Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Sterke weerstand

TA: Sterke weerstand

Is er in de dagen dat ik afwezig was veel gebeurd in de AEX? De bewegingen vallen wel mee, maar het topvormingsproces is nog steeds intact. Vooral de bovenkant, de weerstandszone, is verder versterkt. En de onderkant komt steeds dichterbij.

De jaartop in de AEX werd op 21 maart op de borden gezet bij 518,90. Die dag werd ook een belangrijk toppatroon afgerond, een bearish engulfing. Zolang deze jaartop niet verder wordt verhoogd, blijft dit toppatroon intact. Begin deze week werd een poging ondernomen om deze jaartop opnieuw te testen.

De index vormde afgelopen maandag een intradaytop bij 518,30. Belangrijk daarbij is dat opnieuw een grote bearish engulfing op de borden werd gezet. Er is dus nu onder de 519 een dubbele top gevormd, beide keren met de vorming van een duidelijk toppatroon in de vorm van een bearish engulfing.

 

Zware weerstandszone

Afgelopen woensdag kwam daar een derde toppatroon bij dat luistert naar de illustere naam gravestone doji. Bij een dergelijk toppatroon liggen de openingsprijs, slotprijs en intradaybodem bijna gelijk. De intradaytop lag die dag bij 517,40.

Al deze toppatronen zorgen ervoor dat er een zware weerstandszone in ontwikkeling is onder de 519 punten. Dit niveau is de onderkant van een oude weerstandszone tussen 519 en 521. Opvallend is dat deze zone ook gelijk ligt aan het te berekenen koersdoel van het vlagpatroon dat in januari werd gevormd.

Vanaf de decemberbodem bij 445,65 vond een beweging plaats tot 489,90 begin januari, een stijging van 44 punten. Het dieptepunt van dit vlagpatroon lag uiteindelijk bij 476,70. Tellen we daar 44 punten bij op dan komt een doel vanuit dit patroon uit de bus rollen van 521 punten.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In het kortetermijnbeeld is een zeer krachtige markt te zien, een euforische markt die aanzienlijk verder is doorgelopen dan ik had verwacht. Het elastiek is daarbij zeer strak gespannen en dat zou wel eens voor een krachtige tegenreactie kunnen zorgen.

Het is heel normaal dat een dergelijke opwaartse beweging deels wordt gecorrigeerd voor de vorming van een belangrijke hogere middellangetermijnbodem.

Ik blijf in het langetermijnbeeld positief en voor dit jaar heb ik een richtpunt in dit beeld van 564 punten (top van 2007), maar een dergelijke beweging gaat nooit in een rechte lijn.

 

Steeds steiler

In de afgelopen jaren hebben we jaarlijks te maken gehad met vijf tot zeven correcties. Dit jaar staat de teller nog op nul, terwijl er een krachtige beweging heeft plaatsgevonden van bijna 75 punten. Opvallend daarbij is dat de markt steeds verder is gaan versteilen.

De 445,65-bodem in december was de laatste keer dat de sinds februari-2016 stijgende middellangetermijnbodemlijn werd getest. In totaal zijn er nu vier raakpunten langs deze lijn:

 • de 378,50 in februari
 • de 410 in juni
 • de 437,50 in november
 • de 445,65 in december

De meest steile opgaande bodemlijn (vanaf de 491-bodem van februari) werd ruim twee weken geleden al neerwaarts gebroken. Deze versteiling had verder de contouren van een stijgende wig. De belangrijkste bodemlijn om te breken startte echter bij de 445,65 in december. Deze bodemlijn loopt verder langs:

 • de 476,70 in januari
 • de 491 van februari

Inmiddels nadert deze bodemlijn de huidige niveaus en werd gisteren bij de opening al bijna getest. Vandaag ligt deze lijn alweer bij 510,50, gelijk aan de voormalige jaartop uit 2015. Hieronder treedt een duidelijke verdere verzwakking op en lijkt de top voor de komende tijd te zijn gezet.

 

Indicatoren bevestigen verzwakking

Ook de technische indicatoren wijzen op dit scenario. Zowel de MACD als de RSI zijn neerwaarts gericht:

 • de MACD gaf recent een neerwaartse crossing aan
 • de RSI brak de onderkant van een stijgende wig

In de RSI is al een patroon van lagere toppen te zien. Maar het belangrijkste signaal moet vanuit de grafiek komen, een neerwaartse doorbraak van de sinds december vorig jaar stijgende bodemlijn.

In de afgelopen maanden hebben we geregeld startsignalen gezien voor de verwachte correctie, maar die bleken telkens vals te zijn en werden weer snel opgeheven. Een neerwaartse doorbraak van de genoemde stijgende bodemlijn dient dus structureel te zijn.

Zodra aan de andere kant de 519-top opwaarts wordt gebroken voor enkele dagen, dan lijkt de huidige krachtige opgaande en euforische stijging nog niet ten einde. Toch acht ik een dergelijk scenario minder kansrijk aangezien we steeds meer topvormingssignalen zien.

 

Vergelijkbare signalen

Ook in andere indices zien we dergelijke signalen.

De Nikkei en de S&P 500 braken al onder hun sinds december stijgende bodemlijn. De S&P 500 maakt al een patroon van lagere toppen en de Nikkei heeft de bodem van de afgelopen maanden neerwaarts gebroken.

Daggrafiek Nikkei 225
Daggrafiek Nikkei 225 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De DJ Transport (een leading index) zit al in een forse correctiefase van ruim 5% en heeft recent een lagere top gevormd.

De DAX vormde in de afgelopen weken nog wel hogere toppen, maar het lijkt er nu op dat de Duitse index een dubbele top heeft gevormd ten opzichte van zijn all time high van 2015. Daar werd toen een grote dark cloud cover gevormd (begin deze week).

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

transportindex

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-S&P 500

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

TOKYO-Nikkei 225

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DAX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
356 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 13 14 15 16 17 18 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
En tis wat je verstaat onder succes vol integreren he.
Je kan in NL wonen. Een eigen bedrijf hebben. Netjes je belasting betalen en bijdragen aan de NL maatschappij.....en toch een schijt hekel hebben aan Nederlanders. Zelf bestel ik nooit knoflooksaus....

quote:

'd Aandelen schreef op 10 apr 2017 om 00:16:
Het zal onze tijd ( mijn bj 1948) wel duren maar het is wel te hopen dat de generaties die na ons komen niet overspoeld worden met moslims zonder dat de integratie is gelukt, het lijkt me geen prettig vooruitzicht in een Nederland te wonen waar de Islam op een gegeven moment de dienst uitmaakt.


Trendfriend2
0
Zolang Hezbollah niet aanvalt gaan we up.
Voor aankomend Pasen ben ik cash.
Whv gaat omhoog maar daar ook cash...
$ucce$ all
'd Aandelen
0
@JohnDoe250,

Wat moet ik er op zeggen, het lijkt wel of de corruptie de wereld in haar greep heeft en op dit forum kunnen we ook vaak lezen dat hebzucht leidt tot fraude, valse informatie, graaien en verrijken over de ruggen van anderen.'d Aandelen
1
@ ZenghiskanDGT,

in Niger een droog woestijnland bij uitstek krijgt de gemiddelde vrouw 7,6 kinderen die vervolgens geen toekomst hebben in Niger, vandaar dat alles wat maar een beetje varen kan wordt ingezet om Europa te bereiken. Onhoudbaar dus.
kortshort
0
Het is uiteindelijk toch weer groen gekleurd. Aex zal wel een leuk sprongetje maken.
Bertussie
0
quote:

snuf13 schreef op 9 apr 2017 om 23:07:


[...]

Gewoon blijven dromen...... de meeste dromen.....


Reageerde op de 420 in post van voorkennis, waarvan ik ook wel begreep dat hij/zij 520 bedoelde te typen....
Optiefan
0
quote:

kortshort schreef op 10 apr 2017 om 07:25:


Het is uiteindelijk toch weer groen gekleurd. Aex zal wel een leuk sprongetje maken.


Nu maar hopen dat we op slotbasis ook boven de 520 gaan
kortshort
0
[quote alias=Optiefan id=9981185 date=201704100730]
[...]

Nu maar hopen dat we op slotbasis ook boven de 520 gaan
[/quote

Oil up, eur/usd down dus misschien kan het.
starss
0
quote:

Geen Geld Geen Zorgen schreef op 10 apr 2017 om 08:02:


Het wordt een rode opening

waarom dan?
dree53
0
356 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 13 14 15 16 17 18 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 616,02 +0,65%
 2. DAX 13.429,43 -0,02%
 3. NY-S&P 500 0,00 0,00%
  Ga naar: Hefboomproducten
 4. TOKYO-Nikkei 225 24.041,26 +0,45%
  Ga naar: Hefboomproducten

Gesponsorde links