Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblikje AMX KW1

Vooruitblikje AMX KW1

 

Beloofd is beloofd. Ik gaf u vorig week al een korte en beknopte vooruitblik op de KW1-cijfers van tien hipste, hotste en meest trendy AEX-bedrijven. Ik beloofde u er ook dito aandelen uit de AMX en AScX bij. Bij deze dan! Omdat ik verlaat ben, doe ik er als goedmakertje extra data bij.

U ziet bij de tien fondsen een plaatje met de fundamentele basics. Rechtsboven de verwachtingen van de analisten en helemaal onderaan hun adviezen. Verder ziet u de peers, wat algemene cijfertjes en een jaargrafiek versus de AEX. De data komt uit Reuters Eikon. Tien namen dus, mist u er een?

Als u het heel lief vraagt in de comments doen we misschien extra fondsen. Let wel, dit is veel werk om te doen en..  eigenlijk bij alle aandelen is het best tricky en vooral specualtief om iets zinnigs over de cijfers te zeggen. Dit stuk heeft hoofdbrekens, bloed, zweet en tranen gekost, zeg maar :-)

Ok, daar gaan we. Tussen haakjes ziet u de datum waarop de KW's verschijnen.  In dit stuk de AMX aandelen en in het andere de AScX.

Arcadis (20 april)

Nieuwe topman, nieuw geluid?  Peter Oosterveer is net anderhalve maand de nieuwe CEO van Arcadis: gaat hij al zijn stempel drukken? De tijd is te kort om met een nieuwe frisse wind of zelfs strategie te komen, maar wie weet houdt hij al wel voorjaarsschoonmaak. Ja, de bekende lijken uit de kast.

Voor heel 2017 voorspellen de analisten een winst per aandeel van 1,25 euro. Voor dit kwartaal is er geen guidance. Kijkt u om u heen in vooral de grote boze oliewereld en u weet dat de cijfers niet veel soeps kunnen zijn. Durft het concern ook een outlook aan? Dit alles maakt dit cijferrondje extra spannend.

Te meer daar de koers fors is opgelopen na de benoeming van Oosterveer. Kijk zeker niet raar op van een forse reactie op de KW's zelf, maar  ja: welke kant op? 

 

Arcadis
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Arcadis
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

BAM (11 mei)

Gaat het dan nu eindelijk eens gebeuren? De economie draait lekker, de heistellingen bulderen in gansch het land en BAM komt met een prachige winstrapportage, dik dividend, ziedende outlook en ruime meevallers. Ja, dat zou wat zijn, hé? De werkelijkheid is vaak weerbarstiger bij BAM.

Niettemin is het concern druk aan het opschonen en de beruchte projecten moeten zo langzamerhand uitsterven. Verder is het een kwestie van boerenbeleggersverstand. Dat van die economie is geen geintje: als BAM onder deze omstandigheden niet goed weet te presteren, waanneer dan wel?

Nou ja, aan de koers ten opzichte van de AEX ziet u dat het al bijna een normaal aandeel is geworden :-) Strikt genomen zou een bouwer cyclisch, maar saai moeten zijn, toch?   

 

Arcadis
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Arcadis
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Besi (25 april)

Hoogtevrees?! Wie daar niet tegen kan, heeft niks bij Besi te zoeken. Geldt ook voor depressiviteit. Besi is wat business betreft het meest cyclische aandeel van het Damrak. Dat weerspiegelt zich in de koers, om het zacht uit te drukken. Opvallend is dat Besi momenteel aardig blijft liggen in de chipmalaise.

De cijfers zijn vast sprankelend, maar hoe ver is de huidige cyclus gevorderd? Als u kort speelt zou ik uw mogelijke upside tegen de downside afzetten, ofwel is het nog verstandig op de rijdende trein te springen? Als buy & hold belegger denk ik dat er ook mooiere koopmomenten zijn dan een all time high.

Nog iets: de koersen van twee kleine Amerikaanse aandelen à la Besi zijn verwoest, omdat Apple haar contracten niet verlengde. Besi levert ook aan Cupertino. Niets dat er vooralsnog op duidt dat ook Besi deze prestigieuze klant kwijt raakt, maar de zenuwen zijn gespannen in dit wereldje.  

 

Arcadis
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Arcadis
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Fugro (2 mei)

Volgens analist Peter Berdowksy van - nieuw! - Boskalis Westminster Asset Management  is een aandeeltje Fugro met 8 euro wel betaald. Haha, hij telde er zelf zowat het dubbele voor neer. Zo ziet u maar weer, als puntje bij paaltje komt ontstijgen we allemaal niet het niveau van paniekparticulier :-)

Voor Fugro geldt hetzelfde verhaal als Arcadis, SBM Offshore, Royal Dutch Shell en ook Boskalis Westminster. Vopak is anders. Zolang de oliemalaise aanhoudt, hoeft u niets van de cijfers te verwachten. Ook niet van dit KW1-rondje. Buy & hold beleggers kunnen misschien wel scoren en wegleggen.  

Let vooral op de outlook, maar zodra u de zinsnede uitdagende omstandigheden tegenkomt, kunt u iets anders gaan doen. Meer van hetzelfde. Oh ja, reken niet op een overnamebod op Fugro. Nu niet en nooit niet. Het is het zwaarst ommuurde AEX-aandeel. Dat weet Berdowsky ook: hij is ervaringsdeskundige.  

 

Arcadis
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Arcadis
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

TomTom (19 april)

De winstverwachting is 2 cent per aandeel, dat kan dus al snel vele procenten schelen bij een centje meer of minder. Zonder gekheid, winst draait het nu nog niet om. TomTom denkt zelf pas over minimaal twee jaar iets aan haar kaarten te verdienen. Precies het bedrijfsonderdeel waar de waarde en de fantasie zit.

Die fantasie gaat momenteel over dat Qualcomm 17 euro per aandeel zou kunnen bieden, aldus een NIBC analistenrapport. Verder kunt u intussen een boek schrijven over TomTom en overnamefantasie. Grofweg: op de huidige koers kan het fonds een koopje zijn bij een bod. Op eigen benen is het aandeel peperduur.

Ook dat is relatief, want áls TomTom ooit geld gaat verdienen... Dit alles is precies wat TomTom zo leuk, spannend en speculatief maakt. Let wel op dat TomTom nog wel eens wil zakken op KW-cijfers en outlook. Misschien dat de fraaie stijging het aandeel kwetsbaar maakt voor een dip, maar dit is speculatie.

 

 Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Klik op het plaatje voor een grote versie


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links