Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ASMI: verkoop deel PT afgerond

ASMI: verkoop deel PT afgerond

22.00 uur: De verkoop van het 5%-belang is al afgerond. De 20 miljoen stukken zijn geplaatst tegen 105 HKD, omgerekend ca. 248 miljoen euro netto. 

Als gezegd, zal ASMI het geld aanwenden voor een nieuw aandeleninkoopprogramma. Pas na 180 dagen mag ASMI eventueel opnieuw een pluk aandelen PT verkopen. 

 


 

Eerder nog dan verwacht gooit ASM International een deel van haar belang in de Aziatische ASM Pacific Technology (ASM PT) op de markt. Het wil het belang afbouwen van 39% tot 34%. De opbrengst van de te verkopen 20 miljoen aandelen zou moeten uitkomen rond de 270 miljoen euro. 

 

 

 Het geld gaat gebruikt worden voor de inkoop van eigen aandelen. Of de honger van de activistische aandeelhouder Eminence hiermee gestild is, is de vraag. Eminence heeft nog niet gereageerd.  


  

Het wordt een wijdverbreid fenomeen, de druk die grootaandeelhouders gaan leggen op het management van ondernemingen waar een verborgen waarde in zit. 

Die waarde moet je eerst zien, en dan weten te 'unlocken' natuurlijk. Bij ASM International is het verhaal al decennia oud, en zijn er ook al een aantal hedge funds op stukgelopen.

 

 

 

Momenteel is er weer een nieuw hedge fund dat het probeert, Eminence Capital uit New York. Eminence beheert zo'n 6,5 miljard dollar voor haar klanten en heeft een flink deel daarvan belegt in ASM International.

Ze bezitten momenteel zo'n 9,5% van het aandelenkapitaal, wat een waarde vertegenwoordigd van een slordige 300 miljoen euro. 

De New Yorkers doken 3,5 jaar geleden voor het eerst op bij ASMI, en in de loop van de tijd is er rustigjes aan bijgekocht, tot de huidige 9,5%.   

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen

In die tijd is ASMI opgelopen, van zo'n 23 euro in 2013 tot de huidige 51,50 euro. En vandaag zelfs 52,50 euro, dankzij de aardige cijfers en vooral meevallend orderboek. 

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen

Maar de oprichter van Eminence, Ricky Sandler wil meer. Veel meer. En dat moet gebeuren door het belang dat ASMI heeft in haar Aziatische (voormalige) zusterbedrijf af te stoten. Dit bedrijf heet ASM PT (Pacific Technologies) en heeft een beurswaarde van 46,3 miljard Hongkong dollar, omgerekend 5,9 miljard euro.

ASMI hield jarenlang een 51%-belang in ASM PT, maar onder druk van aandeelhouders werd drie jaar geleden al een deel afgestoten. Momenteel heeft ASMI nog 39,2%, waardoor het nu als een investering wordt gezien, en niet meer als dochteronderneming.

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen

 

De koers van PT is het afgelopen jaar verdubbeld van 55-60 HKD naar nu 112 HKD.  Eminence maakte er een speciale website voor (www.valuecreation.com), waarop het met een simpel rekensommetje en wat simplistische vergelijkingen haar eigen gelijk creeert.

Niettemin is het rekensommetje simpel. Ik gebruik wel de huidige koersen:

 
Beurswaarde ASMI 63,8 * 52,5 euro  3,35 mrd
Beurswaarde PT (46,3 mrd HKD) 2,3 mrd
Netto kaspositie 0,4 mrd
Rekenkundige waarde front end-tak 0,65 mrd

 

Nu is het leven helaas vaak niet zo simpel als op papier, en dat geldt natuurlijk ook voor dit sommetje. Bij plotselinge verkoop van een groot blok is de opbrengst vaak al gauw een procent of 10 minder, maar toch.

Het gaat om het idee achter deze splitsing, en aasgier of niet, het idee is meer dan logisch. De argumenten op een rijtje:

  • Er is niet of nauwelijks synergie
  • De M&A-markt wordt volledig gemist
  • Focus!
  • Waarde ASM komt naar boven
  • Geen risico naar aandelenkoers PT 

Groundhog day 

In 2008 werd dit verhaal ook al eens actueel, en toen stond de koers van ASMI rond de 18 euro. Twee hedge funds procedeerden door tot de Hoge Raad, maar in 2012 kreeg ASMI uiteindelijk gelijk.Men probeerde toen zelfs Chuck, de zoon, af te zetten als CEO tijdens de jaarvergadering. 

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen

Uiteindelijk deden Ondernemingskamer (2011) en Hoge Raad (2012) uitspraak hierover in het voordeel van ASMI en vertrokken de twee hedge funds met stille trom en lege zakken.  

Het ironische ervan is dat korte tijd later het toch gebeurde. Na de jaarvergadering in mei 2012 liet Del Prado zich ontvallen toch naar de afsplitsing te willen kijken. Uit een artikel van RTLNieuws van 16 mei 2012:

 

Woensdag meldde het Financieele Dagblad dat Del Prado dinsdag na afloop van de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf zei dat de onderdelen front-end en back-end 'op eigen benen moeten kunnen staan'.

Analist Philip Scholte van Rabobank spreekt van een zeer opmerkelijke statement van Del Prado. Hij wijst onder meer op de opmerkingen dat er momenteel 'geen urgente reden is om front-end en ASM Pacific Technologies samen te houden' en er 'geen financiele of strategische redenen zijn om de huidige structuur te handhaven'.

 

Negatieve waarde Front End

Destijds was het Front End gedeelte, opererend vanuit Almere, nog een beetje het zwarte schaap van de onderneming. Het maakte doorlopend verliezen en werd dan ook negatief gewaardeerd.    

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen

Dat is inmiddels aardig bijgetrokken. Na aftrek van het belang in PT en de cashberg is de toegekende waarde daarmee rond de 700 miljoen euro. Dat verschilt natuurlijk van dag tot dag door de beurskoersen. 

Eminence heeft het voorstel tot afsplitsing inmiddels officieel aangekaart bij ASMI en het ook op de agenda laten zetten voor de komende jaarvergadering. Dat gaat gebeuren op maandag 22 mei. Punt 13 op de agenda

 

13. Agenda item request from Eminence Capital:

Discussion of the policy of the Management Board and the Supervisory Board in relation to ASMI's shareholding in ASM Pacific in 2016 and thereafter and the risks and benefits of a full divestiture of it

 

Onze Ricky zal dan zijn visie op de zaak geven en eindelijk in debat kunnen met het management. Het officiele standpunt van de onderneming wordt ook alvast duidelijk gemaakt in de agenda:

 

ASMI views long-term value creation as very important. Over the last decade our company has built a leading position in the single wafer ALD (atomic layer deposition) market.

During that period we have achieved a strong presence with all of the top-10 chip manufacturers, many of whom weren’t traditional ASM customers. ALD, in the meantime, has become a critical technology for our industry to transition to the next nodes.

This development has created substantial shareholders value whereby in the period 2009 - 2017 ASMI’s market capitalization increased from Euro 350 million to Euro 3.300 million.

The significant holding in ASMPT has been a key element in ASMI’s success. It provides our company with a stronger industrial presence and additional financial strength and stability, which have been – and still are - important factors in our successful business expansion with key customers.

Regularly the Management Board reviews its strategy and, as part of that, the position it holds in ASMPT. The Management Board remains of the opinion that, at this moment, a significant stake in ASMPT is of strategic value to the Company.

 

Kortom, at this moment of strategic value. Die eerste drie woordjes kunnen wel eens cruciaal zijn. Zo'n reactie van het management wordt natuurlijk uit en te na gewikt en gewogen, en er dan toch die drie woorden inzetten, geeft aan dat er een escape is voor ASMI om van gedachten te veranderen.

De vraag is dus hoe de huidige CEO en zoon van Del Prado senior Chuck del Prado hier tegenaan kijkt. De verkoop in 2013 was een grote verandering, nu is het een gemakkelijker vraagstuk.

Front end stuk sterker

Er zijn namelijk wel een paar dingen veranderd in de afgelopen jaren. Vooral het feit dat de Front End divisie er een stuk sterker voorstaat en de consolidatieslag in de sector kan een belangrijke drijfveer zijn om het restant ook af te drijven.

Daar komt bij dat de oude del Prado echt een pionier en visionair was, en zijn zoon meer een pragmaticus. Voor hem zal het minder pijnlijk zijn PT los te laten dan voor senior, die het nota bene zelf opgezet had.

Ideale oplossing: bod op PT

Het argument van Sandler dat PT en ASMI gemeden worden in de consolidatieslag is terecht, wie PT wil kopen, moet eerst met ASMI rond de tafel en wie ASMI wil kopen, betaalt mede het belang in PT. 

Nu ligt de koers van PT er uitstekend bij het afgelopen jaar met een stijging van bijna 100% en het allermooiste zou natuurlijk zijn als er een koper langskwam voor het Aziatische bedrijf.

Uitgaande van een premie van 30% zou ASMI er dan 3 miljard euro voor krijgen, oftewel 47 euro per aandeel. Met de 400 miljoen aan cash zou ASMI dan 53 euro per aandeel aan cash hebben.

Momenteel gaat men ervan uit in de halfgeleidersector dat zowel ASM als PT niet te koop zijn. Maar als straks op 22 mei Chuck een goedkeurend knikje geeft aan Sandler, kan het spel beginnen. 

Tot het zover is, mogen aandeelhouders meedromen met Sandler van grote pakhuizen met geld. Sandler heeft namelijk al een goede bestemming voor de berg cash gevonden, mocht ASMI besluiten alvast een deel te verkopen.   

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen

De eigen broekzak! Waarom verbaast me dat nou niet? Geen groeistrategie, overnameplannen of weet ik wat, maar gewoon keihard uitkeren die knaken. En belastingvrij natuurlijk...

Nico Inberg heeft geen positie in ASMI

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. ijsvrij 21 april 2017 12:06
    ASMPT is de afgelopen jaren steeds kurk gebleken waar ASMI op kon blijven drijven. De kip met de gouden eieren slachten is zoiets als je zekerheid verkopen. Eminence Capital heeft waarschijnlijk al een koper voor ASMI op het oog om ook in 2e instantie te scoren. Nico Inberg kletst ook maar voor zijn eigen portemonnee. De toekomst zit nooit in geld maar altijd in dingen die de mensen kunnen maken. Continuiteit van een bedrijf, daar gaat het om.
    Eminence Lange termijnaandeelhouder?? Flauwekul, ze zitten er pas een paar jaar in.
  2. [verwijderd] 21 april 2017 12:17
    volgens anp boert de russische wapen handel goed. ze hebben een raketschild weten te verkopen aan turkije. waarschijnlijk.

    volgens het bericht, heeft turkije er nog aan gedacht om het zelf te ontwikkelen. de navo kwam niet met duidelijke voorstel.

    de overeenkomst met de russen is nog niet ondertekend.

    afwachten zal ik zeggen.
  3. forum rang 7 wiegveld 21 april 2017 13:23
    Wellicht kunt u eens kijken naar de nadelen van afsplitsen.
    Philips heeft ooit ASML afgesplitst; dom, dommer, domst.
    Akzo verkocht Organon aan Schering-Ploegh, nu Merck. Daarna zijn zaken doorverkocht.
    maar in de boedel zaten pareltjes van research! Daar zou de huidige Akzo belegger van watertanden.
    Is diversificatie nu echt zo slecht of is verkopen van waarde (zonder de toekomstige waarde goed te kennen) en maar uit te delen een teken van korte termijn denken, zwak leiderschap en bestuur?
    Bij ASMI zit er een korte termijn havik paniek te zaaien, bij Akzo is het gehele leiderschap van slag.
  4. forum rang 7 wiegveld 21 april 2017 13:24
    Wellicht kunt u eens kijken naar de nadelen van afsplitsen.
    Philips heeft ooit ASML afgesplitst; dom, dommer, domst.
    Akzo verkocht Organon aan Schering-Plough, nu Merck. Daarna zijn zaken doorverkocht.
    maar in de boedel zaten pareltjes van research! Daar zou de huidige Akzo belegger van watertanden.
    Is diversificatie nu echt zo slecht of is verkopen van waarde (zonder de toekomstige waarde goed te kennen) en maar uit te delen een teken van korte termijn denken, zwak leiderschap en bestuur?
    Bij ASMI zit er een korte termijn havik paniek te zaaien, bij Akzo is het gehele leiderschap van slag.
  5. forum rang 5 theo1 21 april 2017 15:11
    @ijsvrij: je moet niet steeds op je kurk blijven drijven, je moet zelf leren zwemmen. Dat is waar ondernemen over gaat. ASMI moet gewoon op eigen kracht kunnen floreren. Volgens mij kunnen ze dat ook best. Dat was anders toen nog veel van hun producten in ontwikkelingsstadium waren, maar die tijd is intussen wel voorbij.

    @wiegveld:
    ASML werd pas succesvol toen het was afgesplitst van Philips. De steppers waren voor Philips maar één van de vele producten, en lang niet het belangrijkste. Philips is technisch best sterk, maar heeft geen heel geweldig track record wat betreft strategie. Voor ASML is het het enige product. Gefocust management is echt geen flauwekul.

    Akzo verkocht Organon omdat ze zich wilden richten op de verf. Akzo is nooit een echt farmaceutisch bedrijf geweest, eerder een nogal vreemde combinatie van zoutwinning, hormoonpreparaten uit slachtafval (Organon), kunstvezels (allang gesloten), verf en chemie. De naam Akzo is de combinatie KZO (Koninklijke Zout Organon) en AKU (Algemene Kunstzijde Unie). Ze hebben uiteindelijk gekozen voor de verf. Een verfbedrijf dat daarnaast ook nog in pillen doet, is vreemd. Ik vind het terecht dat ze het gedaan hebben. En uiteindelijk is Oss er ook niet slecht vanaf gekomen. Daar hadden ze ook kunnen blijven drijven op de kurk van de anticonceptiepillen, maar nu is het een veel dynamischer gebeuren, met veel diverser research.

    Natuurlijk is het voor Eminence aantrekkelijk om alles direct belastingvrij uit te keren. En of dat ook voor ASMI aantrekkelijk is, hangt af van de vraag of ze genoeg veelbelovende investeringsprojecten hebben. Het gegeven dat ze een dikke berg cash op de balans hebben staan, wijst daar niet direct op. Als ze geen goede bestemming voor het geld hebben, kunnen ze het inderdaad beter uitkeren.

    In hoeverre het belang in PT echt een strategische waarde heeft, kan ik niet beoordelen. Maar in principe klinkt het idee om het te verkopen best logisch. ASMI is tenslotte geen beleggingsmaatschappij in chipbedrijven.

    Momenteel heerst er een beetje een sfeertje van "iedereen moet met zijn tengels van "onze" bedrijven af blijven" en uitkeren aan aandeelhouders is vies. Naar mijn mening is dat contraproductief en onlogisch. Natuurlijk denken die activisten aan hun eigen portemonnee, welke belegger doet dat niet? We doen het tenslotte allemaal voor de centen. Maar dat wil niet zeggen dat er geen logica achter hun verhaal zit. Natuurlijk is die er wel. Anders zouden ze wel wegblijven. Inefficiënt gerunde bedrijven zijn er genoeg. Dat wil ook weer niet zeggen dat ze automatisch gelijk hebben natuurlijk.
  6. forum rang 5 theo1 24 april 2017 12:46
    quote:

    ijsvrij schreef op 21 april 2017 18:19:

    Microsoft kocht ooit een enorm pakket Apple. Dus alleen aan pakket aandelen. Mocht zeker ook niet?
    En als het Yahoo aandelen waren geweest? Die hebben het heel wat minder briljant gedaan. Was je daar ook zo blij mee geweest?

    Microsoft heeft daar vast veel aan verdiend. Maar wat was de reden daarvoor? Als Microsoft-aandeelhouder had je zelf ook aandelen Apple kunnen kopen. Of niet. Microsoft is toch geen beleggingsfonds? Als dat pakket Apple-aandelen een pure belegging was, hadden ze dat geld uit moeten keren. Dus inderdaad, dat mocht dan dus ook niet. Want beleggen is JOUW werk, niet dat van Steve Ballmer. JIJ moet beslissen of je ook aandelen Apple wil. Als er een andere, strategische gedachte achter zat, kan het wél gerechtvaardigd zijn geweest. Microsoft moet geld verdienen met het maken van Microsoft-producten, niet met het handelen in aandelen Apple. Dat is de bottom line en dat geldt óók voor ASMI.

    PS die strategische gedachte was er: ze moesten Apple op de been houden om zich de mededingingsautoriteiten van het lijf te houden.
  7. Geefgas 24 april 2017 12:50
    quote:

    theo1 schreef op 21 april 2017 15:11:

    @ijsvrij: je moet niet steeds op je kurk blijven drijven, je moet zelf leren zwemmen. Dat is waar ondernemen over gaat. ASMI moet gewoon op eigen kracht kunnen floreren. Volgens mij kunnen ze dat ook best. Dat was anders toen nog veel van hun producten in ontwikkelingsstadium waren, maar die tijd is intussen wel voorbij.

    @wiegveld:
    ASML werd pas succesvol toen het was afgesplitst van Philips. De steppers waren voor Philips maar één van de vele producten, en lang niet het belangrijkste. Philips is technisch best sterk, maar heeft geen heel geweldig track record wat betreft strategie. Voor ASML is het het enige product. Gefocust management is echt geen flauwekul.

    Akzo verkocht Organon omdat ze zich wilden richten op de verf. Akzo is nooit een echt farmaceutisch bedrijf geweest, eerder een nogal vreemde combinatie van zoutwinning, hormoonpreparaten uit slachtafval (Organon), kunstvezels (allang gesloten), verf en chemie. De naam Akzo is de combinatie KZO (Koninklijke Zout Organon) en AKU (Algemene Kunstzijde Unie). Ze hebben uiteindelijk gekozen voor de verf. Een verfbedrijf dat daarnaast ook nog in pillen doet, is vreemd. Ik vind het terecht dat ze het gedaan hebben. En uiteindelijk is Oss er ook niet slecht vanaf gekomen. Daar hadden ze ook kunnen blijven drijven op de kurk van de anticonceptiepillen, maar nu is het een veel dynamischer gebeuren, met veel diverser research.

    Natuurlijk is het voor Eminence aantrekkelijk om alles direct belastingvrij uit te keren. En of dat ook voor ASMI aantrekkelijk is, hangt af van de vraag of ze genoeg veelbelovende investeringsprojecten hebben. Het gegeven dat ze een dikke berg cash op de balans hebben staan, wijst daar niet direct op. Als ze geen goede bestemming voor het geld hebben, kunnen ze het inderdaad beter uitkeren.

    In hoeverre het belang in PT echt een strategische waarde heeft, kan ik niet beoordelen. Maar in principe klinkt het idee om het te verkopen best logisch. ASMI is tenslotte geen beleggingsmaatschappij in chipbedrijven.

    Momenteel heerst er een beetje een sfeertje van "iedereen moet met zijn tengels van "onze" bedrijven af blijven" en uitkeren aan aandeelhouders is vies. Naar mijn mening is dat contraproductief en onlogisch. Natuurlijk denken die activisten aan hun eigen portemonnee, welke belegger doet dat niet? We doen het tenslotte allemaal voor de centen. Maar dat wil niet zeggen dat er geen logica achter hun verhaal zit. Natuurlijk is die er wel. Anders zouden ze wel wegblijven. Inefficiënt gerunde bedrijven zijn er genoeg. Dat wil ook weer niet zeggen dat ze automatisch gelijk hebben natuurlijk.
    Prima geformuleerd, met duidelijk kennis van zaken. Mijn steun heb je, ik zit op zelfde lijn.
  8. Geefgas 24 april 2017 12:53
    quote:

    macthamac schreef op 21 april 2017 12:17:

    volgens anp boert de russische wapen handel goed. ze hebben een raketschild weten te verkopen aan turkije. waarschijnlijk.

    volgens het bericht, heeft turkije er nog aan gedacht om het zelf te ontwikkelen. de navo kwam niet met duidelijke voorstel.

    de overeenkomst met de russen is nog niet ondertekend.

    afwachten zal ik zeggen.
    Gevalletje "nep nieuws" door hackers uit Rusland gepost?
  9. Bonost 24 april 2017 14:54
    quote:

    theo1 schreef op 21 april 2017 15:11:

    Momenteel heerst er een beetje een sfeertje van "iedereen moet met zijn tengels van "onze" bedrijven af blijven" en uitkeren aan aandeelhouders is vies. Naar mijn mening is dat contraproductief en onlogisch. Natuurlijk denken die activisten aan hun eigen portemonnee, welke belegger doet dat niet? We doen het tenslotte allemaal voor de centen. Maar dat wil niet zeggen dat er geen logica achter hun verhaal zit. Natuurlijk is die er wel. Anders zouden ze wel wegblijven. Inefficiënt gerunde bedrijven zijn er genoeg. Dat wil ook weer niet zeggen dat ze automatisch gelijk hebben natuurlijk.
    Eens dat dat sfeertje er een beetje hangt. Maar ook dat er zaken bij worden gehaald die allang tot een ver verleden behoren.
    Even de twee grootste aandelen:
    Unilever had voor mij juist wel mogen overgaan in vreemde handen, maar werd al bij voorbaat gecanceld en deze actie leek mij een vreemde, eerder vooropgesteld plan om meerwaarde te creëren. Je zou bij de grootte van Unilever echter verwachten dat zij de markt opgaan voor overnames en daaruit hun synergievoordelen halen.
    Akzo wordt hier door menigeen van beschuldigd en bij betrokken, maar ik zie niet zo snel een overeenkomst ontstaan, omdat de visies tussen beide bedrijven behoorlijk uiteenlopen. Dus waarom zou je deze gesprekken dan willen aangaan, tenminste ik neem aan dat de directie van Akzo zo erover denkt. Voor PPG zijn er alleen de synergievoordelen, maar komt ook met een schuld van ongeveer 17 miljard in de boeken te staan. Ik verwacht trouwens dat het bestuur van Akzo dit bod weer terzijde legt.

    Niks tegen verkoop van ASM PT en uitkering aan de aandeelhouders, wat dat betreft ben ik het met je eens dat de core-business van een bedrijf ligt bij de verkoop van zijn producten en niet bij het aanhouden van belangen in andere bedrijven. Laat dat laatste over aan de bedrijven die handelen en beleggen in aandelen als hun core-business beschouwen.

13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links