Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Spotify: IPO zonder banken

Spotify: IPO zonder banken

 

Spotify bereidt volgens de WSJ een beursgang voor. Het bedrijf komt mogelijk voor september dit jaar naar een Amerikaanse beurs, zeer waarschijnlijk de Nasdaq of de New York Stock Exchange (NYSE). 

Het in 2006 opgerichte Zweedse bedrijf biedt streaming muziek aan die u gratis kunt beluisteren. Dan wordt de muziek wel onderbroken door reclame. Wie dat niet wil kan een abonnement nemen. 

Spotify gaat geen nieuwe aandelen uitgeven, maar verkoopt alleen aandelen van bestaande aandeelhouders. Het zoekt dus geen nieuw geld om door te groeien, maar eerder een exit voor de early investors, de investeerders van het eerste uur.

Daar is niets mis mee, maar weet wel dat u tegenpartij bent van een investeerder die uitstapt en dat uw geld niet gebruikt wordt om het bedrijf te laten groeien.

Het bijzondere aan deze IPO is dat Spotify geen gebruik wil maken van de diensten van de bekende zakenbanken. Klein gokje... Op de kantoren van Goldman Sachs en Morgan Stanley in New York en Londen hoort u vandaag een bekend niet nader te noemen scheldwoord uit de Engelse taal als het over Spotify gaat bij de koffieautomaat.

Underwriters

Spotify wil dus de banken links laten liggen tijdens haar IPO. Deze banken zijn underwriters. Zij garanderen het slagen van de beursgang en ondersteunen de koers door te kopen bij een daling of te verkopen bij een te forse stijging. 

De banken kunnen zelfs meer stukken verkopen dan in eerste instantie de bedoeling was, als de vraag groot is. Dan zit een bank eigenlijk short in het aandeel, maar de positie wordt gladgestreken bij uitoefening van de zogenoemde greenshoe-optie. 

Niet nieuw

Dat een bedrijf een beursgang maakt en daarbij de grootbanken links laat liggen is niet nieuw. Google deed het ook in 2004. Daar gaan we later op in. WSJ heeft nog een mooi voorbeeld van een bedrijf dat naar de beurs kwam zonder de extreme fees van Wall Street:

Several IPO watchers said they could think of few examples of major companies going public in the U.S. in this way. Direct listings have mostly been used by small companies that don’t anticipate much trading in their stock, including those that have just emerged from bankruptcy.

But some sizable companies have used them over the years. Freddie Mac, for example, in 1989 became a public company by listing its existing stock in a similar fashion.

Google's Dutch Auction

Google ging in 2004 naar de beurs via een Dutch Auction platform gebouwd door Morgan Stanley en Credit Suisse First Boston. Dutch Auction is een manier van veilen. Een korte uitleg:

  • Investeerders schrijven niet alleen op het aantal stukken dat ze willen hebben, maar ook hoeveel ze per aandeel willen betalen. Voorbeeld: 100 stukken tegen 100 dollar. Vervolgens krijgen inschrijvers met de hoogste biedingen stukken toegewezen. In het geval van Google: 19,605,052 aandelen werden toegewezen aan de hoogste bieders.
  • De prijs van het aandeel waarop wordt verkocht is vervolgens het laagste bod dat mee mag doen en stukken toegewezen krijgt. In het geval van Google was dit 85 dollar. Iedere belegger die stukken krijgt betaalt die 85 dollar. Ook als je had ingeschreven op 100 dollar. Als je op 80 dollar had ingeschreven, kreeg je niks.

Overigens is er vandaag de dag veel lof over de IPO van Google, in 2004 werd de beursgang toch een beetje als een mislukking gezien. Kom ik een oud artikel van Bloomberg tegen, dat helaas niet meer via de site van Bloomberg te krijgen is. Maar goed, alles op internet is terug te vinden:

The company also suffered an embarrassment on Aug. 18, when it had to scale back the size and price of its unusual Dutch auction public offering. Presumably because of underwhelming investor demand, Google cut the expected price to between $85 and $95 per share from the previous $108 to $135 range, at the same time it slashed the number of shares offered to 19.6 million, from 25.7 million.

Geen vetpot

Met de beursgang van Spotify op deze manier kunnen de zakenbanken niet de enorme fees berekenen en dat is balen. Die fees liggen overigens al onder druk. Ook bij de beursintroductie van Snap Inc moesten de zakenbanken het met fors lagere fees doen dan gebruikelijk. Via WSJ

Last year, investment banks generated the smallest amount of revenue from share sales in more than 20 years, according to Dealogic. IPO activity and traditional stock sales by companies that are already public have been anemic. Spotify’s advisers would get much smaller fees than IPO underwriters typically receive, the people familiar with the matter said. In the case of the $4 billion Snap debut, underwriters shared about $100 million—one of the smallest fees on record on a percentage basis.

Toch wel iets anders dan de ruim 300 miljoen dollar ofwel 1,2% van de omvang van de deal die Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase & Co en Morgan Stanley mochten verdelen bij de beursgang van Alibaba in 2014. Ben heel benieuwd wat de andere unicorns (Uber, Airbnb enzovoorts) gaan doen met hun beursintroductie...

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links