Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggers, speculanten en gokkers

Beleggers, speculanten en gokkers

 

Het blijft op de beurs een eeuwige discussie: wat is nu precies beleggen, wat is speculeren en wat is gokken? Zo ook gisteren weer eens op Twitter. Met Karel Mercx wel te verstaan en een paar andere usual suspects bemoeiden zich er ook mee. Dit keer over goud en beleggen.

Het is nu eenmaal zo dat als je een positie in goud hebt, je per definitie speculeert. Overigens ook voor bijvoorbeeld olie, andere grondstoffen en eigenlijk alles dat geen yield of dividend oplevert. Ongeacht je beleggingshorizon, dat maakt namelijk niet uit als je speculeert.

Eigenlijk is het nog simpeler te stellen. Ieder die een transactie doet om daarmee koerswinst te behalen belegt niet, maar speculeert. Hoe lang je horizon ook is.

De definitie van speculatie via Wikipedia: 

Speculatie (handel): Speculatie is een kopen van een goed om het op een later tijdstip weer te verkopen met winst als gevolg van een prijsstijging. De speculant is niet van plan het goed in kwestie (de onderliggende waarde) zelf te gebruiken of waarde toe te voegen en neemt met de transactie een risico.

Daarom ook deze column, want dan schrijven we het juiste gebruik van deze termen over de beurs voor ééns en voor altijd uit:

De Belegger

Er zijn natuurlijk verschillende soorten beleggers. Iedereen zal erkennen dat het onder te verdelen is in defensieve of passieve beleggers en de ondernemende beleggers.

De defensieve of passieve belegger zijn:

  • iedereen die belegt in wereldindexfondsen of -trackers.
  • iedereen die deelneemt aan een pensioenfonds.
  • buy en hold-beleggers in vastgoed-, aandelen- en/of obligatiefondsen en -trackers.
  • te herkennen aan het feit dat hij altijd zal beweren dat de beurs niet te timen is of je gewoon de markt moet volgen omdat het bedrijfsleven op lange termijn steeds omzetten, winsten en dividenden weet te verhogen. Hallo, AJee :-)

Ik maak natuurlijk een grapje, maar collega Arend Jan heeft wel een goed punt hier. Gelijk een goede spreiding en lage kosten is voor iedereen een goede reden om in wereldindextrackers te zitten. Zelf doe ik dat tegenwoordig ook op die manier met hetzelfde bedrag iedere maand. Op mijn leeftijd (24) moet dat toch wel goed komen.

De ondernemende beleggers doen het volgende:

  • beleggen in individuele aandelen voor dividendinkomsten.
  • beleggen in vastgoed voor huurinkomsten.
  • beleggen in obligaties voor inkomsten uit couponopbrengsten.
  • kijken naar dividend, maar nog belangrijker dividendgroei.
  • kijken naar groei van cashflow, marges, winsten en omzetten.
  • kijken naar de balansen van bedrijven.
  • kopen alleen iets als dat op of onder een zelf uitgerekende waarde aangekocht kan worden.
  • letten altijd op risico's en begrijpen waar die zitten.
  • kennen de bedrijven waar zij een belang in hebben goed.
  • een ondernemer is in feite ook een ondernemenende belegger, maar bij bezit van één bedrijf legt hij zijn eieren in één mandje.

Ondernemende beleggers zijn er dus in verschillende soorten en maten, maar altijd zal een ondernemende belegger op zoek gaan naar iets dat cashflow voor hemzelf genereert. Het liefst iets dat ieder jaar meer cash in het laatje brengt. Zoals een aandeel met dividendverhogingen of vastgoed op een goede locatie waar een jaarlijkse huurverhoging doorgevoerd kan worden.

De speculant

Als je een activa koopt met als enige doel daar winst mee te boeken door middel van een prijsverschil ben je dus per definitie een speculant. Of een gokker, maar daar komen we zo op terug.

De term speculant is door de jaren heen een beetje besmeurd geraakt, want speculeren worden vaak verward met gokken. Dat is overigens niet terecht. Er zijn namelijk wel degelijk veel zaken die speculanten onderscheiden van gokkers. 

 De speculanten:

  • proberen winsten te behalen door een stijging of daling van een (aandelen) koers.
  • kunnen aan zichzelf uitleggen waarom zij iets wel of niet doen.
  • maken zelf beslissingen op basis van goede risk/reward.
  • weten hoeveel ze maximaal verliezen per trade en managen dat.
  • proberen de menselijke emoties die bij het speculeren horen onder controle te krijgen.
  • bestuderen wat er fout is gegaan en leren daarvan.

Wat je dus kunt zien is dat speculeren toch wel een vak apart is. Omgaan met uitersten van emoties is niet gemakkelijk en al helemaal niet als je op zo'n moment belangrijke beslissingen moet nemen. Wat ook lastig is is genoegen nemen met de winst of verlies die een trade oplevert. Het kan namelijk altijd beter en het maximale haal je er nooit uit. De perfecte trade bestaat niet.

De gokker

De gokker is iemand die niet weet wat hij of zij koopt. Een gokker is iemand die zonder goede reden denkt of van iemand heeft gehoord dat iets omhoog gaat. Een gokker is degene die op het NOS Journaal een item over Bitcoin ziet en daar de helft van zijn spaarcenten in smijt.

Waarschijnlijk was het zijn vader die de overwaarde van zijn hypotheek eind jaren '90 in aandelen stopte, maar dat is hij alweer vergeten. This time is different, weet u wel. De gokker doet geen huiswerk en heeft nog nooit van money management gehoord. Het is de gokker die blijft zitten bij de vraag wie belegt hier met geleend geld, maar opstaat wanneer de vraag luidt: wie belegt hier in turbo's.

Een speculant zou nooit aan mij vragen wat de AEX vandaag gaat doen, of ArcelorMittal deze week gaat stijgen of ik nog een gouden tip voor hem heb. Alleen gokkers doen dat. Er is een mooi gezegde voor uit de pokerwereld die zelfs de bekendste belegger van de wereld, Warren Buffett, gebruikt.  

“If you've been playing poker for half an hour and you still don't know who the patsy is, you're the patsy.”

Als u zich niet herkent in de defensieve of ondernemende belegger en ook niet in de speculant, dan bent u waarschijnlijk de gokker. Niks mis mee. U bent niet minder of slechter dan de belegger of de speculant. U moet alleen inzien dat u de gokker bent.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ff_relativeren 13 juni 2017 14:06
    hmmm, dus je bent alleen een belegger als je je geld verhuurt in ruil voor dividend of coupons ? Of ben je dan een verhuurder ?

    en als je aandelen koopt en jaren lang vasthoudt (buy and hold) waarop geen dividend zit, dan ben je alleen aan het speculeren op waardegroei. Ergo, een speculant.

    Toegegeven, de definities -en de grenzen ertussen- zijn haarscherp getrokken.
    Of ze terecht zijn ? Mwahhh. Maar het is een verrekte mooie column !
  2. [verwijderd] 13 juni 2017 14:47
    Idd scherp geschreven!
    Het verschil tussen de belegger en de speculant zit hem dus in de verwachte jaarlijkse uitkering (coupon / dividend) en de verwachting van koersstijging op termijn....

    Dan is volgens mij elke belegger per definitie een speculant en hoeft dat niet per se andersom :))

  3. forum rang 5 theo1 13 juni 2017 15:13
    kopen alleen iets als dat op of onder een zelf uitgerekende waarde aangekocht kan worden.

