Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Akzo: Elliott laat niet los

Akzo: Elliott laat niet los

Topman Büchner van AkzoNobel vierde het afhaken van PPG met het uitdelen van een ijsje aan zijn werknemers. Lang plezier heeft hij daar niet van gehad. Hoewel PPG de komende zes maanden geen nieuw bod mag uitbrengen op het verfconcern, is Elliott niet voornemens het erbij te laten zitten.

Anders kan de vergroting van het belang van 3,25% naar nu 5,01% niet uitgelegd worden. De recente nederlaag bij de Ondernemingskamer schrikt Elliott duidelijk niet af. En dat klopt ook met de spijkerharde reputatie die topman Singer van het hedgefund in de loop der jaren heeft opgebouwd. Hij gaat ver, heel ver om zijn doelen te bereiken.

Singer op ramkoers

Zo schrok Singer er niet voor terug op ramkoers te gaan met Argentinië. Dat Zuid-Amerikaanse land kon eerder deze eeuw de schuldenlast niet meer betalen. Schuldeisers accepteerden een haircut van 70%, behalve Singer. Die laatste sleepte Argentinië herhaaldelijk voor de rechter en won elke rechtszaak.

Om zijn eisen kracht bij te zetten, legde Singer zelfs beslag op een Argentijns marineschip. Pitbull-gedrag, zeker. En die pitbull heeft nu zijn tanden gezet in AkzoNobel. Wellicht is straatvechter een betere benaming.

Het conflict met de Argentijnse overheid speelt al jaren: geduld en volharding zijn duidelijk aanwezig. De vraag is welke middelen Singer tot zijn beschikking heeft om AkzoNobel het leven zuur te maken. Dat de rechter daarbij meermaals ingeschakeld gaat worden, is welhaast een zekerheid.

Steken laten vallen

Nu heeft AkzoNobel, ondanks dat de Ondernemingskamer in het voordeel van het verfconcern oordeelde, steken laten vallen. Dit betreft dan vooral de communicatie van de Akzo-top richting de (ontevreden) aandeelhouders.

Dat klinkt niet als voldoende grond om een zaak aan te spannen wegens wanbeleid, om maar eens een insteek te nemen. Het kan natuurlijk zijn dat Elliott dit anders ziet.  President-commissaris Burgmans van AkzoNobel sprak al eerder van een “ongekende vorm van agressie” tijdens het getouwtrek tussen de kemphanen.

Welnu, Elliott heeft meer in petto. Hoe lastig het activistische hedge fund het AkzoNobel kan maken? Vermoedelijk erg lastig. Büchner en Burgmans kunnen zich opmaken voor de tweede ronde, en de derde ronde, en…. 

AkzoNobel is druk bezig met het afsplitsen van de speciaalchemie-divisie. Het management zit ongetwijfeld niet te wachten op een hernieuwd oplaaien van het conflict, maar zal moeten reageren op (gerechtelijke) stappen van Elliott.

Het afstoten van Specialty Chemicals moet voor de zomer van 2018 zijn afgerond, PPG kan zich echter eind dit jaar al wederom op de Zuidas melden.

Disclaimer: Crum heeft geen posities in bovenvermelde fondsen


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 18 apr Logische herfinanciering Pharming
  2. 18 apr CM.com zet weer stap in de goede richting
  3. 17 apr Herhaling van zetten bij Just Eat Takeaway

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 wiegveld 9 juni 2017 13:08
    Ik ben blij dat twee onderpresterende bestuurders door Singer en co worden aangepakt.
    Als aandeelhouder baal ik ervan dat ze niet met PPG zijn gaan praten.
    Het personeel zal de dupe zijn van de ingezette lijn van verkoop en reorganisatie en worden dan met koude hand bedankt voor hun hand en spandiensten bij de Ondernemingskamer afgelopen weken.
    Burgmans zal wel geofferd worden en versneld aftreden.
  2. 2hansome 9 juni 2017 15:23

    Paul Singer's Elliot - a daredevil vulturefund - weet van wanten. 3 Jaar geleden trof ik ze bij een capital call. E50 mln, E75, a breezer. Termsheets lagen er. Maar de zeggenshap hè? Ga je akkoord dan wordt je redelijk gestript en aan infuus gelegd. Het voorland AKZO? Geen idee. Wel dat Elliott de AKZO aandeelhouders een keurige ROI biedt.
  3. Bonost 9 juni 2017 17:33
    quote:

    wiegveld schreef op 9 juni 2017 13:08:

    Ik ben blij dat twee onderpresterende bestuurders door Singer en co worden aangepakt.
    Als aandeelhouder baal ik ervan dat ze niet met PPG zijn gaan praten.
    Het personeel zal de dupe zijn van de ingezette lijn van verkoop en reorganisatie en worden dan met koude hand bedankt voor hun hand en spandiensten bij de Ondernemingskamer afgelopen weken.
    Burgmans zal wel geofferd worden en versneld aftreden.
    Ik zou weleens willen weten op welke feiten je deze uitspraken baseert.
    Of zuig je dit allemaal uit je duim?
    Oh ja, er is er maar één bestuurder (Buchner). De ander is voorzitter van de raad van commissarissen. En alleen die ene bestuurder wordt aangepakt door Elliot.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links