Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Dubbele top of niet?

De AEX beweegt nog in een uptrend

Gisteren schreef ik dat de index in een uptrend zit en dat is nog steeds zo. De AEX haalde gisteren bijna hetzelfde niveau als de top van dinsdag. Breken lukte niet, intraday zakte de index terug en de grootste daling werd eigenlijk even na vier uur ingezet, de crude-future zakte en daardoor gingen de markten terug.

Er werd op die manier een rode candle in de koersgrafiek gezet. Als er in een grafiek twee gelijke toppen worden neergezet dan spreken we in de technische analyse van een dubbele top. Het mag duidelijk zijn dat dit een omkeerpatroon is en dat de kans groot is dat er een verdere daling volgt.

Nu rijst dus de grote vraag, hebben we hier te maken met een dubbele top? Er is pas sprake van een top als de koers nadat een niveau wordt aangetikt ook een daling neerzet.

Dat gebeurde gisteren natuurlijk tijdens de handelsdag maar voor topvorming zou de AEX dan minimaal een candle moeten neerzetten die onder de candle van gisteren wordt neergezet. Pas dan kan je in mijn optiek over topvorming spreken. Als de AEX vandaag omhoog gaat, was het gisteren gewoon een downtick.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Bearish engulfing

De candle die gisteren werd neergezet was een bearish engulfing-candle. Dat is een candle die de vorige candle in zijn geheel omvat. Dinsdag 21 maart werd er ook zo’n type candle neergezet en toen ging het de volgende dag met een gap lager, die top werd dus bevestigd.

We gaan vandaag zien wat voor candle de markt voor ons in petto heeft. Toen de Nederlandse markt sloot, stond de Dow Jones 85 punten lager en het slot was 13 punten lager. Dat kan nog een positieve uitwerking hebben op de opening vandaag.

De bearish engulfing-candle is overigens niet een enorm betrouwbaar patroon. Dit patroon staat op de 91ste plaats van de 103 candlestickpatronen die Bulkowski onderzocht en gebacktest heeft.

Vooralsnog is te zien dat de uptrend intact is zolang het 510,50-niveau niet gehaald wordt. Binnen een uptrend is het gebruikelijk dat de markt ook even iets terugzakt en wellicht is dat wat het is.

Sterke steun

Mocht de trend omhoog toch breken en dat gebeurt als de indexwaarden onder de 510,50 gaan, dan is het eerste fibonacciretracementniveau (23,6%) op 499,50 het eerste target omlaag. Daar ligt ook een aantal toppen en de rand van de gap die omhoog werd neergezet, dat versterkt dat steunniveau.

Indien daar een bodem gevonden wordt, is de kans groot dat daarna de vorige top weer wordt opgezocht, 23,6% is immers erg weinig correctie.

Uurgrafiek AEX
Uurgrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Twee toppen

In de uurgrafiek wordt de steunlijn opgezocht als de index op 511,75 staat. In de uurgrafiek is overigens wel duidelijker dat er twee toppen zijn neergezet. De indicatoren zijn daar door de downticks van gisterenmiddag zwakker dan in de daggrafiek.

De Dow Jones heeft gisteren op uurbasis een hoger bodem neergezet en is bezig met het vormen van een tweede linkerschouder van een klein omgekeerd hoofdschouderpatroon.

Dat zal (denk ik) niet veel invloed hebben omdat het niet mooi symmetrisch is, maar het target ervan ligt ruim boven de 21.000 dus bij doorbraak van de neklijn op 20.750 moet u wel rekening houden met een verdere stijging.

Uurgrafiek Dow Jones
Uurgrafiek Dow Jones Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Lagere top

Op kwartierbasis heeft de future op de AEX een vorige top en bodem opgezocht. De top van 27 en de bodem van 29 maart vielen samen rond de 510,25 en dat is waar de future gisteren ook een bodem vond.

