Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Seadrill kopje onder?

Seadrill kopje onder?

 

We hebben een nieuwe man op de beursredactie bij IEX. Paul Weeteling, 30 jaar uit Zaandam. Hij heeft in ieder geval een aardige aandelenportefeuille opgebouwd, is met beleggen bezig vanaf zijn veertiende jaar en handelt ook actief. We wensen hem veel succes en dit is zijn eerste productie.

 


Seadrill staat vandaag wederom lager na een daling van 95% in de afgelopen twee jaar. In 2014 werd er nog 2,98 dollar per aandeel dividend uitgekeerd maar begin 2016 (ruim een jaar later) stond de koers op 1,67 dollar. Sindsdien is er veel speculatie of Seadrill nog wel kan voldoen aan haar verplichtingen aan schuldeisers.

Grootaandeelhouder en oprichter John Fredriksen zou mogelijk een lening verstrekken van 1,2 miljard dollar, maar dit is sowieso geen lange termijn oplossing. Het signaal dat Fredriksen het verstrekken van vreemd vermogen prefereerde boven eigen vermogen geeft ook te denken.

Deze speculatie zorgde begin 2016 voor een flinke shortsqueeze naar 6 dollar maar dit bleek van korte duur. Gister stond de koers wederom op 1,67 dollar nadat begin maart een low van 1,02 dollar was neergezet.

Vandaag gaat er 40% van de koers af op de beurs in Oslo. Seadrill heeft namelijk meerdere noteringen. We hebben een grafiek gemaakt met peer Transocean (donkerblauw), maar ook het Nederlandse Fugro en SBM Offshore nemen we even mee. Grafiek uit Reuters:

 

Grafiek Seadrill met sectorgenoten
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

De koers daalt zo hard door een waarschuwing vanuit het bedrijf zelf dat aandeelhouders niet hoeven te rekenen op veel herstel en ook obligatiehouders waarschijnlijk niet al hun geld terugzien. Uit het verhaal op Bloomberg:

“We currently believe that a comprehensive restructuring plan will require a substantial impairment or conversion of our bonds, as well as impairment, losses or substantial dilution for other stakeholders,” Seadrill said in a statement. “The company currently expects that shareholders are likely to receive minimal recovery for their existing shares.”

Minimal recovery voor de aandeelhouders dus maar wat is minimal en hoe nu verder? Seadrill heeft tot 31 juli de tijd gekregen van de banken om met een plan te komen dat antwoord moet geven op deze vragen. Ze zeggen echter wel (uit Bloomberg):

Even so, a restructuring deal will likely include “schemes of arrangement or chapter 11 proceedings,” the company said.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

In eerste instantie is het antwoord hierop vrij eenvoudig: te veel schuld. Seadrill heeft, in de tijd dat alles crescendo ging op de oliemarkt, haar activiteiten teveel met vreemd vermogen gefinancierd.

Op dat moment dacht men dat dit houdbaar zou zijn op basis van een verwachting dat de olieprijs en daarmee de vraag naar haar diensten alleen maar toe zou nemen.

Dit blijkt ook uit het aantal in aanbouw genomen platformen in die periode waar het bedrijf nu nog hinder van ondervindt. Je krijgt hierbij het idee dat men overoptimistisch was.

De vraag naar diepzee olie is onder andere met de opkomst van Amerikaanse schalieolie en de daarop volgende daling van de olieprijs enorm afgenomen.

Diepzeeolie heeft een kostprijs met een vrij brede range tussen de 35 en 90 dollar. Seadrill is gespecialiseerd in het winnen van olie in diep water waar de weersomstandigheden voor oliewinning moeilijk zijn, denk bijvoorbeeld aan de Karazee boven Rusland.

Met de huidige olieprijs van rond de 50 dollar is het winnen van diepzeeolie dus niet op iedere plek rendabel. U kunt wel bedenken dat op plekken waar oliewinning lastiger is de kostprijs hoger ligt.

Zijn er dan helemaal geen positieve dingen te zeggen over Seadrill?

Het bedrijf heeft de jongste en meest geavanceerde vloot van drillships vergeleken met haar concurrenten. Mocht de olieprijs dus nog aantrekken en de oil majors weer gaan investeren in diepzee olie dan is Seadrill het aangewezen bedrijf voor dit soort opdrachten.

Voorwaarde is wel dat Seadrill op dat moment nog bestaat en weer solvabel is. Vanuit de operationele cashflow gaat dit niet lukken ondanks dat het haar langlopende schuld in de afgelopen 3 jaar heeft weten te halveren.

Seadrill is dus aangewezen op externe financiers die de huidige aflopende schulden moeten herfinancieren of door middel van een emissie.

Met de huidige olieprijs is daar weinig animo voor en voor een emissie is het vrij laat nu de koers inmiddels op 1 dollar staat. Cash en weinig schulden zijn king in deze situatie en wat dat betreft heeft Seadrill haar hand behoorlijk overspeeld.

Paul Weeteling heeft een longpositie in de volgende aandelen genoemd in dit artikel: Noble Corporation (NE), Seadrill (SDRL) en ENSCO (ESV). Tussen haakjes de tickers.

 


Paul Weeteling is beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Paul Weeteling

Paul Weeteling is sinds 1 maart 2020 verbonden aan IEX als onafhankelijk beleggingsanalist. Al vanaf zijn 13e is hij bezig met beleggen en de beurs. Weeteling is met name een langetermijnbelegger met passie voor (bio)technologie, grondstoffen en dividendaandelen. Af en toe handelt hij actief. Weeteling heeft een international...

Meer over Paul Weeteling

Recente artikelen van Paul Weeteling

  1. mrt '23 Amazon versus Alibaba: wie heeft de beste kaarten? 2
  2. mrt '23 ASMI maakt zich op voor nieuwe groeispurt
  3. feb '23 Nvidia: beleggers gaan mee in virtuele wereld

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 april 2017 20:48
    Seadrill en Transocean (RIG) zijn inderdaad nu een beetje zwaar de pineut, ze zitten in het verkeerde gebied, en net als de gas-to-liquid-markt hebben ze heel veel last van de lage olieprijs. Daarnaast is de kans op een overname nu beperkt. Fugro heeft er geen zin in, vraag Berdowski maar, en Seadrill is klein maar behangen met teveel schuld en Transocean is met 5B market cap een maatje te groot voor de meesten.

    Pas als de Saudis hun kraan definitief dichter draaien, en de schalie-hype weer afgenomen is, gaan deze aandelen leven. Tot die tijd wens ik ze sterkte , en hoop ik dat het afmeren van de schuiten niet te duur is.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 5 april 2017 08:03
    quote:

    h980577. schreef op 4 april 2017 19:18:

    Zelf toch nog wel long zitten in Seadrill, waarom dat dan?
    Dat is een hele goede vraag.

    Pas nadat de schulden omgezet zijn in aandelen lijkt Seadrill mij weer interessant.
    Dus de grote vraag is nu hoeveel miljard aandelen er bijkomen en natuurlijk tevens of de oude vennootschap blijft bestaan.
  3. Paul Weeteling 5 april 2017 10:10
    Een terechte vraag. Ik zit in meerdere drillers, Seadrill zit daar ook tussen als kleine- en zeer speculatieve positie. De beweging van gisteren was natuurlijk niet geheel onverwacht maar desondanks niet prettig. Echter, verwacht ik dat de rest van de bedrijven op lange termijn dit verlies wel goedmaken.
  4. hovenier 9 april 2017 12:16
    Het aandeel Seadrill werd ruim 2 jaar geleden in het programma Business Class nog aangeprezen door Geert Schaaij als een van zijn beurspareltjes. Noteerde toen ongeveer rond de 100 Euro, zou toen volgens Geert reeds onterecht in koers gehalveerd zijn. Heb helaas na dit aanprijzen nooit meer iets gehoord van Geert over dit pareltje. Wat zou nu zijn advies zijn?
  5. [verwijderd] 26 september 2017 10:29
    quote:

    hovenier schreef op 9 april 2017 12:16:

    Het aandeel Seadrill werd ruim 2 jaar geleden in het programma Business Class nog aangeprezen door Geert Schaaij als een van zijn beurspareltjes. Noteerde toen ongeveer rond de 100 Euro, zou toen volgens Geert reeds onterecht in koers gehalveerd zijn. Heb helaas na dit aanprijzen nooit meer iets gehoord van Geert over dit pareltje. Wat zou nu zijn advies zijn?
    Vasthouden en lid worden van zijn blad. ;-))
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links