Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

De rally die bijna iedereen mist

De rally die bijna iedereen mist

Ik ben niet heel erg van de korte termijn, laat staan dat ik mij richt op de jacht naar outperformance. Het meten van een rendement zorg op termijn altijd voor een teleurstelling. Er is namelijk altijd wel een aandeel, fonds of strategie die het op enig moment beter doet.

Maar het verbaast mij elke keer weer, hoe laat bepaalde marktreacties worden opgepikt in een concreet advies. Met als gevolg dat veel klanten van beheerders of adviseurs op z’n minst het gevoel krijgen achter de markt aan te lopen.

Het timen van thematische of trendmatige ontwikkelingen zorgt zelden voor langdurige of structurele outperformance. Vooral de draai uit defensieve waarden (zoals consumentengoederen) naar waardeaandelen ging in de tweede helft van 2016 razendsnel.

Het herstel van de (Europese) small- en midcapaandelen dit jaar gaat nog veel sneller. De beheerders haasten zich alsnog om hier exposure in te nemen, als een van de laatste categorieën waar nog geen sprake is van overwaardering.

De bijsluiter van de factoren

Het wetenschappelijk onderzoek naar waar een premie te behalen is bij het beleggen (onder andere door Nobelprijswinnaar Eugene Fama) heeft aangetoond dat er onder meer op waardeaandelen en bij kleinere beursgenoteerde ondernemingen op de langere termijn een hoger dan gemiddeld marktrendement wordt behaald.

De distributie van deze premie gebeurt echter niet gelijkmatig over de gehele periode, maar voltrekt zich vaak in korte cycli en er zijn net zo goed periodes waarin deze categorieën juist achterblijven bij het gemiddelde marktrendement.

Het timen van de cycli is erg lastig. De herstelbeweging voltrekt zich snel en hevig, waardoor u een stuk rendement mist als u wilt inspringen op de rijdende trein. De oplossing om structureel belegd te zijn in deze categorieën is niet eenvoudig.

Enerzijds omdat indextrackers, maar ook actieve beleggingsfondsen de weging grotendeels baseren op grond van marktkapitalisatie. Daarmee verwatert juist de smallcapfactor. Het toevoegen van specifieke waarde- of smallcapbeleggingen kan dit effect verminderen.

Maar daarmee neemt u dus een bewuste beslissing om ook periodes van underperformance in die categorieën te accepteren.

Mean reversion is geen getijde

Toch proberen de meeste actieve beheerders het herstel van bepaalde factoren te timen. Dus als de relatieve onderwaardering oploopt, dan nemen ze een tactische beslissing om de categorie waarde of smallcap uit te breiden.

Dit doen ze vanuit de overtuiging dat de relatieve onderwaardering van een bepaalde categorie (of sector, of regio) uiteindelijk weer terug zal draaien naar het gemiddelde. Maar de bewegingen vertonen geen regelmatig patroon en laten vaak lang op zich wachten.

Zo wordt het geduld van de langetermijnbelegger flink op de proef gesteld.

Historisch besef

Value- of waardebeleggen en vooral deep value-beleggen is vooral geschikt voor de belegger met een lange adem, historisch besef en bovengemiddelde rekenvaardigheid. Niet voor niets dat naast de bekende Warren Buffet er ook een Nederlandse goeroe wereldfaam heeft in dit segment. Zijn naam: Jeroen Bos.

Hij schreef het boek Deep Value Investing. Een bijna wetenschappelijk boek waarin wordt uitgelegd hoe je de instrinsieke waarde van bedrijven kan benaderen en afzetten tegen de beurswaarde. De truc is om te ontdekken welke bedrijven de potentie hebben om uit de vicieuze cirkel van onderwaardering te komen.

Dus welke bedrijven kunnen een turn-around maken en van kapitaalvernietiging naar winstgroei gaan. Het gaat kortom om balansen lezen en geduld hebben. Geen wonder dat de echte beleggingspuristen bijna forensische accountants zijn en jaarverslagen verslinden.

Tot slot de resultaten van onze landgenoot, die al bijna veertig jaar in de Verenigd Koninkrijk woont. Zijn Deep Value-fonds is niet zo succesvol als zijn boek en is slechts circa 11 miljoen euro groot. Dikke outperformances wordt afgewisseld met flinke periodes van achterblijvende resultaten.

Grafiek aandelenindices Verenigd Koninkrijk
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Het geeft eens te meer aan dat beleggen moeilijker is dan de theorie in de praktijk brengen. U krijgt niet elke dag, elke week of elk jaar gelijk. Uw mening is uiteindelijk net zoveel waard als de tegenovergestelde positie.

Het gaat erom of u de tijd, het kapitaal en het geduld hebt om gelijk te krijgen en dan ook genoegen neemt met het resultaat.


Jeroen Brenninkmeijer is mede-oprichter en partner bij MJR Advies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

waardeaandelen

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
9 Posts
| Omlaag ↓
 1. de bos 26 mei 2017 12:05
  "Ik ben niet heel erg van de korte termijn, laat staan dat ik mij richt op de jacht naar outperformance. Het meten van een rendement zorg op termijn altijd voor een teleurstelling. Er is namelijk altijd wel een aandeel, fonds of strategie die het op enig moment beter doet."
  Toch een beetje vreemd dit. Ik vergelijk mijzelf met de AEX lange termijn om te kijken of ik niet beter gewoon in trackers zou moeten zitten. Gelukkig hoeft dat niet :-)

  de bos
 2. forum rang 10 DeZwarteRidder 28 mei 2017 20:13
  quote:

  25GTi schreef op 26 mei 2017 15:00:


  Voor een leuke rally zou je kunnen kijken naar het lokale fonds Curetis. Het Duitse bedrijf Curetis ontwikkelt moleculaire diagnostieksystemen. Heeft net een flinke ader gelaten maar zal snel weer kunnen bijkomen.

  Dit aandeel is veel te duur en lachwekkend als bedrijfje.
 3. forum rang 4 Chasse_Patate 28 mei 2017 21:13
  quote:

  25GTi schreef op 26 mei 2017 15:00:


  Voor een leuke rally zou je kunnen kijken naar het lokale fonds Curetis. Het Duitse bedrijf Curetis ontwikkelt moleculaire diagnostieksystemen. Heeft net een flinke ader gelaten maar zal snel weer kunnen bijkomen.


  Dit bedrijf heeft een idioot lage omzet en een mega hoog verlies, cash burn noemen ze dat in die sector.
  Pas op dus, je hoort mij niet zeggen dat je hier niet in moet stappen, maar wel dat dit een belegging is met een zeer hoog risico.
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: waardeaandelen

Column door: Jeroen Brenninkmeijer

Jeroen Brenninkmeijer is mede-oprichter en partner bij MJR Advies. Vanaf een kleine commissionair tot chique private bank, heeft Brenninkmeijer samengewerkt met een grote diversiteit aan klanten en...

Meer over Jeroen Brenninkmeijer

Recente columns van Jeroen Brenninkmeijer

 1. jun '17 Ons pensioenprobleem te complex 10
 2. mei '17 De rally die bijna iedereen mist 9
 3. mrt '17 Inflatie? Best link 1
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare