Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stap voor stap Probiodrug

Stap voor stap Probiodrug

 

Een eenvoudig persbericht kan grote wonderen verrichten bij biotechs. Het Duitse, maar in Amsterdam genoteerde Probiodrug, beleeft vooralsnog, met die dubbel digits op torenhoog volume, een van haar beste beursdagen ooit. Het record is +18,5% in oktober 2014, een paar dagen na de beursgang die maand.

Het volumerecord is 206.443 stuks uit november 2015, toen het bedrijf 13,5 miljoen euro ophaalde met nieuwe aandelen. Vorig jaar oktober gaf ProBiodrug weer 745.000 aandelen uit, maar hoewel de koers toen een paar dagen flink bakzeil haalde, vielen de volumes mee. Hoewel? Het is maar wat de norm is.

Gemiddeld gaan er 2200 stukjes doorheen, maar er zijn dagen dat het er hooguit tientallen zijn. Betrekkelijk weinig handel daarom voor een superspeculatieve biotech als ProBiodrug, dat op de huidige koers toch een slordige 130 miljoen euro aan beurswaarde heeft. Het aandeel zit niet voor niks in de AScX.

Die term superspeculatief gebruik ik niet voor niks, want Probiodrug is een biotech-aandeel uit het boekje: klein en met maar één speerpunt: de ziekte van Alzheimer. En dat is precies waar de fantasie én het risico in zit. Wie met een werkend middel komt heeft de jackpot. Het is alleen nog nooit iemand gelukt.

Stappen

Misschien dat het Probiodrug wel lukt en dat verklaart wellicht de enorme koersstijging op torenhoog volume. Zorg dat u er bij bent, want u weet maar nooit, lijkt het koersbord te zeggen. En dat alles naar aanleiding van een persbericht dat ze weer een stap heeft gezet in haar productontwikkeling.

Een kleine blik in het archief laat zien dat er vaker zulke stappen zijn gezet. U ziet zelfs een paar maanden geleden een identieke ANP-kop!

 

 

Dit plaatje vis ik van de website van Probiodrug. Inderdaad, ze zit in fase 2, waarna er nog fase 3 volgt. Dan moet er nog goedkeuring komen van de diverse autoriteiten en dan moet het eventuele middel ook nog worden verkocht. Kortom, het is nog een long and winding road, zouden The Beatles zingen. 

 

 

Weer een emissie?

Niettemin maakt het bedrijf vandaag duidelijk dat er volgens hem nog altijd momentum is. Dat is ook nodig, want een simpele blik in de cijfers leert dat er dit najaar weer een emissie aan kan komen. Vorig jaar leed Probiodrug 14,5 miljoen euro verlies en u ziet aan het plaatje dat dit bedrag jaarlijks oploopt.

 

 

Even verder ziet u dat het bedrijf nu nog ruim 22 miljoen euro aan cash heeft. Daarmee komt het bedrijf dit jaar toe. Als het niet te dol doet volgend jaar ook nog, maar dan is het geld echt op. Kortom, de kans bestaat dat de biotech weer met de pet rond gaat en dan kan enige fantasie geen kwaad. 

Hoopvolle persberichten zijn daarvoor de aangewezen manier. Met KW-cijfers en fundamentals hoeft het bedrijf namelijk niet te wapperen. Hieronder ziet u de zwarte (verwachtings)gaten in Reuters van onze Amsterdame AG. 

 

 

Hoop

De koers is helaas niet veel soeps. Hier ziet u Probiodrug sinds de beursgang versus de AEX en Nasdaq Biotech Index (waar Galapagos in zit) in dollars exclusief dividend. Vooralsnog kost de hoop op een Alzheimer-middel beleggers vooral een hoop geld, maar u weet maar nooit.  Als, als, als.   

Zei ik toch? Probiodrug is een klassieke biotech. U moet er van houden.

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links