Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Topvormingsproces intact

AEX-druk op 519 tot 520 neemt toe

Er is weinig veranderd in het technische kortetermijnbeeld van de AEX. Er is momenteel sprake van consolidatie waarbij de bewegingsruimte in het kortetermijnbeeld beperkt is. In de afgelopen weken waren de dagelijkse uitslagen relatief beperkt, tot gisteren.

Gisteren was de intraday-beweging ongeveer 7 punten groot. De laatste keer dat we zo'n beweging zagen was op 18 mei, de dag dat de AEX het dieptepunt van de mini-correctie bereikte bij 519,50. De afgelopen twee handelsdagen werd de steunzone van 519 tot 520 getest, maar te sterk bevonden.

Gisteren lag het intraday-dieptepunt bij 520,60. Ook sloot de AEX voor de tweede dag op rij onder het 50-daags gemiddelde. De laatste keer dat de AEX onder dit gemiddelde noteerde was in november tot de eerste dagen van december. Ook toen bewoog het 50-daags gemiddelde zijwaarts.

Groot topvormingsproces

Er is inmiddels al een maand sprake van een groot topvormingsproces, dat startte met de vorming van de jaartop die gelijk viel met een test van de bovenkant van het sinds januari stijgende trendkanaal.

Inmiddels beweegt de AEX niet meer binnen de grenzen van dit voormalige 20-punten brede trendkanaal. De onderkant werd begin vorige week al gebroken. Steeds meer verslechteringen in het kortetermijnbeeld; de kansen op een vervolg van de eerste correctie van dit jaar nemen steeds verder toe.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Grote hoofdschouder

Gisteren werd wel een grote inverted hammer op de borden gezet. Dit potentiële positieve omkeerpatroon kan in de komende dagen zorgen voor meer opwaartse ruimte, maar ik acht de kans beperkt dat dit een volgende bodem zal zijn voor een duurzame verdere opwaartse beweging in de komende weken.

Wel zal een structurele beweging boven de recente top van 531,60 en 532,50 meer opwaartse ruimte vrijmaken voor een hertest van de jaartop en hoger. Zolang dat niet gebeurt, wordt het huidige topvormingsproces voortgezet.

Daarbij zijn sinds 24 april de contouren zichtbaar van een groot hoofd-schouderpatroon. De neklijn van dit patroon ligt ook in de zone 519 tot 520. Een structureel slot hieronder is noodzakelijk voor de activatie van dit patroon.

IEX Week van de Technische Analyse

Quasimodo

Dit patroon heeft iets weg van een Quasimodo-hoofdschouderpatroon, waarbij de vorming van de huidige tweede schouder aanzienlijk langer duurt om te vormen dan de eerste schouder. Zo'n complex hoofdschouderpatroon komt vaker voor, waarbij meerdere schouders kunnen ontstaan.

Tot op heden heeft er dit jaar slechts één mini-correctie plaatsgevonden toen de AEX terugviel vanaf de jaartop bij 537,80 tot 519,50. Maar het is wachten op de eerste normale of forse (minimaal 10%) correctie. Sinds december vorig jaar heeft er geen enkele correctieve tegenreactie meer plaatsgevonden.

Dit hebben we sinds de start van de bullmarkt in 2009 niet meer gezien en dat wijst op een behoorlijke euforie in de markten. Ook het feit dat de afstand tot het 200-daags gemiddelde tot ruim boven de 12% lag, is een duidelijk euforisch risico in de markt.

Kans op correctie

 

Correcties zijn noodzakelijk om de buitengrenzen van een middellange- tot langetermijntrend aan te geven. En de laatste weken geven steeds meer topvormingssignalen aan dat de kans op een correctie in de komende tijd steeds groter is geworden:

  • de afvlakking en de doorbraak van het 50-daags gemiddelde
  • de doorbraak van een stijgende kortetermijnwig, die samenviel met de vorming van een groot aantal toppatronen
  • de sinds begin dit jaar stijgende trend is gebroken

Toch is het belangrijk dat de zone 519 tot 520 structureel wordt gebroken. In dat scenario wordt het patroon van lagere toppen bevestigd en het hoofdschouderpatroon geactiveerd.

De opleving van gisteren is overigens te zien als (beperkte) terugtest van de voormalige stijgende bodemlijn sinds begin dit jaar. Deze voormalige oplopende steunlijn ligt vandaag bij 529,50.

Ruimte voor hertest

Zodra de AEX neerwaarts door de zone 519 tot 520 breekt, kan een neerwaartse versnelling worden gestart en wordt de definitieve bevestiging voor een verder correctie gegeven. Weerstand ligt bij:

  • de top van gisteren bij 527,40
  • een eerdere top en de voormalige stijgende bodemlijn bij 529,50
  • 531,60 en 532,50

Daarboven wordt de correctie waarschijnlijk opnieuw uitgesteld en ontstaat ruimte voor een hertest van de jaartop en mogelijk hoger. In dat scenario lijkt een bredere zijwaartse consolidatiefase te ontstaan.

Toch verwacht ik dat de kans het grootst is dat de AEX de druk op de zone 519 tot 520 verder zal opvoeren in de komende dagen of week.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

286 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Henri-Trader-Zonder-Trades 8 juni 2017 09:09
    quote:

    Roelo schreef op 8 juni 2017 09:03:

    Ik handel liever in een berekenbare markt, tenzij er grote uitslagen zijn.
    Hier moet ik even over nadenken Roelo. Dus je handelt liever niet in een onberekenbare markt. Wanneer is een markt onberekenbaar? Dan zijn er toch meestal grote(re) uitslagen. En als er dan in zo'n onberekenbare markt een grote beweging plaats vindt, neem je dan een positie in, in tegengestelde richting? Is de markt dan ineens weer toch berekenbaar? Of gok je dan wel? Pfoe... het lijkt allemaal zo simpel, maar als je het gaat (on)berekenen is het toch best lastig.. :-(
  2. mollowitz 8 juni 2017 09:10
    fyi ,
    "Also, if UK Elections, Comey and ECB all in one day were not enough, news from early morning Asian session is that BoJ may be stopping further stimulus. This is a major major bearish news for USD and indices. UJ came down 50 pips within minutes of this news. It should be seen how London plays with all of these. London trading pattern is key today!"

  3. [verwijderd] 8 juni 2017 09:13
    quote:

    Roelo schreef op 8 juni 2017 09:10:

    vanaf 518 ga ik SHORT. niet op 519-520 want markettraders kunnen je even op het verkeerde spoor brengen. Overigens zie je onder 519 waarschijnlijk even een terugtest op 519. Dat gebeurt vaak. Alsnog moment om in te stappen.
    he roelo wij zijn niet achterlijk hoor
  4. Henri-Trader-Zonder-Trades 8 juni 2017 09:15
    quote:

    beer56 schreef op 8 juni 2017 09:09:

    [...]ok dan ook niet meer posten he
    Oeps! Dat regeltje in de algemene voorwaarden had ik even gemist... :-(

    Denk dat ik MickBe hier daarom ook niet meer zie...

    Ik ga even een mailtje sturen naar IEX of er dispensatie kan worden aangevraagd om toch te mogen posten bij niet-traden... :-)
  5. [verwijderd] 8 juni 2017 09:19
    quote:

    Henri-Trader-Zonder-Discipline schreef op 8 juni 2017 09:15:

    [...]

    Oeps! Dat regeltje in de algemene voorwaarden had ik even gemist... :-(

    Denk dat ik MickBe hier daarom ook niet meer zie...

    Ik ga even een mailtje sturen naar IEX of er dispensatie kan worden aangevraagd om toch te mogen posten bij niet-traden... :-)
    he Henri dat bedoel ik niet voor iedereen
  6. Roelo 8 juni 2017 09:19
    Extreem voorbeeld: Brexit, AEX down 10% dan instappen naar boven, beurs hersteld zich bijna altijd na dit soort belangrijke events. Economien draaien immers door. Met berekenbaar bedoel ik dat ik liever handel op mijn indicatoren op AEX (dag,uur,kwartier,minuut grafieken). Dat is makkelijker in een rustigere markt. Gisteren waren de olievoorraden in USA opgelopen, indicatoren stonden hoog, men had al rekening gehouden met een positieve reactie blijkbaar. Voorraden waren te hoog .... en down. Ik kocht toen SHORT op rond 527 voordat de olievoorraden bekend werden gemaakt, indicatoren stonden ook mega hoog. Olievoorraden zijn altijd een belangrijke bewegingsfactor aangezien Shell 17% weegt in AEX. Hou dit altijd in de gaten als je handelt op AEX !! En GAPS worden bijna altijd gesloten binnen 2 dagen. Ook geweldig goede kansen. e.e.a. wel afhankelijk van omstandigheden.
286 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links