Van de laatste trendmatige rit omhoog is gisteren wel bijna 61,8% gecorrigeerd en ik verwacht daardoor een lagere top (dan 517,40). Er zijn vandaag geen AEX-fondsen die ex dividend gaan dus daar ondervindt de index geen last van.

Kwartiergrafiek future
Grafiek future op kwartierbasis
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Pijlen omhoog

Vanmorgen begint met downticks in de future, dat vergroot dus de kans op een dubbele top in de AEX. Het 513,80-topje dat de future gisterenavond neerzette is dus waarschijnlijk dat lagere topje waar ik het hiervoor over had.

Zolang de steunlijn intact blijft in de daggrafiek van de AEX blijven de pijlen richting het noorden gericht maar ze worden door de downticks natuurlijk wel minder sterk.

De eerste steun voor de index ligt vandaag op 510,50 en daaronder op 499,50, weerstand ligt natuurlijk tegen de vorige toppen op 518+.

Fijne (handels)dag


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar is slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen kunnen baseren. De Active Hedge Group is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen Technische Analyse die is opgesteld door Rob Koning Senior Technisch Analist van de beursvloer. Deze Technische Analyse is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Koning

Rob Koning is senior technisch analist bij de Active Hedge Group. Koning is oud optiehandelaar. Hij heeft gewerkt als floorbroker en marketmaker op de Optiebeurs vanaf 1987. Momenteel is hij werkzaam als moderator van de Binck- en Alex-beursvloer en in die hoedanigheid verzorgt hij elke dag de live technische analyse. Op ...

Meer over Rob Koning

Recente artikelen van Rob Koning

  1. jun '17 TA Apple: Bodem houdt stand 4
  2. jun '17 TA Shell: Neutrale fase 6
  3. jun '17 TA Nasdaq: Nog geen correctie 1

Gerelateerd

Reacties

119 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 d' Aandelen ' 4 april 2017 09:55
    TA afdoen als onwetenschappelijk is in mijn ogen wat al te makkelijk, kopers en verkopers reageren vaak massaal op signalen zoals trendlijnen die de bodem en top aangeven, de toekomst voorspellen is natuurlijk weer een heel ander verhaal en dat lijkt mij gezien de veelheid van factoren die een rol spelen bij de koersontwikkeling en vaak niet te voorzien zijn bijna onmogelijk.

    Het blijft een kwestie van kopers en verkopers die uiteindelijk de koers bepalen.
  2. Henk Snaph 4 april 2017 09:57
    quote:

    'd Aandelen schreef op 4 april 2017 09:55:

    TA afdoen als onwetenschappelijk is in mijn ogen wat al te makkelijk, kopers en verkopers reageren vaak massaal op signalen zoals trendlijnen die de bodem en top aangeven, de toekomst voorspellen is natuurlijk weer een heel ander verhaal en dat lijkt mij gezien de veelheid van factoren die een rol spelen bij de koersontwikkeling en vaak niet te voorzien zijn bijna onmogelijk.

    Het blijft een kwestie van kopers en verkopers die uiteindelijk de koers bepalen.
    Dus psychologie verklaren en geen lijntjes trekken.
  3. Henk Snaph 4 april 2017 10:35
    quote:

    Alex XNL schreef op 4 april 2017 10:28:

    Ik zat eigenlijk wel naar een dagcalletje te kijken...aan de andere kant misschien beter een mooie maandcall..510 is weer aantrekkelijk
    Alex ik wil even terug komen op Tesla. Innovatie zeer sterk maar ik vrees dat de produktie van de nieuwe 3 vast gaat lopen. Welke vorderingen dat tot gevolg heeft kan ik niet inschatten.

    Een tweede punt is de beurswaarde van Tesla. Ford met een omzet van bijna 7 miloen auto's per jaar heeft nu een lagere beurswaarde als Tesla. Klinkt in mijn oren een beetje ongezond.
119 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links