Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Oh, die analistenadviezen II

Oh, die analistenadviezen II

 

Zojuist las ik Arend Jans bijdrage van deze week over analisten-meninkjes. Zijn het inderdaad meningen of goed onderbouwde analyses? Na een doorsnee mening zou mijn inziens de koers weer snel terugvallen naar de waarde van voor het advies. Zie mijn analyse van Geert Schaaij vorig jaar met vele views en reacties.

Bij goed onderbouwde analyses komt er informatie tot de markt die nog niet geprijsd was. De koers zal op het nieuwe niveau blijven. Ik heb in 2014 een stuk geschreven over analistenadviezen in Nederland van 1995 tot 2013. Naar aanleiding van Arend Jans column heb ik gekeken hoe het zit bij kleinere bedrijven.

Dus heb ik naar de bedrijven gekeken die in de periode 2010-2013 minder dan 100 adviezen hebben gekregen. Het Is een arbitraire grens, maar dat leverde bedrijven op als Accell, Acomo, Besi, Draka, Exact et cetera. Uiteindelijk waren er voor deze kleinere bedrijven:

  • 279 downgrades
  • 1535 adviesherhalingen
  • 229 upgrades

Deze heb ik even vergeleken met de totale sample van 2010-2013, dus inclusief kleine en grote bedrijven. Dat leverde het volgende plaatje op:

 

 

De grootste koerswijziging vindt plaats op de dag van het advies: +1,7% voor upgrades en -1.3% voor downgrades bij kleine bedrijven. Ook op de dag ná advieswijziging zie je gemiddeld gezien nog koerseffecten. De effecten zijn groter dan als je kijkt naar de gehele sample.

Dat is inderdaad in lijn met je observatie dat de koersen van kleinere bedrijven heftiger reageren. Ik heb verder niet naar de significantie hiervan gekeken, maar als je één ding kunt concluderen, is het in ieder geval dat de koers niet teruggaat naar de pre-advieskoers.

En daarmee zijn de adviezen, ook op kleine bedrijven, meer dan meninkjes.Overigens nog een kleine toelichting: ik heb de grafiek zo ingesteld dat die eigenlijk weergeeft wat je als particulier nog kan met een advieswijziging, nadat de koersreactie op de dag van afgifte al is verwerkt.

Dus wat ik al schreef, koerswijziging op adviesdag is de +1.7% voor upgrades (steile stijging van dag -1 naar dag 0) en -1.3% bij downgrades.


Dirk Gerritsen is vanaf 2005 verbonden aan de Utrecht University School of Economics. Zijn academische interesse liggen op het gebied van Financiële Markten en Beleggingen. Samen met Arie Buijs schreef hij de boeken Eigen Schuld: Beleggingslessen uit de crisis en Fabeltjes over beleggen: Borrelpraat en tegeltjeswijsheden nader bekeken. Gerritsen belegt in aandelen, beleggingsfondsen, ETF’s en certificaten.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
46 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
macthamac
0
ik ben mij bewust van mijn opgelegde verbale limitering. blijkbaar geld dat lizzard king dingetje niet als iemand anders tekstjes kan verwijderen :)

plant deze nog even.

www.reuters.com/article/us-northkorea...

@up2020, uit beleefdheid reageer ik, maar kan niet alle reacties bijhouden. ik heb om en nabij een verleden van 30 jaar. en plan ver vooruit. alles wat op mijn pad komt, moet ik aangaan. en ga desnoods opportunistisch te werk. in golven.

nu het antwoord op uw bewering: ik vind het best, als u zo stellig bent. er is al een oorlog. meerdere.

maar u verwijst naar mijn nu.nl berichtje over noord en zuid?
macthamac
0
[Modbreak IEX: Gelieve inhoudelijk te reageren, bericht is bij dezen verwijderd. Laatste waarschuwing.]
ffff
1
IEX,

DIT draadje zou dus over analistenadviezen moeten gaan.

DIT draadje werd vakkundig volledig verkloot.

Blijft mijn verbazing, waarom jullie ( redactie IEX) niet ingrijpen.

Macthamac is al meerdere malen op gewezen dat het niet de bedoeling is politieke draadjes van financiële artikelen op IEX te maken.

En toch, en toch....Jullie grijpen niet in.

Zien jullie bij IEX dan niet in, dat op den duur niemand meer de reacties op " Analistenadviezen" leest...?

Ik zou het op prijs stellen als IEX eens een antwoord zou willen geven.

Peter
objectief
0
quote:

xenocratie schreef op 14 april 2017 10:52:


Wordt er een registratie bijgehouden welke analisten over een heel jaar tot de meeste juiste adviezen hebben geleid in relatie hun eerdere voorspelling.


Dit kun je niet bijhouden...elke analist komt met een koersdoel op een willekeurig moment en er staat niet bij voor welke periode dit opgaat.
Kortom: je kunt het resultaat niet meten.
Uitzondering: beheerders van fondsen en dan nog zit je met meetproblemen n.l. vergelijken na 1 jaar/5 jaren of 10 jaren...ieder hanteert een eigen termijn .
france
0
quote:

ffff schreef op 17 april 2017 12:00:


IEX,

DIT draadje zou dus over analistenadviezen moeten gaan.

DIT draadje werd vakkundig volledig verkloot.

Blijft mijn verbazing, waarom jullie ( redactie IEX) niet ingrijpen.

Macthamac is al meerdere malen op gewezen dat het niet de bedoeling is politieke draadjes van financiële artikelen op IEX te maken.

En toch, en toch....Jullie grijpen niet in.

Zien jullie bij IEX dan niet in, dat op den duur niemand meer de reacties op " Analistenadviezen" leest...?

Ik zou het op prijs stellen als IEX eens een antwoord zou willen geven.

Peter
Ongekend dit. Het hele draadje verkloot door iemand die blijkbaar al meerdere keren is gewaarschuwd en de IEX grijpt wonderbaarlijk genoeg niet in. 32 postings achter elkaar. Wat gebeurt hier allemaal......niet?

Ik zou het ook op prijs stellen als IEX eens een antwoord zou willen geven.
46 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Dirk Gerritsen

Dirk Gerritsen is vanaf 2005 verbonden aan de Utrecht University School of Economics. Zijn academische interesse richt zich voornamelijk op Financile Markten en Beleggingen. Samen met Arie Buijs sc...

Meer over Dirk Gerritsen

Recente columns van Dirk Gerritsen

  1. apr '17 Oh, die analistenadviezen II 46
  2. aug '16 Geert Schaaij-effect: +1% 38
  3. dec '11 Analisten-Alpha 5
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare