Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nog geen verandering

Topvormingsproces in AEX blijft intact

De jaartop werd gisteren iets verder opgehoogd naar een niveau van 519,76. Toch is er geen sprake van een structurele doorbraak in de AEX. Deze ophoging past nog steeds in het topvormingsproces waar ik vanuit ga. Toch moeten in de Europese aandelenindices de startsignalen van een correctie nog worden gegeven.

Op de grafiek is de beweging van gisteren bijna niet te zien. Dit komt doordat er een doji werd gevormd waarbij de platte body van de candlestick ongeveer gelijk lag aan een oude horizontale weerstand bij 519. Deze lijn is onderdeel van een oude weerstandszone: de zone 519 tot 521.

De handelsdag startte nog met een opwaartse openingsgap, maar ook die werd in de loop van de dag gesloten. Er leek dus sprake te zijn van een soort exhausting gap. Ik gaf gisteren al aan dat de openingsgap open moest blijven staan om de kans op een structurele doorbraak te vergroten.

 

Binnen de grenzen

Een ander belangrijk punt was internationale bevestiging. De meeste andere indices bewegen momenteel ruim onder hun recente jaartoppen. Een krachtige bevestiging van een opwaartse vervolgdoorbraak zou alleen plaatsvinden zodra ook andere indices vergelijkbare doorbraken maken.

Hierdoor passen de huidige bewegingen nog steeds prima binnen de grenzen van het topvormingsproces. Ook blijven de eerder gevormde toppatronen intact. In de afgelopen weken werden twee bearish engulfing-patronen gevormd, deze tweedaagse toppatronen ontstaan vaak aan het einde van een opgaande beweging.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Jaardoel bij 564

Het gaat hierbij overigens om het einde van de korte opgaande beweging die in december vorig jaar startte bij de 445,65. De sinds 2009 gestarte bullmarkt zal naar mijn mening gewoon worden voortgezet naar hogere niveaus in de loop van dit jaar.

Mijn eerste doel voor 2017 lag bij 510, een niveau dat ik eigenlijk pas in de loop van het eerste half jaar op de borden had verwacht. Ik verwachtte eerst een tussentijdse correctie voordat de AEX de top van deze bullmarkt uit 2015 bij 510 zou breken. Maar de markt besloot anders.

Mijn uiteindelijke doel voor de rest van dit jaar ligt bij 564, de top van 2007. De weg hiernaartoe zal naar mijn mening echter nog wel gepaard gaan met enkele correctieve tussentijdse bewegingen. Een stijgende trend wordt namelijk gevormd door de hogere bodems, ofwel de correcties.

 

Valse doorbraak

Sinds de belangrijke decemberbodem bij 445,65 heeft er geen correctieve beweging meer plaatsgevonden. De enige hapering was in januari; een smalle zijwaartse consolidatiefase tussen de 480,40 en 489,90. Aan het einde van januari leek die uit te monden in de start van een correctie.

Dit was slechts een valse doorbraak en zorgde voor de vorming van de eerste hogere kortetermijnbodem bij 476,70. De decemberbodem bij 445,65 was de vierde en laatste keer dat de sinds februari vorig jaar stijgende middellangetermijnbodemlijn werd getest.

Deze stijgende middellangetermijntrend startte destijds bij de zeer belangrijke langetermijnbodem van 378,50. In ruim een jaar tijd staat de AEX inmiddels ruim 140 punten hoger. Vanaf de decemberbodem is de AEX gaan versteilen waarna de opgaande beweging vanaf deze bodem inmiddels ongeveer 75 punten bedraagt.

 

Signalen op rood

In de afgelopen maanden werden meerdere correctiestartsignalen gegeven, maar die werden telkens weer opgeheven binnen enkele dagen. De markt is dus krachtig, maar de meest recente versteiling (een stijgende wig vanaf de 491-februaribodem) werd enige tijd geleden al wel neerwaarts gebroken.

De doorbraak van deze versteiling vanaf de februaribodem is nog steeds geldig, waarna een zijwaartse fase is ontstaan. De bovenkant ligt nu rond de 519 tot 520. Bijna alle signalen staan daarbij op rood:

  • De technische indicatoren zijn neerwaarts gericht.
  • De VIX laat al enige tijd hogere bodems zien.
  • Steeds meer indices breken hun sinds december stijgende bodemlijnen.

De neerwaartse doorbraken moeten we overigens nog wel zien in de Europese indices voordat een duidelijke verzwakking optreedt in de grafiek zelf. De opgaande bodemlijn in de AEX ligt vandaag bij 512,30 en loopt wekelijks ongeveer 3,50 punt op.

 

Let op de bodemlijn

In de komende dagen (week) zal de AEX dus een vervolgbeweging moeten starten. Of een opwaartse vervolgdoorbraak waarna de weg openstaat naar in eerste instantie de 531, of een neerwaartse doorbraak van de genoemde sinds december stijgende bodemlijn.

Deze bodemlijn is krachtig door het grote aantal raakpunten. Buiten de 445,65 (december) zijn er raakpunten te zien in januari bij 476,70, bij de februaribodem van 491 en ook recent werden de kleine terugvallen steeds rond of boven deze stijgende bodemlijn opgevangen.

Zodra deze opgaande bodemlijn structureel wordt gebroken, lijkt de top voorlopig te zijn gezet en is de kans groot dat een correctieve beweging is gestart.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

156 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. _Giulietta_ 11 april 2017 09:08
    quote:

    Priamos schreef op 11 april 2017 09:01:

    En die GLPG troep weer naar de 50€ en lager.
    Ah je hebt je koersdoel vertweevoudigd. Geen idee wat er in de tussentijd gebeurt is dat dat zou moeten rechtvaardigen, maar goed, je wordt al lichtjes realistischer.

    Ik ben niet zo van de derivaten, maar hoe staat je shortpositie er voor sinds pak 'm beet 60?
  2. [verwijderd] 11 april 2017 09:12
    Goedemorgen allemaal,
    Wat een rotzooi overal in de wereld op het moment, veel spanningen met die moslim -Rusland - Noord Korea-Amerika rotzooi .
    Je ziet in landen als India dat het steeds zwarter wordt [burka,s] zelfs kinderen van 2 jaar, en die zonder velletje [kerels] lopen in de korte broek.
    Eigenlijk denk ik dat er ons een behoorlijke correctie op de beurzen te wachten staat.
    Leuke dag nog .
  3. Henk Snaph 11 april 2017 09:35
    quote:

    Baudolino schreef op 11 april 2017 09:22:

    put back spread Tesla begint toch langzamerhand wel een optie te worden, misschien voor de cijfers begin mei of nog kwartaaltje wachten of wachten op wat scheurtjes in algemeen sentiment... kan volgens aantal huidige prognoses ook naar 370-400

    Baudolino ik zou even wachten met puts. Als de produktie van de 3 moet starten komen de berichten of dat lukt.

    Een auto ontwikkelen is één ding, zoiets in produktie brengen een ander. Daar kan het wel eens fout gaan. Zeker omdat er veel gemaakt moeten worden.
156 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links