Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Tweede schouder

Laatste opleving voor een AEX-correctie

Met een beweeglijkheid van precies 2 indexpunten zette de AEX zijn herstelbeweging voort. Zal er in de komende handelsdagen een lagere kortetermijntop gevormd worden? De kans hierop acht ik reëel.

Het sinds januari stijgende trendkanaal is nog steeds intact en zolang die niet neerwaarts wordt gebroken, blijft dit trendkanaal de buitengrenzen aangeven van de huidige bewegingsruimte:

  • de bovenkant ligt momenteel bij 541,40
  • de onderkant ligt vandaag bij 522,80

Een structurele neerwaartse doorbraak zou een verslechtering in het technische beeld opleveren. Er staan al meerdere signalen op rood. Hiermee lijkt de gehele stijging vanaf de decemberbodem van vorig jaar bij 445,65 in de eindfase te zijn aanbeland.

Batterij aan toppatronen

 

Twee weken geleden werd een forse zeer kortetermijnstijging beëindigd. Die startte bij de bodem van 509,40 en zorgde voor een opwaartse beweging van bijna 30 punten tot aan de 537,84. Hiermee werd intraday heel kort de bovenkant van het genoemde stijgende trendkanaal gebroken.

Toch zorgde die handelsdag ook voor het eerste toppatroon, een shooting star. In de dagen erna werden onder de 537,84 nog enkele hanging man’s en een bearish engulfing op de borden gezet. Een batterij aan toppatronen die aangaven dat deze korte en felle opgaande beweging vanaf de 509,40 ten einde was gekomen.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nog geen verslechtering

Deze opgaande zeerkortetermijnbeweging had ook de contouren van een stijgende wig (oranje bodemlijn). Die werd bijna twee weken geleden ook neerwaarts gebroken. Tel daarbij de neerwaartse crossing in de MACD en de doorbraak van de stijgende bodemlijn van de RSI bij op en een terugval kon worden gestart.

Deze terugval zorgde enkele dagen geleden voor een beweging tot aan de 519,50. Hiermee werd juist weer de opgaande bodemlijn sinds januari kortstondig intraday doorbroken. Toch is een structureel slot hieronder noodzakelijk voor een verslechtering in het middellangetermijnbeeld.

Zolang dat niet gebeurt, is er slechts sprake van een beweging tussen de buitengrenzen van het trendkanaal (blauwe lijnen). Deze terugval zorgde verder ook voor een test van de belangrijke horizontale steunzone van 519 tot 520 en een test van het oplopende 50-daags gemiddelde.

Trendomkeer?

 

Bevestiging van een duidelijke neerwaartse trendomkeer in het middellangetermijnbeeld wordt onder deze zone gegeven. Dus zowel de stijgende bodemlijn van nu 522,80 als de zone 519 tot 520 moeten structureel neerwaarts worden gebroken.

Dit is inmiddels de langste stijging sinds de start van de bullmarkt (begin 2009) zonder correctieve tegenreacties. Deze beweging duurt inmiddels bijna een half jaar, een ongekend lange periode. Tot vorige week waren er zelfs geen mini-correcties geweest in de AEX.

De daling van vorige week van ongeveer 18 punten was de eerste mini-correctie sinds vorig jaar. Hiermee wordt de euforie in de markt ook goed weergegeven. Ik verwacht nog wel enkele normale correcties voordat mijn uiteindelijke doel in deze langetermijnbullmarkt van 564 wordt behaald.

Dit is de top van 2007 en zal naar mijn mening in de tweede helft van 2017 op de borden kunnen komen. Om een normale correctie in te zetten is een structurele beweging nodig onder de stijgende bodemlijn en onder de zone 519 tot 520.

Hoofdschouder

Deze zone lijkt ook de neklijn te zijn van een groot hoofd-schouderpatroon van ongeveer 19 punten groot. De huidige opleving na de test van deze neklijn vorige week, zou voor de vorming van de tweede schouder kunnen zorgen. Toch wordt dit patroon pas actief als de neklijn neerwaarts wordt gebroken.

De eerste weerstand in de AEX ligt momenteel bij de 532,50. Daarboven ontstaat ruimte voor een hertest van de toppenzone van 536,40 tot 537,84. Een beweging boven de 532,50 zou ook de kans verkleinen dat een groot hoofd-schoudertoppatroon in de maak is.

Voor de komende dagen moeten we dus alert zijn op de vorming van nieuwe toppatronen onder de 532,50 voor de vorming van een lagere top in het kortetermijnbeeld. Zodra die lagere top wordt gevormd, kan de neerwaartse druk op de onderkant weer toenemen.

Maar zolang de stijgende bodemlijn en de zone 519 tot 520 niet neerwaarts worden gebroken, blijft het huidige trendkanaal de buitengrenzen aangeven.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

99 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Disci 23 mei 2017 09:40
    quote:

    Dagobert Dick schreef op 23 mei 2017 09:30:

    Eerst Rood daarna Groen.
    K 1000 Tl bnp 514,40 2,38 V 1000 TL Bnp 514,40 2,44
    Verdienen aan een aanslag.. voelt niet goed, kap ermee voor vandaag :(
    Want? De aanslag zorgt ervoor dat de beurzen omhoog gaan?
    Als je nou short zat en de boel stort in na een aanslag, dan snap ik jouw redenatie nog.
  2. Ger 02490 23 mei 2017 09:42
    De top van 564 zal volgens Bas pas in de tweede jaarhelft van dit jaar op de borden kunnen komen. Dank je je de koekoek. Over een paar weken beginnen we al aan de tweede helft. Krijgt hij toch weer gelijk. Dan niet aan de onderkant, maar aan de bovenkant. Toch leuk om iedere dag het verhaaltje te lezen en te constateren dat ook Bas inmiddels aardig begint bij te draaien. De eerste jaarhelft wordt natuurlijk een gigantische flop!!
  3. ETFking 23 mei 2017 09:52
    De primaire trend is UP (blauwe lijnen in de grafiek van Bas). Hoewel er aanwijzingen zijn dat dit zou kunnen veranderen (hele lijstje indicatoren van Bas) is dit nog niet zo en pas onder de 519-520 weten we het zeker. De trend is UP, totdat hij dat niet meer is. Gewoon rustig blijven zitten en kijken wat er gebeurt.
99 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links