Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoog rendement in moeilijke tijden

Recensie Klik & Klaar Note van BNP Paribas op de Eurostoxx 50

U zal maar een risicomijdende belegger zijn. De AFM-risicoprofielen sturen u dan rechtstreeks naar effectenportefeuilles, overwegend gevuld met obligaties. Aandelen zien we er niet, of maar in beperkte mate in terug. Dat lijkt logisch.

Aandelen vormen een risicodragende belegging: zowel de omvang van het dividend als de koersontwikkeling zijn ongewis en hangen grotendeels af van de prestaties van het betreffende bedrijf. Obligaties kennen die onzekerheid niet. Zowel de rente als de afloskoers aan het eind van de looptijd staan vast.

Het rendement tot en met het eind van de looptijd is daardoor zeker, en is onafhankelijk van de resultaten van het bedrijf. Behalve natuurlijk als die failliet gaat, dan kan er alsnog een groot verlies ontstaan. Obligaties zijn dan ook een risicomijdende, maar geen risicoloze belegging. 

Te positief

Zelfs de term risicomijdend is onder de huidige marktomstandigheden te positief. Het is niet onmogelijk dat de rente (onverwacht) sterk stijgt, en dat zal gepaard gaan met grote verliezen op obligatieposities. Dat zijn niet mijn woorden, maar die van de ECB in de halfjaarlijkse Financial Stability Review.

Risicomijdende beleggers zijn dus helemaal niet risicomijdend aan het beleggen als zij zich volgooien met obligaties. Maar wat dan? Aandelen zijn al jaren bezig aan een bullmarkt en staan op grote hoogte. Natuurlijk is de stijging van de afgelopen jaren wel ergens op gebaseerd.

De winsten van bedrijven zijn sterk toegenomen, de economische groei is redelijk en de politieke onzekerheden zijn enigszins verminderd. Maar dat is geen garantie dat na de sterke stijging er niet een (forse) correctie zal optreden.

Bijvoorbeeld omdat de zich nu positief ontwikkelende winstgroei afvlakt. Of dat inderdaad de rente ineens sterk gaat stijgen. Gestructureerde producten kunnen onder deze omstandigheden een bijdrage leveren tot betere beleggingsbeslissingen te komen, hoewel het ook geen wondermiddelen is.

Klik & klaar

Een voorbeeld is de recent uitgegeven Klik & Klaar Note van BNP Paribas op de Eurostoxx 50 (ES50). De note heeft een looptijd van maximaal vijf jaar, maar kan al na één jaar vervroegd worden afgelost. Die vervroegde aflossing vindt plaats als op een jaarlijkse peildatum de ES50 minimaal 3500 punten noteert.

Momenteel staat de index op 3560 punten. Naast de aflossing op 100% krijgt u een coupon van 9% uitgekeerd voor elk jaar dat de note heeft uitgestaan. Bijvoorbeeld, als de ES50 op de peildatum in juni 2018 lager dan 3500 staat, is er geen vervroegde aflossing en loopt de note minimaal een jaar door.

Indien op de tweede peildatum in 2019 de index wel op of boven de 3500 staat is er, naast de vervroegde aflossing op 100%, een uitkering van 18% (= 2 * 9%). In geval er niet vervroegd wordt afgelost gaat dit proces jaarlijks zo door tot de einddatum in 2022.

Wel onder 2200

Als de ES50 in dat jaar dan alsnog minimaal 3500 punten noteert is de aflossing op 145% (100% + 5 * 9%). Staat de index onder de 3500 punten, dan is aflossing op 100% mogelijk, mits ES50 gedurende de gehele looptijd nooit onder de 2200 punten heeft gestaan.

Als dat wel minimaal één keer het geval is geweest, is de aflossing gelijk aan 100% minus het koersresultaat van ES50 ten opzichte van de startwaarde (3587,01 punten).

Staat de ES50 bijvoorbeeld in 2022 op 2400 punten, en noteerde de index minstens één keer onder de 2200 punten, dan is de aflossing gelijk aan 66,91% (=100% * 2400/3587,01).

Beter dan een directe belegging?

Het voordeel van de note is dat een rendement van (maximaal) 9% op jaarbasis kan worden behaald, ook als de ES50 niet of nauwelijks is gestegen. Een tweede voordeel is dat bij een grote koersdaling (ES50 echter nooit lager dan 2200 punten) u beschermd bent en de note toch op 100% aflost.

Nadeel is dat als de index onder de 2200 uitkomt er alsnog een groot verlies wordt geleden en de het verlies niet door dividendontvangsten enigszins is gedempt. Ook geeft u extra rendement op in geval de index het komende jaar (de komende jaren) zeer sterk zou stijgen.

Is deze note nu geschikt voor beleggers die minder risico willen lopen dan een directe aandelenbelegging? Dat kun je niet zo zeggen. Natuurlijk, de note biedt bescherming bij flinke koersdalingen. Een crash van bijna 40% tot onder de 2200 kan natuurlijk altijd, maar is niet direct het meest waarschijnlijke scenario.

Aan de andere kant, onmogelijk is het niet en in dat geval verliest u in de note, vanwege het gemis aan dividend, zelfs meer dan een directe belegger in de index.

Kleine kans op verlies

Je kunt zeggen dat er een grote kans is dat beleggers in de note er uiteindelijk zonder kleerscheuren vanaf komen, en dat er een kleine kans is dat beleggers in de note de negatieve hoofdprijs betaalt in de vorm van een extra groot verlies.

Beleggers die hun kans op verlies willen verminderen, maar op zich wel een groot verlies kunnen dragen, kunnen met de note een goede keus maken. Beleggers die hoe dan ook een groot verlies willen voorkomen, hebben aan deze note niets en zullen naar alternatieven moeten zoeken.

Dat zal niet gemakkelijk zijn als zelfs de ECB aangeeft dat risicomijdende obligaties tot grote verliezen kunnen leiden…


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Met Effekt 3 juni 2017 17:21
    Helemaal mee eens dat het automatisme om obligaties laag riskant en aandelen risikovol te noemen totaal voorbij gaat aan de huidige realiteit. Nu nog in staatsobligatie beleggen is eerder zeer riskant; de coupon is negatief en de kans op koersdaling is aanzienlijk. Aan de andere kant zijn er voldoende aandelen met >3% dividend en redelijk stabiele koers.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links