Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Focus op stijgende trends

TA: Focus op stijgende trends

"Je gaat het pas zien als je het doorhebt" (citaat van Johan Cruijff). Op donderdag 15 juni ga ik in op de kortetermijnanalyse van een specifiek door u gekozen aandeel.

Maar voor een goed begrip van de toegevoegde waarde van de technische analyse is het van belang om de focus eerst te richten op de langetermijnrichting van de trends in de verschillende beleggingscategorieën.

Om het onderscheid te duiden tussen de kortetermijn- en de langetermijnanalyse zijn kwantificeerbare beslisregels nodig die ervoor zorgen dat alle vingers kunnen aanwijzen wat alle ogen kunnen zien.

Stijgend of dalend?

Dat wil zeggen, de wekelijkse slotkoers boven of onder het afgeleide simpel 4-weeks gemiddelde (SMA) bepaalt of de kortetermijntrend stijgend is of dalend. Voor de lange termijn bepaalt het 4-weeks gemiddelde boven of onder het 24-weeks gemiddelde of de trend stijgend is of dalend.

Het voordeel van deze benadering is dat een gecombineerde toepassing informatie geeft over het actuele stadium van de vier trendfasen (zie formules).

  • Stijgend beurskoers (week slotnotering) > 24 weeks SMA en 4 weeks SMA > 24 weeks SMA
  • Topvorming beurskoers (week slotnotering) < 24 weeks SMA en 4 weeks SMA > 24 weeks SMA
  • Dalend beurskoers (week slotnotering) < 24 weeks SMA en 4 weeks SMA < 24 weeks SMA
  • Bodemvorming beurskoers (week slotnotering) > 24 weeks SMA en 4 weeks SMA < 24 weeks SMA

Keuzestress verminderen

Technische analyse mag nadrukkelijk niet(!) worden gebruikt om toekomstige beurskoersen te voorspellen. Wat volstaat is een uitspraak van Johan Cruijff: “De bal is een essentieel onderdeel van het spel. De basis is de bal zo snel mogelijk onder controle te krijgen, zodat je iets meer tijd hebt om te kijken.”

Vergelijk de bal met de beurskoers. Bij het bekijken van de wekelijkse trends bepaal ik zelf welke keuzes belangrijk zijn.

Als u wil profiteren van stijgende beurskoersen ligt het voor trendvolgers voor de hand om de focus te beperken tot die assetclasses waarin de trendfasen als stijgend worden gekwalificeerd (of voldoen aan de voorwaarden voor bodemvorming).

Deze aanpak verminderd de keuzestress en zorgt voor discipline.

 

Grafiek wereldwijd gespreide aandelentracker in euro’s, unhedged
 Grafiek regionale iShares in euro, unhedged
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Focus op Europese aandelen

In het weekend van 3 juni bleek op basis van de hierboven genoemde beslisregels onder andere dat de trend in iShares MSCI World UCITS ETF (IWRD) stijgend is. De wereldwijd gespreide aandelentracker noteert in euro’s.

In de voorafgaande dertien weken en (of) zes maanden blijkt iShares MSCI Europe UCITS ETF (IMEU) de beste koersresultaten te boeken in vergelijking met andere regionale aandelen-trackers. Dat is een objectieve vaststelling, maar zegt natuurlijk niets over toekomstige resultaten.

Maar denkt u weer aan de inzichten van Cruijff: “Als je sneller wilt spelen kun je wel harder lopen, maar in wezen bepaalt de bal de snelheid van het spel.” De focus is nu dus gericht op Europese aandelen.

Actuele trends

De individuele aandelenkeuzes die u deze week gaat maken kunnen dus het beste worden afgestemd op basis van de actuele trends in de Europese bedrijfssectoren. Van de achttien Europese DJ Stoxx 600-sectoren bleken Oil & Gas en Basic Resources in dalende trends te bewegen.

Om die reden vallen individuele aandelen in deze twee genoemde sectoren af in het selectieproces. Wat overblijft zijn zestien andere sectoren. Ook hier vallen nog eens vijf sectoren af, omdat hier sommige technische indicatoren wijzen op een relatief dure waardering. Blijven er dus nog elf sectoren over.

Om de keuzestress verder te beperken kan een onderlinge relatieve sterkte vergelijking ten opzichte van de DJ Stoxx 600 Index helpen bij het maken van bewuste individuele aandelenkeuzes. Hierover donderdag meer.


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links