Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblikje AScX KW1

Vooruitblikje AScX KW1

 

Beloofd is beloofd. Ik gaf u vorig week al een korte en beknopte vooruitblik op de KW1-cijfers van tien hipste, hotste en meest trendy AEX-bedrijven. Ik beloofde u er ook dito aandelen uit de AMX en AScX bij. Bij deze dan! Omdat ik verlaat ben, doe ik er als goedmakertje extra data bij.

U ziet bij de tien fondsen een plaatje met de fundamentele basics. Rechtsboven de verwachtingen van de analisten en helemaal onderaan hun adviezen. Verder ziet u de peers, wat algemene cijfertjes en een jaargrafiek versus de AEX. De data komt uit Reuters Eikon. Tien namen dus, mist u er een?

Als u het heel lief vraagt in de comments doen we misschien extra fondsen. Let wel, dit is veel werk om te doen en..  eigenlijk bij alle aandelen is het best tricky en vooral specualtief om iets zinnigs over de cijfers te zeggen. Dit stuk heeft hoofdbrekens, bloed, zweet en tranen gekost, zeg maar :-)

Ok, daar gaan we. Tussen haakjes ziet u de datum waarop de KW's verschijnen.  In dit stuk de AScX aandelen en in het andere de AMX.  

Beter Bed (12 mei)

Hoe gaat het in Duitsland? Dat is de voornaamste vraag bij de update van Beter Bed. Eigenlijk draaien alle landen prima waar het concern actief is, maar bij onze Oosterburen krijgt Beter Bed het lek maar niet boven in het waterbed.  Omzet, marges alles staat er nog steeds onder grote druk. Online concurrentie.

Aan de andere kant zit daar ook de fantasie in Beter Bed: als het concern het lukt om zichzelf weer op de rails te krijgen in Duitsland, kan het hard gaan. Bijvoorbeeld KBC Securities denkt dat. Nico Inberg pakte vorige maand nog uit met een stevige analyse van  Beter Bed, doe er uw voordeel mee. 

 

Arcadis
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Arcadis
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Binck (24 april)

KW1 was op de beurzen zo ongeveer het minst volatiele ooit. Zeker in de historie van Binck. Helaas ook niet een of twee daagjes dat het er wel stevig aan toe ging. U weet het, één dagje spektakel op de beurs kan een heel kwartaal redden bij een broker. Nee, KW1 zal niet best zijn geweest bij Binck.

Dat snapt een kind en is ingeprijsd. Belangrijker zijn de strategische elementen en de outlook bij de cijfers. Hoe zit het met die spaarproducten die er aan zouden moeten komen? Dan is er ook nog hoofdpijndossier Alex - hoe staat het daarmee - en is er nieuws over de uitrol van dit product in België.

Vragen van de pers zijn er zeker over sponsoring wat tot vorig jaar de Eneco Tour heette, een Pro Tour wielerronde van een week door België en Nederland. Wat kost dat en wat is de gedachte van Binck daarachter?        

 

Arcadis
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Arcadis
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Heijmans (10 mei)

Net als Arcadis is ook Heijmans opgelopen op een nieuwe, voortvarende topman. Hem kon moeilijk de slechte KW4-rapportage in de schoenen worden geschoven, maar nu is het voor het echie. De bouwer heeft grofweg een jaar achterstand in haar business ten opzichte van concurrent BAM.

U weet het, de slapeloze nachtenprojecten. Eigenlijk is het simpel. Heijmans moet niet weer met nieuwe tegenvallers komen, want die drukken onmiddelijk het resultaat, Welk resultaat, denkt u dan #precies Het moet echt niet te gek worden, want dan komt er onmiddelijk weer emissie-speculatie.

Heijmans heeft een vetpercentage van nul en kan zich niets permitteren. Spannend cijferrondje dus, omdat het ook afwachten is hoe en in hoeverre de nieuwe CEO Ton Hillen zijn stempel drukt. Verder geldt voor Heijmans hetzelfde als voor BAM: als ze nu niet goed weet te presteren, waanneer dan wel?

 

Arcadis
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Arcadis
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Ordina

Het leek even op een sprookje, de U-turn van Ordina. Eindelijk de boel weer op orde en gewoon omzet, winst, marge en dividend wat u als aandeelhouder van een fatsoenlijk bedrijf mag verwachten. En toen kwamen de cijfers over KW4 uit... en dat viel even tegen. Amper uit de as herrezen stokte de boel alweer.

Het lijkt een beetje op het verhaal van Wessanen, dat u hieronder leest. Een U-turn die nu dreigt om te slaan in het tegenovergestelde. Bij Ordina ging dat zelfs met van dik hout zaagt met planken: van maximaal 2,52 euro naar 1,41 euro. Het geeft aan hoe fragiel, speculatief en vol risico alles nog bij Ordina is.

Gelet op de economie zouden de cijfers goed moeten zijn en moet de outlook zinderen. Het mooiste zou zijn als Ordina weer met een paar mooie overheidsopdrachten kan schermen, want daar zit nog altijd ruis op de lijn. Misschien is het ook een idee om á la Binck iets te sponsoren. Een tennistoernooi ofzo #geintje     

 

Arcadis
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Arcadis
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Wessanen (21 april)

Biodynamisch eten en drinken en een prima management: what can possibly go wrong with Wessanen? Dat was jarenlang de gedachte achter de geweldige U-turn van Wessanen. Van vet naar gezond, zeg maar. Het bracht het aandeel terug uit de kelder van het Damrak naar het felle licht van de spotlights.

Wat heet, het aandeel werd peperduur, maar dat leek gerechtvaardigd gezien alle markwaarderingen voor deze fabrikant van bioproducten. Misschien heeft dat zelfs wel een Unilever van een bod afgehouden, wie zal het zeggen. Tot die tegenvallende rapportage over kW4 van vorig jaar. Wat een domper.

Nu moet Wessanen met de biobillen bloot: was dat een eenmalig incident, of zit er echt zand in de groeimotor? Let uiteraard ook hier weer op de outlook.    

 

Arcadis
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Arcadis
Klik op het plaatje voor een grote versie


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links