Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Duurzaam rendeert beter

Duurzaam rendeert beter

Duurzame beleggingsfondsen hebben de wind vol in de zeilen. Volgens fondsenvergelijker Morningstar kiezen steeds meer beleggers voor duurzaam beleggen. “Vooral in 2016 trok de instroom flink aan met bijna 6% groei ten opzichte van 2015.”

Deze trend staat volgens Morningstar sterk in contrast met de flow van de traditionele beleggingsmarkt, want daar stroomde bijna circa 6% aan vermogen weg. Niet dat het marktaandeel van duurzame fondsen zo enorm groot is. In de totale actieve markt is dit gestegen tot 5,5% eind 2016.

De redenen voor de groei van duurzame beleggingen laten zich eenvoudig raden. Mensen willen de eigen financiële winst combineren met winst voor de wereld. Morningstar: “De drijvende kracht achter die toename van de instroom in duurzaam komt bij beleggers zelf vandaan.”

Met name vanuit institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, ziet Morningstar een steeds grote vraag naar duurzame vormen van beleggen. Maar ook vanuit risicobeheer is een duurzame belegging een goede zaak. Immers, bedrijven die goed omgaan met hun personeel en het milieu raken minder snel in opspraak.

Lichtgroen of donkergroen?

Daarnaast wordt van duurzame bedrijven gezegd dat zij meer oog hebben voor de lange termijn. Ook dat beperkt de risico’s van een investering. Kortetermijnwinst staat haaks op langetermijnwinst. 

Maar wat is een duurzame belegging? Van de kleur groen bestaan verschillende varianten en dat geldt ook voor duurzame beleggen. De meeste beheerders van een duurzaam beleggingsfonds kiezen voor die bedrijven die binnen een industrie of categorie het beste scoren op ESG (Environment, Social & Governance).

Ofwel, deze bedrijven hebben het goed voor met het milieu, hun medewerkers en aandeelhouders. Bij deze best-in-class-benadering worden bedrijven eerst langs de ESG-meetlat neergelegd, waarna pas de traditionele selectiemethoden worden toegepast.

Mochten bedrijven zwak scoren op ESG-gebied, dan worden zij daarop aangesproken. Via engagement hoopt het beleggingshuis het management op het juiste pad te brengen, zo is de bedoeling.

Uitsluiting

Drastischer is de duurzame beleggingsstrategie waarbij bedrijven en sectoren van belegging worden uitgesloten, omdat zij betrokken zijn bij controversiële en verwerpelijke activiteiten. Denk aan bedrijven die actief zijn in de wereld van tabak, alcohol, gokken, pornografie en wapens.

Het ASN Duurzaam Aandelenfonds dat belegt in wereldwijde aandelen gaat nog iets verder. Doel van het fonds is een duurzame wereld over pakweg twintig tot veertig jaar. Alleen die bedrijven die meehelpen deze betere wereld te scheppen, staan op de beleggingsradar van ASN.

“Daar horen fossiele energiebedrijven dus niet bij,” vertelt beleggingsdirecteur Bas-Jan Blom. “Die business is een doodlopende weg. Het heeft om die reden ook geen enkele zin om met dat soort bedrijven nog in gesprek te gaan. Er valt niets aan te verbeteren.”

Blom bestrijdt dat ASN  hele sectoren uitsluit. “Dat doen we niet. Zaken als energie, grondstoffen en banken zullen ook in de toekomst nodig zijn. Maar we investeren liever in een bedrijf dat goed is met recycling dan in een mijnbouwbedrijf, dat op grote schaal het milieu vervuilt en de mensenrechten schendt."

Nederlandse strijd

Het ASN Duurzaam Aandelenfonds (ISIN: NL0000441301) is niet het enige Nederlandse beleggingsfonds dat zich richt op de Nederlandse hard core duurzame belegger. Ook het Triodos Sustainable Equities Fund (ISIN: LU0785617423) timmert succesvol aan de weg.

Een vergelijking is gemakkelijk gemaakt, want beide fondsen beleggen in aandelen wereldwijd, zijn in euro’s genoteerd, en hebben een lang trackrecord. Interessant is ook om te zien hoe beide duurzame fondsen het doen tegenover de algemene benchmark voor aandelen wereldwijd, de MSCI World.

Daarom vergelijk ik de twee Nederlandse fondsen ook met iShares MSCI World ETF (IE00B0M62Q58). Dat is een ETF (indextracker) die de MSCI World volgt.

Rendement 10 jaar (gemiddeld per jaar)

 • ASN Duurzaam: 6,4%
 • Triodos Sustainable: 4,4%
 • iShares MSCI World: 3,6%

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)

 • ASN Duurzaam: 16,3%
 • Triodos Sustainable: 13,4%
 • iShares MSCI World: 12,6%

Rendement 1 jaar

 • ASN Duurzaam: 13,1%
 • Triodos Sustainable: 11,1%
 • iShares MSCI World: 14,9%


Van de drie fondsen heeft het fonds van ASN het beste gerendeerd. Beide duurzame fondsen boekten op de lange termijn betere resultaten dan de brede markt. Dat de MSCI World het over de laatste twaalf maanden beter deed, is geen verrassing.

Financials en grondstoffenfondsen liepen sterk op. Dat zijn juist sectoren waarin de twee duurzame fondsen niet (ASN) of nauwelijks (Triodos) beleggen.

Kosten

 • ASN Duurzaam: 0,85%
 • Triodos Sustainable: 0,95%
 • iShares MSCI World: 0,50%


De ETF is van de drie fondsen het goedkoopste. Dat is ook wat ETF’s zo aantrekkelijk maakt. Maar zo groot is het verschil in kosten niet. Het fonds van ASN is zelfs betrekkelijk goedkoop te noemen, omdat het naast de gewone beleggingsresearch ook nog extra naar duurzaamheid kijkt.

Risico (jaarlijkse koersbeweeglijkheid)

 • ASN Duurzaam: 13,6%
 • Triodos Sustainable: 12,9%
 • iShares MSCI World: 12,5%

Top 3 sectoren

 • ASN Duurzaam: tech (25,5%), cyclische consumentengoederen (25,2%), gezondheid (15,6%)
 • Triodos Sustainable: cyclische consumentengoederen (26,1%), gezondheid (19,4%), tech (15%)
 • iShares MSCI World: financials (18,2%), tech (14,8%), gezondheid (12,4%)


Wat betreft risico ontlopen de drie fondsen elkaar weinig. De twee duurzame fondsen zijn zeker niet minder risicovol. Opvallend is de sterke voorkeur van het ASN-fonds voor technologieaandelen. Een kwart van de portefeuille zit in tech. De MSCI World daarentegen wordt nog altijd gedomineerd door financiële bedrijven. 

Geografische spreiding

 • ASN Duurzaam: Euroland (31,7%), Verenigde Staten (25%), Verenigd Koninkrijk (21,3%)
 • Triodos Sustainable: Verenigde Staten (51,5%), euroland (18%), Verenigd Koninkrijk (11,7%)
 • iShares MSCI World: Verenigde Staten (58,9%), euroland (11,8%), Japan (8,6%)

Aantal posities

 • ASN Duurzaam: 123
 • Triodos Sustainable: 71
 • iShares MSCI World: 1599

Gemiddelde beurswaarde aandelen portefeuille

 • ASN Duurzaam: 15,8 miljard euro
 • Triodos Sustainable: 33,1 miljard euro
 • iShares MSCI World: 49,8 miljard euro


Van de drie fondsen heeft dat van ASN de beste geografische spreiding. Nou ja, het Verenigd Koninkrijk heeft een opvallend zware weging. In de ETF zitten by far de meeste aandelen. Ook dat hoort bij een ETF. Met 123 aandelen in de portefeuille is het ASN-fonds goed genoeg gespreid.

In tegenstelling tot de fondsen van iShares en Triodos belegt het fonds van ASN ook in de wat kleinere bedrijven. Dat is een goede keuze, want kleine bedrijven doen het op den duur meestal beter dan de grote jongens.

Conclusies

Wie de afgelopen tien jaar was belegd in de duurzame aandelenfondsen van ASN en Triodos had een beter rendement geboekt dan de brede markt. Duurzaam beleggen gaat dus geenszins ten koste van het rendement. Van de twee Nederlandse fondsen boekte het ASN Duurzaam Aandelenfonds de meeste winst.

Het is ook nog eens breder gespreid en vraagt lagere kosten. Wie een goed duurzaam aandelenfonds zoekt, kan eigenlijk niet om het ASN Duurzaam Aandelenfonds heen.

Bron: Morningstar, peildatum 27 mei 2017.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente columns van Rob Stallinga

 1. mei '18 Buybacks krikken rendement wél op 1
 2. aug '17 Home sweet home 6
 3. aug '17 Steengoede belegging 8

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. J.Me 5 juni 2017 09:43
  In het Jaarverslag 2016 van de ASN Bank kun je lezen dat de aandelenpool bij deze bank o.a. bestond uit (p. 106 en 141):
  - ASML
  - Heineken
  - KPN
  - Philips
  - Philips Lighting
  - Randstad
  - Refresco Gerber
  - TKH Group
  - Wolters Kluwer
  - BE Semiconductor Industries
  - Beter Bed

  Het antwoord op je vraag is dus hoogstwaarschijnlijk: nee.
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. ASNU AANDELENFONDS 124,250 23 okt
  -0,090
  -0,07%
 2. iShares MSCI World UCITS ETF (Dist) 43,570 23 okt
  +0,200
  +0,46%
 3. Triodos Sicav I Triodos Global Equities Impact Fund Z 45,460 22 okt
  -0,070
  -0,15%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare