Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Randstad: Blijft VS achter?

Randstad: Blijft VS achter?

De CEO van Randstad, Jacques van den Broek, werd vanochtend telefonisch geinterviewd bij BNR en daar kwam als nieuws uit dat de uitzender voorlopig even klaar is met overnemen. 

Grappig, Randstad zit aan de andere kant van de medaille qua overnamegeweld en juist nu de discussie begint op te laaien of we onze bedrijven nu wel of niet moeten verpatsen aan een Amerikaanse concurrent, houdt Randstad zich even gedeisd. 

Dat kan nooit lang duren, want de uitzendmarkt hangt van overnames aan elkaar. Randstad moet sowieso oppassen, want het oude USG People, overgenomen door het Japanse Recruit, de vierde uitzender wereldwijd, zit overduidelijk op het vinketouw. 

Recruit kocht USG als hub in Europa. De hoogste in rang van USG, Rob Zandbergen, zwaaide vorige week luidkeels met de portemonnee in een FD-interview:

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Zullen die Japanners blij mee zijn, met dat soort aankondigingen... Recruit wil de komende jaren voor 5 miljard euro aan omzet bijkopen volgens Zandbergen en dat moet vooral in Duitsland en Frankrijk gebeuren. Daar zitten de drie musketiers Randstad, Adecco en Manpower natuurlijk niet op te wachten. 

Dat gezegd hebbende moeten we Randstad feliciteren met de prachtige cijfers die het vanochtend publiceerde. De omzet groeide omet 18%, waarvan 6% organisch en de balans laat met een leverage ratio (netdebt/ebitda) van 1,1 nog voldoende ruimte voor nieuwe overnames om de omzet verder aan te jagen.   

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Volgens Van den Broek bij BNR (u kunt dat hier beluisteren rond 8.35 uur) is Randstad momenteel even druk met het verstouwen van de overname van het Amerikaanse Monster, dat overigens ook niet overgenomen wilde worden.

Maar Randstad zette dat ijskoud door en de Amerikaanse Henk Kamp bleek, gelukkig voor Randstad, druk met andere besognes. Grappig is te vermelden dat de situatie bij deze overname precies omgekeerd was als bij AkzoNobel nu. 

Het management van Monster was voor de overname (Akzo tegen) en een grootaandeelhouder tegen. Die deed zelfs een hoger bod, wat door Monster meteen werd verworpen. Uiteindelijk kreeg Randstad 51,5% van de aandelen aangemeld en heeft het de controle nu. 

De resterende aandeelhouders, die, als ze er lang in genoeg hebben gezeten ooit 90 dollar op het bord hebben zien staan, hebben het nakijken. Zij krijgen voor hun aandeel een 'recht op uitkering van 3,40 dollar'.  

"As a result of the merger, each share of common stock of Monster not tendered in the Offer will be converted into the right to receive $3.40 per share in cash, without interest thereon and less any applicable withholding taxes. Upon completion of the merger, Monster will become a wholly-owned subsidiary of Randstad."   

Zo doe je dat dus met onwillige aandeelhouders. John, wees blij dat de Telegraaf geen Amerikaanse krant is....  

Groei Randstad

Dan even gekeken naar de groei van Randstad. Dat gaat prima, maar er zijn wel grote verschillen waar te nemen tussen de diverse regio's. Europa gaat crescendo, waarbij vooral Italië eruit springt met een stijging van 23%.

Ook Frankrijk trekt goed aan, wat het beeld van een herrijzend Europa versterkt. En de VS? Momenteel komt 20% van de omzet uit de VS. De organische groei blijft met 1% duidelijk achter bij de groei in de verschillende Europese landen, Nederland uitgezonderd.  

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Dat is opmerkelijk, want had onze vriend in het Witte Huis niet heel veel nieuwe banen beloofd? 

 

 

De Amerikaanse president doet net of hij zelf verantwoordelijk is voor de banengroei, maar hij heeft natuurlijk beperkte invloed op de economische groei, net zoals Obama dat had toen hij in 2009 een failliete boedel in de schoot geworpen kreeg. 

De groei in de VS voor Randstad bedroeg een magere 1%, en als ik kijk bij concurrent Manpower stemt dat ook al niet heel vrolijk. Over het eerste kwartaal haalde Manpower zelfs een lagere omzet in de America's. CC betekent constant currency en geeft de omzetverandering zonder rekening te houden met valuta-invloeden.  

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

 

Wanneer we daar wat verder inzoomen blijkt het zelfs nog erger dan de eerste cijfers doen vermoeden. De groei zit 'm vooral in Argentinië en de overige landen, maar de omzet in de VS krimpt met 6%:  

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Het van oorsprong Amerikaanse Manpower haalt dus nog maar 0,64 * 0,22 = 14% van de omzet uit de Verenigde Staten. Ik zocht in de cijfers een verklaring voor de teruggang in de VS, maar het enige wat de CEO dan zegt is het volgende: 

Jonas Prising, ManpowerGroup Chairman & CEO, said, "The strong first quarter results are very encouraging, and build on the progress we made last year. We are seeing further broad-based improvement in Europe, setting the stage for what we believe could be a slow but sustained labor market recovery in that region. 

Ja, 't is even wennen, maar Europa is tegenwoordig de sterkhouder. Het kan verkeren. Dat is het voordeel van internationale spreiding. Zit het hier tegen, dan zit het elders misschien wat mee. De andere uitzendmoloch, Adecco, komt pas op 9 mei met de kwartaalcijfers.

Dat doet toch een beetje de wenkbrauwen fronsen, omdat de VS enigszins voorlopen in de economische cyclus. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar indachtig de voorzichtige woorden van de Randstad CEO wel iets om in de gaten te houden.  

De overnamediscussie

Voorlopig dus nog even niets over overnames. Randstad houdt zich, als Nederlands bedrijf met nog slechts 15% omzet uit eigen land dat vooral gegroeid is door overnames, wijselijk zoveel mogelijk buiten de overnamediscussie.

Moet ik er wel bij zeggen dat vice-voorzitter van Randstad's RVC Jaap Winter (hoogleraar internationaal ondernemingsrecht aan de UVA) vorige week in het FD een stuk genuanceerder was dan een aantal andere leden uit het old boys network.   

 

 

Maar, ook Jaap weet hoe de hazen lopen. Beleggers kijken alleen naar het stukje geld dat er bijkomt: 

 

 

Het is ook maar net van welke kant je het bekijkt. Henk Kamp redeneert puur vanuit de BV Nederland, werknemers zijn bang voor hun baan en ja, beleggers kijken gewoon naar hun portemonnee.

Zij nemen bewust een risico door aandelen te bezitten en willen daarom ook een vergoeding voor dat risico. Als die vergoeding door een buitenlandse partij ineens wordt uitgekeerd, in plaats van in 10 jaarlijkse termijnen, dan kan je redelijkerwijs niet van ze verwachten dat ze dat afslaan. 

En zo heeft ieder zijn belangen. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links