Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Update Flow Traders, koopje of bleeder?

Update Flow Traders, koopje of bleeder?

Update

De cijfers zijn zoals verwacht niet bijster sterk. Gezien de koersreactie was dit nog niet ingeprijsd. Het door Flow verhandelde volume was de enige meevaller. In de VS nam het momentum voor Flow toe naar eigen zeggen. Dit is een goed teken aangezien dit veruit de grootste markt voor ETP's is. 

Flow zet alle zeilen bij om de handelsvolumes op peil te houden. Ze kijken onder andere naar andere valuta-gerelateerde instrumenten. Dit zal niet meteen een enorme bijdrage leveren aan de winst maar kan op termijn zorgen voor diversificatie. Zolang aandelenmarkten onvoldoende volatiel zijn zullen de volumes en vooral de marges onder druk blijven staan.

Gedurende KW1 is er 0,29 euro per aandeel verdiend. In de afgelopen anderhalve maand waren de omstandigheden niet veel anders, dus hier mag ook niet veel van verwacht worden.

Trekken we de lijn van vorig kwartaal door naar de rest van het jaar, toegegeven wat kort door de bocht, dan is het aandeel op de huidige koers van 25,75 euro nog steeds vrij duur met een koerswinstverhouding van ruim 21. Het is hopen voor beleggers op snel meer volatiliteit.

 


 

Vooruitblik 16-5-2017

Flow Traders komt morgen met KW1-cijfers. Vorig jaar werd er in KW1 nog 64,6 miljoen euro aan Net Trading Income (NTI) gerealiseerd. Dit jaar waren de marktomstandigheden minder gunstig. Het aandeel heeft het afgelopen kwartaal ruim 15% ingeleverd.

Flow heeft het niet makkelijk in het huidige beursklimaat, waarover later meer, maar behaalt nog wel een positief resultaat. Tot nu hebben buy and hold-beleggers echter nog niet veel plezier beleefd aan Flow. De huidige koers van 28 euro noteert ruim onder de IPO koers van 32 euro.

De bedrijfsvoering is goed op orde dus daar kan het niet aan liggen maar waaraan dan wel? Speculeren op de koersreactie morgen is een lastig karwei. Wat wel interessant kan zijn is om te kijken naar hoe Flow geld verdient en dit te koppelen aan een aantal parameters.

Deze parameters kunt u vervolgens weer vergelijken met voorgaande kwartaalcijfers. Op die manier krijgt u een idee van de aankomende kwartaalcijfers en de winstontwikkeling in een ander beursklimaat.

De business

Flow is wereldwijd marketmaker voor ETP’s (Exchange Traded Products). ETP’s zijn financiële instrumenten die een onderliggende waarde volgen, bijvoorbeeld een index of een grondstof. Passief beleggen wint aan populariteit en zo ook de handelsvolumes in ETP’s. De verwachting is dat die groei de komende jaren doorzet.

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Marketmakers profiteren van het verschil tussen de bied- en laatprijs (de spread) van een financieel instrument. Het bedrijf geeft aan beide zijden van de markt een prijs af. De posities die men hierbij opbouwt probeert men zo neutraal mogelijk te houden.

Er wordt dus niet gespeculeerd op de richting van de markt, maar men wil louter verdienen aan de spread. Bij toenemende volatiliteit wordt de spread over het algemeen groter en valt er meer te verdienen per transactie. Daarnaast worden er ook nog eens meer transacties gedaan tijdens zo’n periode. Het mes snijdt derhalve aan twee kanten.

Groeiende markt, krimpende marges

Om een inschatting te maken van de KW1-cijfers kunnen we dus kijken naar de handelsvolumes en naar de volatiliteit. Flow levert zelf de volgende cijfers aan met betrekking tot de handelsvolumes van ETP’s:

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

In het eerste kwartaal van 2016 werd er wereldwijd voor 6061 miljard euro aan transacties gedaan. In het eerste kwartaal van 2017 was dat 4899 miljard euro. Dat is al een verschil van 20% en Flow zal daar ook last van hebben.

Kijken we vervolgens naar de volatiliteit over die periode dan voelt u al op uw klompen aan dat die gedurende KW1 2016 hoger was dan in dezelfde periode dit jaar. Ook daar dus geen voordelige vergelijkingsbasis.

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Door de lagere volatiliteit zal de winst per trade dit kwartaal hoogstwaarschijnlijk lager liggen dan in het eerste kwartaal vorig jaar. Gecombineerd met een lager volume zorgt dit voor een lagere winst. De personeelskosten (bonussen) zullen dit kwartaal daardoor ook wat lager liggen, maar dat biedt onvoldoende tegenwicht. 

Dan is er ook nog de toenemende concurrentie van andere marketmakers (Optiver, Virtu et cetera). De constante strijd om de snelste systemen en beste mensen zorgt ervoor dat de marges onder druk staan. Toch lijkt Flow deze strijd aardig aan te kunnen. 

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Ten slotte blijft er tot 3 januari 2018 onzekerheid omtrent de impact van MiFID II. "MiFID II wijzigt bepaalde regelgeving voor beleggingsondernemingen en handelsplatformen" aldus de AFM. Flow is druk bezig hierop te anticiperen, desondanks blijft regelgeving een onzekere factor.

Beleggen is vooruitkijken

Vorig jaar rond deze tijd was de koers al flink afgekomen en noteerde rond de 31 euro ondanks dat het eerste kwartaal van 2016 vrij volatiel verliep. Sindsdien is de volatiliteit op basis van de VIX gedaald en de koers van Flow ook. 

Aan de hand van bovenstaande koersgrafiek kunt u stellen dat een hogere volatiliteit goed is voor de koers van het aandeel. Een hoge volatiliteit gaat vaak gepaard met dalende koersen en daarmee vaak ook een (tijdelijke) krimp van de markt voor ETP’s. Deze twee effecten vallen deels tegen elkaar weg waarbij de volatiliteit de belangrijkste factor blijft.

In het eerste kwartaal van 2017 was de volatiliteit extreem laag maar groeide de markt voor ETP’s wel met zo’n 10%. Het handelsvolume daalde echter. Op basis daarvan zullen de cijfers morgen niet bijster sterk zijn. Ongetwijfeld zal Flow wel een positieve EBITDA presenteren.

Beleggen is vooruitkijken en het correct voorspellen van onrust op financiële markten is niet makkelijk. Verwacht u, net als Flow, dat de markt voor ETP’s de komende jaren hard doorgroeit, in combinatie met een regelmatige uitschieter op de financiële markten, dan is Flow wellicht iets voor u.

De VIX staat nagenoeg op een all time low en dit blijft niet zo. Beleggers met geduld ontvangen tussentijds minimaal 50% van de winst per aandeel als dividend.

Disclaimer Weeteling: geen positie in Flow Traders

 


Paul Weeteling is beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Paul Weeteling

Paul Weeteling is sinds 1 maart 2020 verbonden aan IEX als onafhankelijk beleggingsanalist. Al vanaf zijn 13e is hij bezig met beleggen en de beurs. Weeteling is met name een langetermijnbelegger met passie voor (bio)technologie, grondstoffen en dividendaandelen. Af en toe handelt hij actief. Weeteling heeft een international...

Meer over Paul Weeteling

Recente artikelen van Paul Weeteling

  1. mrt '23 Amazon versus Alibaba: wie heeft de beste kaarten? 2
  2. mrt '23 ASMI maakt zich op voor nieuwe groeispurt
  3. feb '23 Nvidia: beleggers gaan mee in virtuele wereld

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links