Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Stevige stenen

Fondsvergelijking: vastgoedfondsen

Vastgoed was ooit, naast aandelen en obligaties, een vast onderdeel van elke beleggingsportefeuille. Dat is niet langer het geval. Dat heeft er mede mee te maken dat het risico van beursgenoteerd vastgoed in dezelfde lijn ligt als dat van aandelen. Met name de correlatie van vastgoed met financials is groot.

Daarnaast zijn er inmiddels tal van andere beleggingen beschikbaar, zoals private equity en hedgefondsen, die een mooi alternatief vormen voor aandelen en obligaties. Maar toch, met de huidige extreem lage rente zijn de hoge dividendbetalingen van vastgoed bijzonder aantrekkelijk.

Nederlandse vastgoedfondsen, zoals Wereldhave en Eurocommercial verblijden hun aandeelhouders met dividenden van respectievelijk 7,3% en 5,6%. Voor de vastgoedfondsen zelf is de lage rente een zegen. Een belangrijk deel van hun kosten bestaat uit rentebetalingen over hun met schuld gefinancierde bezittingen.

Het is niet ongebruikelijk dat vastgoedbedrijven hun panden voor de helft met vreemd vermogen financieren. Een fikse daling van de rente brengt de kosten hard naar beneden.

Lege winkels

Dat wil niet zeggen dat het beleggen in vastgoed zonder risico is. Integendeel. De vlucht van online shoppen raakt de winkels hard. Een blik in de meeste winkelstraten vertelt het treurige verhaal.

Terwijl de postbedrijven moeite hebben alle winkelpakketjes op tijd bezorgd te krijgen, overleven alleen de winkelbedrijven, die de tijdsgeest begrijpen.

Ook de aanbieders van kantoren hebben hun problemen. Het nieuwe werken heeft veel kantoorruimte overbodig gemaakt. Inmiddels lijkt die trend gekeerd. Werkgevers vinden het weer belangrijk dat hun medewerkers op kantoor komen.

Nog niet zo lang geleden waren de meeste kantoren te vinden langs de steden. Inmiddels wordt er steeds meer in stadscentra gewerkt.
 

Visie gevraagd

Ofwel, voor het succesvol beleggen in vastgoed is visie gevraagd. Binnenstedelijk vastgoed, residentieel vastgoed, dominante winkelcentra én winkels op A1-locaties zullen ook in de toekomst gewild zijn, dus in waarde kunnen stijgen. Economie gaat over schaarste. Dat geldt ook voor vastgoed.

De grote beleggingshuizen hebben vorige maand hun adviezen voor beursgenoteerd vastgoed verhoogd. Volgens onderzoeksbureau Alpha Research, dat de adviezen van zestig vermogensbeheerders bekeek, is vastgoed, net als aandelen overigens koopwaardig.

Wie een vastgoedgokje wil wagen, kiest voor een wereldwijde beleggingsaanpak. Dan is spreiding in ieder geval verzekerd. Drie Nederlandse beleggingsfondsen met een ijzersterk track record zijn:

De drie fondsen zijn volgens fondsenanalist Morningstar allemaal vier sterren waard. Zijn er ook verschillen?

Fondsvergelijking

Rendement 10 jaar (gemiddeld per jaar)

 • Delta Lloyd Global Property: 2,6%
 • NN Global Real Estate: 2,3%
 • Robeco Property Equities: 2,0%

Rendement 3 jaar (gemiddeld per jaar)

 • Delta Lloyd Global Property: 12,4%
 • NN Global Real Estate: 12,1%
 • Robeco Property Equities: 14,3%

Dividend

 • Delta Lloyd Global Property: 3,53%
 • NN Global Real Estate: 4,10%
 • Robeco Property Equities: 3,99%

Kosten

 • Delta Lloyd Global Property: 0,76%
 • NN Global Real Estate: 0,73%
 • Robeco Property Equities: 0,93%

Risico (gemiddelde koersbeweeglijkheid per jaar)

 • Delta Lloyd Global Property: 14,2%
 • NN Global Real Estate: 15,3%
 • Robeco Property Equities: 13,7%

Geografische spreiding

 • Delta Lloyd Global Property: Verenigde Staten (53%), Azië (31%), Europa 14%)
 • NN Global Real Estate: Verenigde Staten (57%), Azië (30%), Europa (10%)
 • Robeco Property Equities: Verenigde Staten (48%), Azië (31%), Europa (16%)

Aantal posities

 • Delta Lloyd Global Property: 53
 • NN Global Real Estate: 39
 • Robeco Property Equities: 59

 

Conclusies

Dit is een typisch een gevalletje van zoek de verschillen. De drie Nederlandse wereldwijde vastgoedfondsen ontlopen elkaar opmerkelijk weinig. Mijn voorkeur is toch Robeco Property Equities. Van de drie is dit fonds het goedkoopste (al scheelt het weinig), het minst risicovol en het beste gespreid.

Verder ben ik benieuwd hoe het verder gaat met de twee andere fondsen. Nu NN op het punt staat concurrent Delta Lloyd in te lijven, is de kans groot dat Delta Lloyd Global Property en het NN Global real Estate Fund fuseren. Dat is immers de bedoeling van een overname, synergiewinst realiseren.

Bron: Morningstar, peildatum: 29 april 2017.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

 1. mei '18 Buybacks krikken rendement wél op 1
 2. aug '17 Home sweet home 6
 3. jul '17 Het gevecht tussen oude en nieuwe energie 35

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. de bos 10 mei 2017 13:58
  Voor mij geen fondsen, ondernemerslust en visie moet je hebben. Dus HAL ipv beleggingsfonds die zich spiegelt aan een willekeurige lijst aandelen (=index). Wat een armoe.

  Dit is dus met elkaar in tegenspraak:
  Ofwel, voor het succesvol beleggen in vastgoed is visie gevraagd.
  en als conc;usie:
  Wie een vastgoedgokje wil wagen, kiest voor een wereldwijde beleggingsaanpak. Dan is spreiding in ieder geval verzekerd.
  =aanpak van iemand die geen visie heeft maar geen bok wil schieten.

  terwijl je dus eigenlijk een vastgoedbedrijf wilt hebben dat zich focust op:
  Binnenstedelijk vastgoed, residentieel vastgoed, dominante winkelcentra én winkels op A1-locaties.

  Welke zijn dat dan ?

  de bos
 2. k2es 11 mei 2017 17:02
  Ik vind het dividendrendement van die genoemde beleggingsfondsen te gering. Liever beleg ik rechtstreeks in aandelen van een goed nederlands beleggingsfonds, zoals wereldhave met meer dan 7% dividend dat elk kwartaal wordt uitbetaald, of vastned retail dat meer dan 5% geeft, beiden staan historisch laag, dus een flinke koersstijging behoort zeker tot de mogelijkheden. Zij staan nog steeds onder hun boekwaarde genoteerd, terwijl veel buitenlandse vastgoedfondsen relatief veel duurder zijn en ook minder dividend geven.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. NN Global Real Estate Fund 95,410 30 jul
  -0,370
  -0,39%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links