Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: ECB, UK, Comey

Beurs Vandaag: ECB, UK, Comey

Britse verkiezingen

Vandaag gaan de Britten naar de stembus. De verkiezingen lijken toch wat spannender te worden dan men twee maanden geleden dacht. De laatste peiling wijst op een toch nog ruime meerderheid voor de Conservatieven van premier May. Hier leest u er meer over.

 

 

Verlaat u niet teveel op de peilingen, die kunnen er ook volledig naast zitten, sinds Brexit zijn alle peilers sowieso in een diepe identiteitscrisis terechtgekomen, maar misschien is het deze keer anders...

Vanavond om 22.00 uur worden de exitpolls bekend en die staan wel bekend als vrij betrouwbaar. Uiteraard zullen we hier op IEX de uitslag volgen.

Getuigenis ontslagen FBI-directeur

In Amerika zijn ze druk met de getuigenis van de ontslagen FBI-directeur James Comey. Comey moet om 16:00 uur onze tijd getuigen voor de Senate Intelligence Committee over zijn gesprekken met president Donald Trump.

De commissie moet erachter zien te komen of Trump Comey ontslagen heeft om de FBI van het Rusland-dossier af te krijgen. 

Gisteren al werd het openingsstatement van Comey bekend (u leest dat hier) waarin hij nogal gedetailleerd beschreef hoe zijn ontmoetingen en telefoongesprekken met de president verliepen. 

 

 

Het leest lekker weg en sowieso kunnen we van Comey leren dat we na elk gesprek met wie dan ook meteen na afloop een memootje maken. Scheelt een hoop gedoe achteraf. 

 

 

Of het vuurwerk wordt vandaag is een tweede, en hangt ook af in hoeverre Comey het vuur aan de schenen wordt gelegd. De hearing begint om 16:00 uur vanmiddag en wordt live uitgezonden op allerlei tv-stations.

ECB-meeting

Dan is er nog de ECB-vergadering vanmiddag. De Governing Council vergadert vandaag in Tallinn. 

 

 

Waar gaat het over in Tallinn? Het belangrijkste agendapunt is het rentebesluit, maar even reikhalzend wordt uitgekeken naar de (nieuwe) groei- en inflatieverwachtingen van de ECB.

Inflatieverwachtingen omlaag?

Gisteren lekte uit dat de ECB de inflatieverwachtingen zou verlagen in verband met lagere energieprijzen. De eurodollar daalde daarop van 1,127 naar net boven de 1,12.   

Later werd het weer ontkend, maar met de huidige energie- en grondstofprijzen is de bijstelling natuurlijk niet helemaal onlogisch. Het rentebesluit wordt bekendgemaakt om 13:45 uur en de persconferentie begint om 14:15 uur. 

Welke van de drie events vandaag de meeste impact zal hebben valt te bezien. Eerst dus ECB, dan Comey en vanavond de Britse verkiezingsuitslag. Genoeg om de dag mee door te komen. 

De futures 

In Azië moet Japan wat terug, de groei over het eerste kwartaal kwam niet uit op 2,2%, maar op 1%. Verder wacht men ook daar op de gebeurtenissen van vandaag in de VS en Europa:

 

  

De juni future op de AEX (FTI) staat rond 8:15 op 523,8, een plusje van 0,15%. Olie herstelt een half procentje rond de 46 dollar na de zware tik van gisteren (hoger dan verwachte olievoorraden) en goud komt wat af richting 1288 dollar. 

De eurodollar noteert momenteel op 1,1263 en het Britse pond (GBP/EUR) staat nu stabiel op 1,15. Die zouden beiden vandaag of morgen wel wat kunnen gaan bewegen.

Nieuws

 

Lucas Bols kwam net door met de jaarcijfers en rapporteert een omzetgroei van 10,8%. Dit door de overname van Passoa en een autonome groei van 3,4%: 

 

   

Agenda

De agenda vandaag:

  • 04:50         China handelsbalans mei
  • 08:00         Duitsland industriële productie apr0,5% MoM
  • 08:00         Lucas Bols jaarcijfers
  • 08:45         Frankrijk handelsbalans apr
  • 13:45         ECB rentebesluit
  • 14:00         RoodMicrotec AVA
  • 14:30         ECB persconferentie met Mario Draghi
  • 14:30         VS jobless claims
  • 15:00         OCI AVA
  • 16:00         Getuigenis James Comey voor senaatscommissie
  • 22:00         Eerste exitpolls UK

 

Week van de Technische Analyse

Volgende week, van 12 tot en met 16 juni, zal IEX extra aandacht besteden aan Technische Analyse. Met de medewerking van 5 bekende Nederlandse TA-specialisten gaan we dagelijks met TA aan de slag. Via de link in de tweet leest u meer: 

 

   

En dan nog even dit

Wie krijgt er gelijk, de aandelenmarkt of de obligatiemarkt?  

 

 

Een manmoedige poging de bewegingen in het Engelse pond te voorspellen bij een aantal scenario's inzake de verkiezingen in de UK:

 

 

De plaaggeest van AkzoNobel waarschuwt:  

 

 

Dat gaat helemaal goed komen met Advocaat aan het roer, Maarten!

 

 

Ook obligatiespecialist Bill Gross ziet donkere wolken aan het firmament: 

 

 

Goedkopere vliegtickets  zijn de boosdoener. En dat komt weer door de lagere energieprijzen? 

 

 

Veel succes vandaag. U volgt de koersen, het nieuws, de agenda, de beurstwitter en zelfs het IEXBeursblog in de real time IEX One Monitor in Nederlandse, Belgische, Duitse, Franse, Britse en Amerikaanse variant (rechtsboven).

 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Rayman007 8 juni 2017 09:22
    Storm in een glas water wat Comey aangaat. Een onervaren president en een doorgewinterde FBI-directeur gingen blijkbaar niet samen. Een leidinggevende die het voor zijn medewerker opneemt vind ik mooi om te zien:

    The President then returned to the topic of Mike Flynn, saying, “He is a good guy and has been through a lot.” [...] He then said, “I hope you can see your way clear to letting this go, to letting Flynn go. He is a good guy. I hope you can let this go.”
  2. [verwijderd] 8 juni 2017 09:32
    Wat als er paniek uit breekt? De beurzen zigzagden da laatste weken en met een van de drie gebeurtenissen negatief is een stevige koersval al een feit! Als twee gebeurtenissen negatief zijn heb je al een ramp op de beurzen en als ze all drie negatief blijken dan is het verzuipen, een rechte streep omlaag dan!
  3. [verwijderd] 8 juni 2017 09:36
    Ik denk dat we vanmiddag zeker flink dalen tot rond de 515 daarna rond 15:30 kan de beurs nog veel harde dalen 15:00 Comey getuigenis. Kan zelf onder de 300. Als vanacht blijk dat Labour wint dan zijn de appels gaar en kunnen we zelfs dalen richting 480. Ik zeg niet dat het gebeurt maar het kan wel!
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links