    Dit is gemakkelijk gezegd, maar moeilijk gedaan. Het is in de echte wereld duivels ingewikkeld om een "echte" waarde te berekenen voor een actieve asset. Daar hebben we ook een markt voor: meestal is dat de beste (of in ieder geval de minst slechte) manier die we hebben om de waarde van een asset te bepalen. Als je het alleen maar over aandelen hebt: je hebt ook nog te maken met aandelen die altijd duur zijn en aandelen die altijd goedkoop zijn. Als je gaat wachten tot Coca Cola een K/W van 10 doet, kan je lang wachten. Dat aandeel is altijd duur. Banken noteren eigenlijk altijd onder boekwaarde en zijn dus altijd goedkoop. Nog een complicatie: cyclische bedrijven kan je het best kopen op een hoge waardering. De hoge waardering toont namelijk het dieptepunt van de cyclus. Een lage waardering toont de top van de cyclus. De winst is bij dit soort bedrijven cyclischer dan de koers.

    letten altijd op risico's en begrijpen waar die zitten.
    Ook gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als externe aandeelhouder heb je te maken met een hele hoop unknown unknowns. Je hebt geen directe toegang tot de boekhouding. En zelfs als je dat wel hebt, kan er nog fraude in het spel zijn. Als belegger moet je je vooral ook bewust zijn van wat je niet weet. Vaak is dat nogal wat. Sommige van de beste bedrijven zijn ook nog eens niet echt van het communiceren: HAL is een geweldige belegging, maar je moet er toch vooral op vertrouwen dat ze weten waar ze mee bezig zijn. Als externe aandeelhouder weet je voor een heel groot deel niet eens waar ze mee bezig zijn. Ander voorbeeld: je moet wel een wetenschapper zijn om echt te begrijpen waarom de steppers van ASML superieur zijn. Of om een mening te hebben over de pijplijn van een farmaceut. Als je alleen belegt in bedrijven waarvan je precies weet wat ze doen, dan valt er nogal wat moois af.
  4. forum rang 4 holenbeer 13 juni 2017 17:12
    Als ik het goed begrijp is dan Albert Heijn ook een speculant, immers, die koopt aardappels in tegen een bepaalde prijs in de hoop ze een paar dagen later in de winkel voor een hogere prijs te verkopen. Die aardappels leveren geen dividend op.

    Ik zie niet echt de relevantie van dit soort redelijk kunstmatige onderscheiden. De meeste mensen doen iets om er geld aan over te houden. Of je nou ondernemer, werknemer, belegger, speculant, spaarder of gokker bent. Je kan er hooguit over discussiëren of bv. iemand met een uitkering iets doet om geld over te houden, of juist iets laat.

    Sommige mensen zijn succesvoller dan anderen daarin, sommigen nemen meer en anderen minder risico. De meeste mensen doen meer van bovenstaande dingen, soms zelfs allemaal, met verschillende delen van hun geld. Net zoals Bonost zegt, lekker spannend of in elk geval afwisselend.

    Kom je thuis van je werk, zie je dat je een maandsalaris op je speculatieve Bitcoins hebt verdiend. En dat je gokputjes AF-KLM en Tesla verder onder water staan. En dat je zonnepanelen, waarvoor je je bij de belastingdienst als ondernemer hebt gemeld om de BTW af te trekken, weer braaf hebben staan pruttelen. En o ja, die saaie belegging heeft weer een paar tientjes dividend uitgespuugd. Je voegt je vakantiegeld z.s.m. toe aan je beleggingsrekening om weer extra VBR te hebben. Voor je het weet betaal je rente in plaats van dat je die krijgt.

    Hé, dat is een nieuwe categorie: hoe noemen we iemand die geld weg zet tegen een negatieve rente? Een bankier :-)))?

  5. forum rang 4 efreddy 13 juni 2017 22:32
    Het is nu eenmaal zo dat als je geen positie in goud hebt, je per definitie speculeert,je gaat er immers van uit dat het fiatgeld in waarde zal toenemen tegenover het echte geld.
    Maar als ik hier lees : Het is nu eenmaal zo dat als je een positie in goud hebt, je per definitie speculeert lijkt het dat wie geen goud heeft mij eerder een gokker dan een speculant nl iemand die niet weet wat hij koopt en daarom zonder goede reden zijn vermogen maar in fiatgeld stopt.
    Niks mis mee. U bent niet minder of slechter dan de belegger of de speculant. U moet alleen inzien dat u de gokker bent.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links