix Lanters

Recente columns van Felix Lanters

  1. jul '07 Rente(n)ieren 2
  2. jan '07 French Connection 5
  3. okt '06 Stormachtige stockpicks 11
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare