Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pharming maakt winst!

Pharming maakt winst!

Afgelopen woensdag was IEX aanwezig bij de AVA van Pharming. Met gepaste trots meldde CEO Sijmen de Vries dat er in het eerste kwartaal van 2017 voor de eerste keer operationele winst is gemaakt van 3,9 miljoen euro. Het bedrijf verwacht over heel 2017 operationeel winstgevend te zijn.

Emissie, Emissie en nog een Emissie

Nu heeft Pharming in het verleden nog al eens een beroep moeten doen op beleggers om het eigen vermogen op peil te houden. Met andere woorden, er zijn ontzettend veel aandelen uitgegeven om het huidige punt te bereiken. Menig belegger zal dan ook gelijk aan emissies denken bij de naam Pharming. 

Het bedrijf kwam in 1998 naar de beurs met 4,1 miljoen aandelen. In 2013 waren dat er inmiddels 1,7 miljard (!). Vervolgens is besloten een reverse split uit te voeren 1:10 (lees 1 voor 10). Hierdoor daalde het aantal uitstaande met een factor 10 naar 170 miljoen stuks. Inmiddels is dit alweer opgelopen naar bijna 485 miljoen stukken. 

Tot op heden niet bepaald een buy and hold succes en zeker geen aandeel voor mensen die niet tegen heftige koersbewegingen kunnen. Mogelijk komt aan al dit emitteren eindelijk een einde nu er winst gemaakt wordt.

Bij de huidige AVA was een van de agendapunten zelfs de inkoop van eigen aandelen (!). Aandeelhouders gaven de raad van bestuur goedkeuring voor de inkoop van 10% van de uitstaande aandelen tot 24 juli 2018. 

Aflossen convertible

Een ander agendapunt was de goedkeuring voor het uitgeven van nieuwe aandelen ten behoeve van het aflossen van aflopende leningen. Dit punt kon echter geschrapt worden omdat Pharming op 15 mei een lening van 100 miljoen dollar a 12% heeft afgesloten met Orbimed Advisors met een looptijd van 4 jaar. Hiermee kon een converteerbare obligatie worden afgelost van 39,1 miljoen dollar en een andere lening van 40 miljoen dollar. 

De herfinanciering had echter geen materieel effect op de kaspositie en verdere details werden niet bekendgemaakt. Wel werd gemeld dat er eenmalige kosten gemoeid gaan met deze exercitie. Als we even snel rekenen dan zou er na afbetaling van beide leningen nog 20,9 miljoen dollar over moeten blijven van de nieuwe lening. Het grootste deel hiervan gaat op aan eenmalige kosten voor de aflossing van deze leningen. Daarnaast moesten er ook nog 9,2 miljoen warrants worden uitgegeven aan de nieuwe kapitaalverschaffer. 

Desondanks stelt Pharming dat de nieuwe financiering gunstig is. Met name de cashburn de komende jaren is lager zodat er kapitaal beschikbaar is voor andere zaken waarover later meer. Verder weet het bedrijf op deze manier ruim 124 miljoen aandelen uit de markt te houden die anders, tegen een korting van 14%, op de markt zouden komen bij conversie van de lening in aandelen. 

Deze aandelen zijn nu wel weer beschikbaar voor uitgifte door het bestuur zonder dat daar toestemming voor nodig is van aandeelhouders. Het bestuur geeft echter aan dat het geen intenties heeft deze aandelen uit te geven. Op basis van het aantal voorgaande emissies is dit dan ook niet meer dan een garantie tot de deur. Toch lijkt het erop dat Pharming nu eindelijk ruimte heeft om aan aandeelhouders te denken. Zolang er geen omzet was had dit nog weinig zin, maar die omzet komt nu op gang.

Terugkoop rechten Ruconest

Pharming heeft namelijk de verkooprechten van Ruconest (medicijn tegen acute aanvallen van erfelijk angio-oedeem(weefselzwelling)) teruggekocht van Valeant. In eerste instantie was het de bedoeling dat Valeant het product in de VS ging verkopen en Pharming 30% zou ontvangen van de verkoopopbrengsten. 

