Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gas uit Groningen: veiligheid boven alles?

Gas uit Groningen: veiligheid boven alles?

Het is samen met de energietransitie het belangrijkste dossier in de Nederlandse energiewereld: de gasproductie in Groningen en de daaraan gerelateerde aardbevingen. Het heeft tot grote maatschappelijke onrust geleid.

De productiebeperkingen voor het Groningen veld droegen in belangrijke mate bij aan de dramatische daling van de Nederlandse aardgasbaten van 15 miljard euro (2013) tot rond 2 miljard euro (2016). Er zijn weinig aardwetenschappers in Nederland die aan dit debat willen (en mogen) deelnemen.

Hierbij van mijn kant een voorzichtig begin: zes stellingen over Groningen gas en aardbevingen.

1. Er is een grote onzekerheid in de intensiteit van toekomstige aardbevingen

Om dit goed te kunnen voorspellen zouden we een veel completer model van de ondergrond moeten hebben en een veel vollediger kennis van de materiaaleigenschappen. Dat gaat onze mogelijkheden ver te boven.

Onze voorspellingen zijn voor een teleurstellend groot deel gebaseerd op extrapolatie van wat we tot nu toe hebben geobserveerd.

Vast staat dat het gedeelte van de energie gerelateerd aan compactie van het gashoudende reservoir dat vrijkomt in de vorm van aardbevingen geleidelijk is toegenomen als functie van de totale compactie (en productie).

Of, en voor hoe lang, dat zich voort blijft zetten weten we simpelweg niet. Het is beter die onzekerheid te onderkennen; voor lange tijd is die schromelijk onderschat. Wel zijn veranderingen in seismische intensiteit tot nu toe geleidelijk gegaan.

Dat maakt het zeer waarschijnlijk dat we de Groningen productie op een verantwoorde manier kunnen regelen door de productie aan te passen aan de recent geobserveerde seismische intensiteit. Maar volledige zekerheid biedt het niet.

2. De recente productiemaatregelen hebben goed gewerkt

Zij leidden tot een grote vermindering van de seismiciteit. Van 2012 tot 2016 nam het jaarlijks cumulatief seismisch moment (een betere maatstaf voor de seismische intensiteit dan het aantal registreerde aardbevingen) af met meer dan 95%.

Deze productiemaatregelen bevatten drie componenten:

  • Een algeheel productieplafond voor het veld.
  • Een zo constant mogelijke productie door het jaar heen.
  • Separate productieplafonds voor de gebieden met de meeste seismiciteit (met name het gebied bij Loppersum) wat leidde tot een verschuiving van de productie naar andere gebieden.

Hierbij is de bijdrage van elke afzonderlijke component niet geheel duidelijk. De eerste twee componenten hebben een blijvend effect; de derde heeft (voornamelijk of geheel) een tijdelijk effect.

Na verloop van tijd zal de drukafname (en resulterende compactie) op het niveau van het gasreservoir hier weer in de pas beginnen te lopen met die van de rest van het veld (en dat gebeurt nu ook).

3. Een gedeelte van de aardgasbaten zou naar Groningen moeten gaan

De huidige onrust in Groningen is niet alleen gerelateerd aan aardbevingen maar ook aan het zich slecht behandeld voelen door de centrale overheid. En daar hebben de Groningers een punt.

Zo leerde een analyse van de investeringen van het FES (het fonds voor de infrastructuur waar van 1995 tot 2009 een deel van de Groninger aardgasbaten heen ging) dat bijna 90% geïnvesteerd werd in de Randstad. Naar de drie Noordelijke provincies tezamen ging slechts 1%.

In het algemeen lijkt het me goed dat de opbrengsten van bodemschatten naar de staatskas gaan. Maar voor dit specifieke geval (een totale opbrengst van ongeveer 300 miljard euro voor het land gepaard gaande met substantiële zorgen en lasten en voor de lokale regio) lijkt het me niet rechtvaardig.

4. Het merendeel van de recente claims betreft schade die niet aan aardbevingen gerelateerd is

Het percentage schademeldingen dat beoordeeld is als zijnde niet gerelateerd aan aardbevingen is door de jaren heen gestegen, van ongeveer 20 in 2012 tot 80 in eind 2015. Dat is consistent met een aantal andere observaties:

  • Van 2012 tot 2015 nam het cumulatief seismische moment (per jaar) af met een factor 5. De hoeveelheid claims nam echter toe met een factor 5.

  • Bij de 2012 Huizinge-beving was er een duidelijke correlatie tussen de afstand tot de beving (of meer exact: de maximale grondversnelling) en het percentage huizen met een schadeclaim. Voor meer recente bevingen, zoals de 2015 Hellum-beving, is een dergelijke correlatie niet of nauwelijks aanwezig.

  • Een substantieel deel van de recente claims komt uit gebieden met minimale grondversnellingen (en waar versnellingen ten gevolge van verkeer of bouwactiviteiten hoger zijn dan die gerelateerd aan aardbevingen).

Zowel de NAM als de overheid zijn zich hiervan terdege bewust. Toch durven ze dat in het huidige klimaat niet of nauwelijks hardop te zeggen. Dat helpt de Groningers niet. Het evalueren van grote aantallen claims uit gebieden waar de kans op schade nihil is houdt een grote inspanning in.

De kosten van het evalueren zijn ondertussen groter dan de kosten van het versterken van huizen en het compenseren van schade. Dat geld had beter besteed kunnen worden aan het efficiënter en ruimhartiger omgaan met de claims uit de kerngebieden waar wel degelijk sprake is van schade.

5. De maatschappelijke onrust wordt bepaald door het gevoel van onzekerheid en de perceptie van het risico

Aan gasproductie gerelateerde aardbevingen komen ook in het Noorden van Duitsland voor. De beving met de met afstand grootste magnitude (Rotenburg, magnitude 4.5) vond in Duitsland plaats (ter vergelijking: de zwaarste Nederlandse beving in Huizinge had een magnitude van 3.6).

Nu zal de bodemgesteldheid in Duitsland over het algemeen leiden tot lagere oppervlakte acceleraties (bepalend voor de schade) voor een gegeven magnitude. Ook zijn de aardbevingen in Duitsland meer verspreid (vergelijkbaar met die bij de Nederlandse kleinere gasvelden).

Toch blijft het frappant dat deze forse bevingen in Duitsland nauwelijks tot ongerustheid geleid hebben. In Duitsland zijn ze daarentegen weer zeer bezorgd over de mogelijke kankerverwekkendheid van olie- en gaswinning; een discussie die in Nederland weer totaal niet speelt.

De schade in Groningen valt niet te vergelijken met die van de 1992 Roermond-aardbeving. Hierbij viel er ook een aantal gewonden (aan de Duitse kant van de grens) toen mensen die hun huis uit renden geraakt werden door vallende stenen en dakpannen.

De maximale potentiële magnitude van aardbevingen in Limburg wordt geschat op 6,5 tot 7. Toch leidt dit niet tot ongerustheid. Zijn aardbevingen door natuurlijke oorzaken zoveel makkelijker te accepteren?

6. Het uitbannen van elk risico is niet mogelijk, en daar moet ook niet naar worden gestreven

Op allerlei manieren lopen wij risico's. Overstromingen zijn voor Nederlanders een risico. Toch verhogen wij de dijken niet tot een niveau van absolute zekerheid. Mensen die dicht bij Schiphol wonen lopen een risico. Toch gaat Schiphol niet dicht.

In de praktijk worden al dit soort issues onderworpen aan een kosten-batenanalyse. Ook beslissingen over Groningen zouden gemaakt moeten worden op basis van een kosten-batenanalyse, zoals voorgesteld door de Nijmeegse hoogleraar Ira Helsloot.

Een halvering van de huidige productie tot 12 miljard kubieke meter per jaar, zoals nu door een aantal politieke partijen voorgesteld, zal de staat wederom miljarden euro’s gaan kosten. Staat dit nog in verhouding met de risico's die nu gelopen worden?

Ter vergelijking: een investering van 120 miljoen euro in de Groningse provinciale wegen leidt naar schatting van de ANWB tot een vermindering van het aantal verkeersdoden en gewonden met ongeveer achthonderd over een periode van twintig jaar.

De raad voor de Veiligheid concludeerde indertijd dat veiligheid nauwelijks een rol speelde in de besluitvorming rond de gaswinning in Groningen. Maar nu lopen we het risico dat de wijzer doorslaat naar de andere kant: dat veiligheid hier moet worden verkregen tot elke prijs.


Jilles van den Beukel is geofysicus. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Volg Van den Beukel ook via Twitter: @JillesAppelscha

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jilles van den Beukel

Jilles van den Beukel is geofysicus en energie specialist bij HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies). Sinds 2016 schrijft hij over de olie- en gasindustrie op zijn blog JillesonEnergy.

Meer over Jilles van den Beukel

Recente artikelen van Jilles van den Beukel

  1. jul '21 Vijf redenen voor de stijgende gasprijzen 8
  2. jun '21 Hoe lang gaat de rally in grondstoffen duren?
  3. apr '21 Een nieuwe wereld voor de oliemarkten 23

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Orava 1 juni 2017 14:49
    De schrijver moet zich maar een oriënteren op de site van de Groninger Bodem Beweging: aantal aardbevingen 2013: 133, 2014: 86, 2015: 123, 2016: 118, 2017 tot NU toe: 53. Afgelopen zaterdag Slochteren 2,6 Richter. Dit alles terwijl de gaswinning sinds 2013 sterk is gedaald. Meneer heeft ook geen flauw idee hoe de NAM en CVW omgaan met schade EN mensen. Niet voor niets hebben diverse rechters tot nu toe de slachtoffers en hun organisaties gelijk gegeven in hun claims. Wij zijn al jaren de dupe van de overheid, ic. Kamp, die 118 doden en x gewonden een aanvaardbaar risico vindt bij een beving van 5 Richter (en die komt!) Logisch want die meneer woont niet in Groningen. Onze huizen zijn beschadigd, ons leven verpest door angst ,verlies van bezit(huizen worden ontruimd en gesloopt) en gezondheid.
    De deskundigen van de NAM worden opgeleid met het smoezenboek: u slaat de deur te hard dicht, uw huis is verkeerd gebouwd, u heeft een verkeersdrempel voor de deur, enz....
    Dus voordat u weer eens een verhaaltje schrijft over gaswinning en de gevolgen daarvan, praat eens met mensen die ervaring hebben en niet alsof u directeur van de NAM bent. Die meneer kennen we intussen wel.
  2. Focus 1 juni 2017 15:24
    Shell doet het goed. Ze leren zelfs van de Russen. Verspreiden van gedeeltlijk nepnieuws. In dit geval wordt een ex medewerker met waarschijnlijk een riant pensioen als trol voor het karretje gespannen. Die gaat vervolgens appels met peren vergelijken. Niet zinvol. Snap ook niet echt wat dit op iex moet. Zeker een gevalletje van sponsering.

    Maar in één ding heeft hij gelijk. Laat de Randstad zijn schuld maar terugbetalen. Oh,zei hij dat niet?
  3. Focus 1 juni 2017 15:35
    quote:

    Propje schreef op 1 juni 2017 15:20:

    Het is net of de groninger in een oorlogsgebied woond
    Het beste is om deze uit te kopen en te verplaatsen naar veiliggebied
    Bijv Drenthe of Friesland, toch nog een beetje het zelfde leefgebied
    Daarna kunnen ze het gebied leeg pompen

    Valt tegen hoor. Naar oorlogsgebieden sturen we nog het leger om de de zaak te herstellen. Voor zover als ik het kan zien zijn de Groningers overgeleverd aan de Tiran NAM en zijn politieke kornuiten.

    Eerlijk gezegd ook en beetje een stomme oplossing Propje. Beetje simpel.
  4. erjee-ff 1 juni 2017 16:41
    Zullen we gewoon allemaal eens stoppen met huilie huilie doen en ons realiseren dat we als samenleving ongelofelijk geprofiteerd hebben van de miljarden die verdiend zijn met aardgas uit Groningen?

    We kunnen dit als samenleving best oplossen, als we maar willen. We lenen momenteel tegen historisch lage tarieven op de kapitaalmarkt. De overheid koopt de hypotheek van mensen over en betaalt een schadevergoeding en de verhuiskosten. Daarna kunnen we er voor kiezen het veld al dan niet leeg te pompen.
  5. ooievaar49 1 juni 2017 16:46
    Jammer dat de schrijver niet meer info heeft en steeds maar aangeeft "wij weten het niet". Wat ik wel weet dat in geologische rapporten te lezen is dat op de grens met Duitsland er in de bodem een grote scheur zit. Daarom dat langs die grensstreek tot in Nederland er olie gewonnen wordt.Verder is bekend dat het gebied waar die olievelden en gasvelden liggen in het verre verleden de zee zijn water had en de bodemvorming later veelal uit veen bestaat. De zandkoppen in het Groningse en Frieseland bestaan uit een veel jongere periode dat ooit is aangenomen. Lees de recentelijke artikelen maar eens. En de schade: laten we daar als Nederlanders gezamenlijk de kosten voor dragen.
  6. Falcone 1 juni 2017 17:24
    Eens met Jules. Maar weinig schade.En geen doden of gewonden. Hysterie in het Noorden.Geen enkel begrip voor medeburgers die in Rijnmond wonen.
    Politici spelen een kwalijke rol. Die lui in Groningen willen gewoon euro ' s vangen.
    In Europoort ca. 1000 doden door roet e.d. De noorderlingen die in goed kopen huizen wonen blijven maar zeuren. Prima dat er PVV en FEB zijn.
  7. ooievaar49 1 juni 2017 18:33
    quote:

    Falcone schreef op 1 juni 2017 17:24:

    Eens met Jules. Maar weinig schade.En geen doden of gewonden. Hysterie in het Noorden.Geen enkel begrip voor medeburgers die in Rijnmond wonen.
    Politici spelen een kwalijke rol. Die lui in Groningen willen gewoon euro ' s vangen.
    In Europoort ca. 1000 doden door roet e.d. De noorderlingen die in goed kopen huizen wonen blijven maar zeuren. Prima dat er PVV en FEB zijn.
    Te hopen dat er in het westen straks een dijkdoorbraak is. Hoeft daar ook geen gas meer naar toe :)
  8. Focus 1 juni 2017 23:35
    quote:

    The Third Way... schreef op 1 juni 2017 15:37:

    [...]

    Van de Russen? Het staat feitelijk vast dat de grootste bron van nepnieuws Amerikaans is. Rove heeft het zelfs goed overheidsbestuur genoemd. Niet alles geloven... ;-)

    Ja ja een feit nog wel. Trol nog ff door Rus. Als iets een feit is meneer dan zult u vast wel bewijs hebben.
  9. Focus 1 juni 2017 23:40
    quote:

    Falcone schreef op 1 juni 2017 17:24:

    Eens met Jules. Maar weinig schade.En geen doden of gewonden. Hysterie in het Noorden.Geen enkel begrip voor medeburgers die in Rijnmond wonen.
    Politici spelen een kwalijke rol. Die lui in Groningen willen gewoon euro ' s vangen.
    In Europoort ca. 1000 doden door roet e.d. De noorderlingen die in goed kopen huizen wonen blijven maar zeuren. Prima dat er PVV en FEB zijn.
    Gasparasiet of Randstedelijk arogantie?

    Rijnmond? Had voor die miljarden aan gasbaten dan ook aan econmische spreiding gedaan dan had je vast minder last van roet gehad daar. Allemaal een kwestie van foute keuzes. Zoiets? Klinkt zelfs een beetje jaloezie in je reactie door, niet nodig hoor.
  10. [verwijderd] 2 juni 2017 09:58
    Het publiek mag dit soort schrijfwerk van columnisten 'gratis' lezen.

    Getroost de columnist dit werk uit liefdadigheid, is het een hobbybezigheid of wordt de noeste arbeid financieel gecompenseerd?

    Als ik nou eens aanneem dat meneer een vergoeding ontvangt, wie draaien voor de kosten op en waarom zou die dat doen?
  11. ooievaar49 2 juni 2017 10:12
    Nu weer dat gemelk over het klimaatverdrag. Trump heeft grote twijfels of het klimaat gebaat is met het reduceren van CO2 uitstoot. Vandaag allerlei verwijzingen naar wetenschappers. Welke wetenschappers heeft de informatie wanneer en hoe snel een ijstijd in gaat vallen? Zijn zij er bij geweest in het verleden? IJstijden zijn van alle tijden en daar ontkomen wij niet aan. Met of zonder klimaatverdrag. Een zeespiegelstijging waardoor een groot gedeelte van Nederland onder water zal staan en gasinkomsten niet meer van belang zijn. Groningen zal dan ook stilvallen.
  12. ljjls 2 juni 2017 10:31
    De stelling dat de seismische activiteit met 95% is afgenomen is inderdaad wonderlijk gezien het aantal waargenomen bevinkjes. Het is wachten tot er gewonden vallen dus. NAM< valt overigens niets te verwijten, die doen wat ze zeggen, geld verdienen voor de aandeelhouders. De echte duivels zitten in Den Haag, in de Staten in Groningen en op diverse gemeentehuizen in de provincie.
    daar komt bij dat bewoners van randgemeenten niet solidair zijn, want men wil geen waardedaling van de eigen woning. Maar nogmaals: de politici zijn verantwoordelijk.
  13. ljjls 2 juni 2017 10:33
    quote:

    ooievaar49 schreef op 2 juni 2017 10:12:

    Nu weer dat gemelk over het klimaatverdrag. Trump heeft grote twijfels of het klimaat gebaat is met het reduceren van CO2 uitstoot. Vandaag allerlei verwijzingen naar wetenschappers. Welke wetenschappers heeft de informatie wanneer en hoe snel een ijstijd in gaat vallen? Zijn zij er bij geweest in het verleden? IJstijden zijn van alle tijden en daar ontkomen wij niet aan. Met of zonder klimaatverdrag. Een zeespiegelstijging waardoor een groot gedeelte van Nederland onder water zal staan en gasinkomsten niet meer van belang zijn. Groningen zal dan ook stilvallen.
    Niet echt on topic dit, eens dat CO2 bashing een religieuze waan is geworden
  14. Jilles van den Beukel 2 juni 2017 12:55


    @ljjls: "De stelling dat de seismische activiteit met 95% is afgenomen is inderdaad wonderlijk gezien het aantal waargenomen bevinkjes"

    Het totale seismische moment (op jaarbasis) is tussen 2012 en 2016 met meer dan 95% gedaald. Een daling die overigens nu tot stilstand lijkt gekomen. Waarschijnlijk zien we in 2017 een lichte stijging (bij onveranderde productie); maar wel op een veel lager niveau dan dat van bv 2013

    Totaal seismisch moment is een betere maatstaf voor seismische intensiteit dan aantallen bevingen. Het aantal bevingen wordt beïnvloedt door de kwaliteit van het netwerk; dat is door de jaren heen steeds beter geworden (kortom: we registreren nu bevingen die we vroeger helemaal niet registreerden).

    Voor afname seismisch moment zie bv:

    mobile.twitter.com/JillesAppelscha/st...

  15. Focus 3 juni 2017 21:49
    [quote alias=serieus id=10077220 date=201706021002]
    @Jillis
    Moedig om dit zo te delen.
    De reacties waren voorspelbaar.
    Goed dat u het gedaan heeft en wat mij betreft wederom een heldere analyse.

    25 jaar expert op dit gebied en gezien het bedrijf mede verantwoordelijk Schijnbaar heeft deze specilist niet goed zien aankomen wat er werkelijk stond te gebeuren. De schuld daar leggen waar het hoort pleit namelijk jillis ook niet vrij. Daarom beter gekozen voor bagitaliseren van het probleem. Tis ook wat als je levenswerk gestoeld is op foute aannames. Collegas van hebben met dezelfde achtergrond en ervaring hebben hier wel voor gewaarschuwd maar werden niet serieus genomen. Deze mensen hebben een mening die soms jaaks staan op de beweringen van van Jillis. Vraag me nog steeds af wat dit stuk op IEX doet. Had eerder verwacht wat de financiele complicadus voor shell zijn en wat dat voor gevolgen heeft op het koersverloop. Winst zal aardig worden afgeroomd.

    Ik vind dit stuk en dan vooral de koppen pure stemmingmakerij van vermoedelijk een specialist in de ontkennende fase. Even verder komt welliswaar een kleine nuancering, moet je maar net lezen. Wellicht praat hij er zich zo uit op verjaardagsfeest. Denk dat IEX een beetje moet nadenken voor ze een ieder een platform geven.

    Ondertussen moet er in Appingedam een hele wijk op de schop. Doen ze vast voor de lol.
  16. watnuweer 6 juni 2017 07:26
    quote:

    Focus schreef op 3 juni 2017 21:49:

    ... Had eerder verwacht wat de financiele complicadus voor shell zijn en wat dat voor gevolgen heeft op het koersverloop. Winst zal aardig worden afgeroomd. ...

    De financiele gevolgen voor de NAM (Shell en ExxonMobil) zijn beperkt, de Nederlandse Staat krijgt namelijk veruit het grootste deel van de winst van het Slochteren gas.
    Dus het grootste gedeelte van iedere euro die wordt betaald om aardbevingsschade te vergoeden, komt ten laste van de Nederlandse belastingbetaler en niet de aandeelhouder in Shell of XOM.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links