Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Geen krachtig vervolg

TA: Geen krachtig vervolg

Blijft de AEX ook in mei gevrijwaard van elke vorm van correctieve bewegingen. Inmiddels is de AEX ruim 80 punten opgelopen vanaf de decemberbodem zonder noemenswaardige tegenreactie. De neerwaartse bewegingen van de afgelopen maanden bleven beperkt tot kleine rimpelingen.

Er was zelfs geen sprake van een mini-correctie waarbij een tegenreactie plaatsvindt van 3% tot 5%. Bij een normale correctie ga ik uit van een daling van 5% tot ongeveer 10%. Mijn doel, bij 510 punten, voor het eerste half jaar is enige tijd geleden al wel behaald. Dit was de top van de bullmarkt tot dit jaar.

Deze top werd in 2015 op de borden gezet. Ik had echter wel eerst een aanzienlijke tegenreactie verwacht voordat deze top bij 510 onder druk werd gezet en zou worden gebroken in de eerste helft van 2017. Deze beweging bleef echter uit in de huidige zeer euforische markt.

Net als in 2015

Mijn uiteindelijke doel voor dit jaar is bij 564 te vinden, een afstand van nog ongeveer 40 punten vanaf de huidige stand van de AEX. Toch acht ik de kans groot dat er nog enkele (forsere) tegenreacties zullen plaatsvinden voordat dit doel wordt behaald in de loop van de tweede helft van dit jaar.

De laatste keer dat we een dergelijke opwaartse beweging in de AEX zagen was begin 2015. Destijds steeg de koers in drie maanden tijd ongeveer 100 punten. De huidige stijging is minder groot dan toen maar de periode bedraagt inmiddels vijf maanden van stijging zonder tegenreactie.

Opvallend is verder dat destijds de afstand tussen de stand van de AEX en het oplopende 200-daags gemiddelde ook ongeveer 10% bedroeg. Een afstand die vaak aangeeft dat we moeten oppassen voor een aanzienlijke tegenreactie.

In het jaar 2015 zorgde dit uiteindelijk voor een negen maanden lange correctieve fase van ongeveer 25% daling.

Forse tegenreactie

Dit verwacht ik nu zeker niet, maar een forse tegenreactie voor de vorming van een volgende middellangetermijnbodem zou een sterk signaal zijn binnen de grenzen van de stijgende middellangetermijntrend.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

 

Er is sprake van een zeer euforische markt. Steeds minder beleggers zien in de komende maanden nog een correctie plaatsvinden. Verder worden de koersdoelen steeds extremer opgevoerd. Vanuit de grafiek is deze euforie duidelijk te zien aan de bewegingen na de eerdere neerwaartse doorbraken.

We hebben in de afgelopen maanden meerdere duidelijke startsignalen in de grafiek gezien voor een normale correctie. Die werden telkens binnen enkele dagen echter weer opgeheven:

  • eind januari met de beweging onder de 480,40 (onderkant consolidatiefase destijds)
  • twee weken geleden met de neerwaartse doorbraak van de stijgende bodemlijn sinds december vorig jaar

Tijdelijke uitschieter

Langs de bodems van januari (476,70) en april (509,40) heb ik nu een nieuwe stijgende bodemlijn getrokken die vandaag bij 514,10 is te vinden. De technische indicatoren geven nog steeds de neerwaartse risico’s aan, daar heeft nog geen duidelijke verbetering plaatsgevonden.

Verder is het de vraag of de opwaartse beweging van vorige week niet een kortstondige en tijdelijke uitschieter was. De koers vormde tot op heden een top bij 526,25 en brak vrijdag alweer neerwaarts door de sinds december stijgende bodemlijn.

Deze voormalige opgaande steunlijn ligt vandaag bij 522,30. Zodra de AEX hieronder blijft en in de komende dagen ook onder de steunzone van 519 tot 521 zakt, lijkt er slechts sprake te zijn geweest van een korte opwaartse uitschieter en ontstaat meer neerwaarts potentieel.

Tegengestelde signalen

In dat scenario verzwakt opnieuw het technische kortetermijnbeeld. Als de AEX boven de zone 519 tot 521 weet te bodemen dan lijkt de weg vrij te zijn voor een beweging naar de zone 531 tot 534 waar ook de stijgende toppenlijn ligt.

Kortom een lastige situatie momenteel waar de signalen elkaar tegenspreken. Toch was de opwaartse uitschieter nog niet overtuigend en kan in de komende dagen de neerwaartse druk toenemen.

Een daadwerkelijke verslechtering voor de komende tijd treedt echter pas op zodra de nieuwe stijgende bodemlijn (blauwe lijn) bij 514,10 wordt gebroken en de volledige opwaartse gap tot aan de 513,60 wordt opgevuld.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

194 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
194 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links