De VS is veruit de grootste afzetmarkt voor Ruconest en het is dan ook positief dat Pharming de rechten weer in handen heeft. Je zou je zelfs af kunnen vragen waarom het bedrijf ooit akkoord is gegaan met een dergelijke deal, ondanks dat het vrij klein is en financieel in zwaar weer zat. De markt in de VS wordt door Pharming geschat op 1,5 tot 2 miljard dollar per jaar en beslaat 75-85% van de wereldwijde markt van Ruconest. 

 

 

Ruconest is een stuk gebruiksvriendelijker dan het middel van haar concurrenten Shire en CSL-Behring. Omdat het gaat om een zeldzame ziekte, worden patiënten behandeld in specialistische klinieken. Dit zijn de potentiële klanten van Pharming waar Ruconest stuk voor stuk op de kaart moet worden gezet. 

Nu Pharming de verkooprechten van haar product weer in eigen handen heeft, komen alle inkomsten uit de verkoop weer ten gunste van het bedrijf zelf. Pharming heeft nu meer invloed op het commerciële succes van haar product.

Uit de presentatie van de CEO bleek dat de verkoopinspanningen van Valeant behoorlijk terugliepen. Pharming heeft het verkoopteam van Valeant overgenomen en versterkt met een aantal ervaren mensen uit Europa. Dit werpt nu al haar vruchten af zoals te zien is in onderstaand staafdiagram.

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Outlook

De stijgende verkopen in combinatie met de herfinanciering zorgen per saldo voor een veel betere kaspositie het komende jaar. De kans op wederom een emissie is daarom flink geslonken. De cash die binnenkomt kan worden gebruikt voor het versterken van het verkoopapparaat, vooral in de VS.

Verder is men bezig met de ontwikkeling van nieuwe toedieningsmethoden voor Ruconest. In Europa is behandeling door middel van een zelfbehandelingskit recentelijk goedgekeurd door Europese goedkeuringsinstantie EMA. In de VS verkreeg Pharming hier al eerder goedkeuring voor. 

Er zijn ook al testen gedaan met Ruconest voor preventieve toediening aan mensen met een verhoogde kans op erfelijk angio-oedeem. Andere toepassingen van Ruconest en onderzoeken naar onder andere de ziekte van pompe zijn nog in de preklinische fase. Hier mag op korte termijn dan ook niet veel van verwacht worden.

Voorlopig moet Pharming het hebben van de verkoop van Ruconest in met name de VS. Het bedrijf zal daar marktaandeel moeten afsnoepen van de concurrentie. Erfelijk angio-oedeem kan alleen worden bestreden, maar niet worden genezen en de verwachting is dat de markt tot 2020 groeit met 20% per jaar. Nu de inkomsten volledig in eigen zak vloeien moet dit voldoende zijn om de komende jaren het resultaat aanzienlijk te verbeteren.

Potentie genoeg en de eerste resultaten zijn hoopgevend. Mocht Pharming de stijgende lijn vasthouden dan zijn al die jaren ploeteren en de inspanningen van CEO de Vries meer dan de moeite waard geweest.

Disclaimer: Weeteling heeft geen posities in bovenvermelde fondsen


Paul Weeteling is beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Paul Weeteling

Paul Weeteling is sinds 1 maart 2020 verbonden aan IEX als onafhankelijk beleggingsanalist. Al vanaf zijn 13e is hij bezig met beleggen en de beurs. Weeteling is met name een langetermijnbelegger met passie voor (bio)technologie, grondstoffen en dividendaandelen. Af en toe handelt hij actief. Weeteling heeft een international...

Meer over Paul Weeteling

Recente artikelen van Paul Weeteling

  1. mrt '23 Amazon versus Alibaba: wie heeft de beste kaarten? 2
  2. mrt '23 ASMI maakt zich op voor nieuwe groeispurt
  3. feb '23 Nvidia: beleggers gaan mee in virtuele wereld

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links