Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Resultaten ABN Amro prima

Resultaten ABN Amro prima

ABN Amro heeft het eerste kwartaal van dit jaar flink profijt getrokken van de relatief gunstige marktomstandigheden. De economie, zeker in Nederland, draait prima en de zakelijke activiteiten bevinden zich op een aardig hoog niveau.

De consument ziet het weer zitten en roert zich op de huizenmarkt en dat is goed nieuws voor de bank: de hypotheekverstrekking loopt als een zonnetje.

Stevige winstgroei

De operationele omzet bedroeg het eerste kwartaal 2,25 miljard euro (we ronden af) en onderaan de streep bleef daar 615 miljoen euro aan winst van over. De rente-inkomsten kwamen uit op 1,6 miljard euro, aan fees en commissies 435 miljoen euro en 215 miljoen euro aan overige inkomsten.

Als we een en ander vergelijken met dezelfde periode van het vorige jaar, omzet 2 miljard euro en onderaan de streep een winst van 475 miljoen euro, is er gewoon sprake van een prima prestatie.

Analisten rekenden vooraf op een nettowinst rond de 520 miljoen euro, dus het is duidelijk dat er sprake is van (sterk) meevallende cijfers. ABN Amro nam over KW1 ook nog eens 63 miljoen euro aan impairment charges, dus feitelijk zijn de cijfers nog beter.

Echter, binnen een grootbank is altijd wel wat dus hoewel dit buitengewone posten betreft, hoort dat er toch een beetje bij.

Balans dijt uit

De groei in de kredietverstrekking is uiteraard goed zichtbaar op de balans. ABN Amro sloot 2016 af met een balanstotaal van 395 miljard, na het eerste kwartaal van dit jaar stond er onderaan de streep een balanstotaal van 418 miljard. Het gerapporteerde eigen vermogen steeg daarbij van 19 miljard euro ultimo 2016 tot 19,4 miljard aan het eind van het eerste kwartaal.

We zullen u niet vermoeien met de vele ratio’s die tegenwoordig in de financiële sector gehanteerd worden om de gezondheid van de balans weer te geven, maar volstaan met de constatering dat ABN Amro tot de beter gekapitaliseerde banken in de Eurozone behoort.

Het kernvermogen CTE1 bedroeg 16,9%, ver boven de eigen doelstelling van 12,5 á 13,5%, maar daar wordt u ook niet veel wijzer van immers.

Ook met de kosten gaat het de goede kant op: de cost/income ratio daalde naar 60,2% in KW1. Dat lag vorig jaar in het eerste kwartaal nog op 66,9%. Daarmee is de bank er overigens nog niet: er wordt gemikt op een ratio van 56 tot 58%, te behalen in 2020.

Dat is een mooi, maar toch een wat weinig ambitieus streven. Wil de bank meedoen met de top, dan zal die ratio toch richting de 50% moeten bewegen. Wellicht dat de voortschrijdende digitalisering die ratio op middellange termijn toch in beeld zal brengen.

Valt er dan helemaal niets af te dingen op de prestaties van ABN Amro het afgelopen kwartaal? Eerlijk gezegd, weinig. Maar we signaleren wel dat er erg weinig geld richting het stroppenpotje vloeit.

Dat is enerzijds logisch: in een hoogconjunctuur hebben de meeste klanten minder moeite met het betalen van hun rente en het terugbetalen van hun lening. Dat blijft uiteraard niet zo, als de conjunctuur omslaat, gaat het al snel weer schuren.

Blije beleggers, zure spaarders

Beleggers zullen ongetwijfeld tevreden zijn met de sterke resultaten van ABN Amro, Jeroen Dijsselbloem voorop. Er zal ongetwijfeld eerdaags weer een plukje aandelen naar de markt komen. Timing is everything, ook bij de overheid.

Spaarders zullen waarschijnlijk minder blij zijn met de bank: de spaarrente beweegt richting nul. Dat valt nog altijd te prefereren boven betálen voor het stallen van uw spaargeld bij de bank, maar ongemerkt betaalt de spaarder toch al het gelag.

De markt reageert licht negatief op de cijfers ondanks dat de bank ruim boven verwachting presteerde. Wie de aandelen al in portefeuille heeft, kan rustig gaan slapen. Wij staan op dit niveau echter niet te trappelen om het aandeel op te nemen: over veel upside lijkt het fonds namelijk ook niet meer te beschikken.

Disclaimer Crum: geen positie in ABN Amro


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 14:05 Winsthalvering bij Randstad
  2. 09:00 Een interessante nieuwkomer: CVC Capital Partners
  3. 22 apr 'Reality check' nodig in energietransitie, vindt JPMorgan Chase

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Martin-Jan Crum 17 mei 2017 10:42
    Meebewegen met de waan van de dag laten wij graag over aan daghandelaren. De cijfers geven ons inziens geen aanleiding tot de huidige negatieve koersreactie, maar op het huidige niveau is er ook geen aanleiding het fonds op te pakken. En dat resulteert dan inderdaad in een neutrale positie.

    disclaimer: geen positie in ABN Amro
  2. forum rang 4 Red_ 17 mei 2017 11:21
    quote:

    Martin-Jan Crum schreef op 17 mei 2017 10:42:

    Meebewegen met de waan van de dag laten wij graag over aan daghandelaren. De cijfers geven ons inziens geen aanleiding tot de huidige negatieve koersreactie, maar op het huidige niveau is er ook geen aanleiding het fonds op te pakken. En dat resulteert dan inderdaad in een neutrale positie.

    disclaimer: geen positie in ABN Amro
    in heel artikel niks vermelden over het lage leveraged ratio?
    verder geen opmerkingen over de momenteel lage buffers noodzaakelijk voor hypotheken en dit zomaar eens rampzalig veel hoger kan worden?
    kijk naar bijv een Rabo die daarom en masse deze hypo's doorverkoopt en afstoot?

    ik wordt ook analist denk... net als politici. veel praten, weinig zeggen~:)
  3. forum rang 5 The Third Way... 17 mei 2017 17:06
    Wat opvalt in de presentatie is dat wat er niet meer staat:... de leverage ratio wordt niet meer vermeld. En laat die nou net verder onder de 4% zijn gezakt, van 3.9 naar 3.7%. Die 16.9 CET1 vertelt niet alles. Verder is de hamvraag nog steeds hoe hypotheken zullen worden gewogen...

    Voor degenen die de bank van hoogmoed willen betichten, het management geeft aan om te streven naar een 50% dividend pay-out, maar 'at the discretion of.... management'!
  4. Martin-Jan Crum 17 mei 2017 20:16
    @ the third way

    de leverage ratio wordt keurig vermeld op pagina 2 van het kwartaalverslag. mogelijk dat u elders hebt gekeken?

    de CET1 zegt verre van alles, al kent KBC daar het nodige gewicht aan toe. de CET1 zal op middellange termijn dalen tot 13,5%, een afname van 17% tot 16,9% valt dan ook binnen de afrondingsverschillen in mijn optiek.

    verder zij aangetekend dat er nog de nodige regelgeving in de maak is, waarbij de impact op een groot aantal ratio's niet op voorhand geheel duidelijk is.

    disclaimer: geen positie in ABN Amro
  5. forum rang 5 The Third Way... 18 mei 2017 08:55
    @crum: leverage ratio: mijn opmerking was dat het niet in de presentatie stond, wat klopt. Inderdaad staat het nu wel nog in het veel minder gelezen kwartaalverslag, daar haalde ik de cijfers uiteraard vandaan. De hoofdzaak vd kritieken die je kreeg van meerdere posters is dat je dat niet meldde als een belangrijk punt. Want het is belangrijk, en daarom des te opvallender hoe het wordt gepresenteerd.

    Ook over de Bazel problematiek: relatie met cet1 en leverage ratio's moge duidelijk zijn. Dit is ook een belangrijke zorg, DNB en IMF vermeldden het ook in hun rapporten. Koers ING zal een boost krijgen indien gunstig, bij ABN met deze leverage ratio minder duidelijk.

    Tenslotte, sinds wanneer is dividend een discretie van het management? AVA zal het toch echt moeten goedkeuren, of...

6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links