Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Achter de dijken

Vooruitblik: Achter de dijken

 

Ten tijde van de overname van Antonveneta door ABN Amro werd de laatste gesteund door de Nederlandse minister van Financiën, Gerrit Zalm, en Nout Wellink, de president van de De Nederlandse Bank.[4]

Zalm laat zijn collega-ministers weten het onbegrijpelijk te vinden dat een Europese bank geen andere Europese bank mag overnemen.

Wellink laat de bedenklijke handelswijze van Fazio tweemaal op de agenda plaatsen van de twee wekelijkse vergadering van de Europese Centrale Bank.[4]

Gewoon een tekstje uit de Wiki-biografie van Antonoio Fazio, die in 2005 als president van de Italiaanse centtrale bank met een heus complot en samenzwering probeerde de buitenlandse overname van Antonveneta voorkomen. Dat was in 2005. In 2017 waait er een ander windje. Een heel ander windje zelfs.

Onder meer deze onzin verkoopt oud-Unilever CEO Anthony Burgmans in DFT over... nou, kijk zelf. Hullie en zullie hebben het allemaal gedaan en AkzoNobel is zielig. Tussen onder ons... Toen Burgmans het nog voor het zeggen had bij Unies, deed hij ook nog wel eens een overname en sanerinkje hier en daar... 

 

 

Nee, dat de marges bij AkzoNobel de helft lager zijn dan bij PPG daar hoort u Burgmans niet over. Of dat is vast ook weer iemand anders schuld. Is het de leeftijd? Oud-Robeco fondsmanager Jaap van Duijn begint ook al te zeuren dat vroeger alles beter was:

 

 

Achter de dijken

Kijk maar in de timeline, AkzoNobel twittert zich op haar beurt suf om te laten zien hoe duurzaam ze wel niet is. Daar raken PPG en de aandeelhouders echt niet van onder de indruk. Die kijken mee naar de al tien jaar stilstaande omzet, achterblijvende marges en onvermogen om waarde te ontsluiten.

 

 

Maak u op voor meer biedingen? Niet te voorspellen, maar het Amerikaanse bedrijfsleven is hoger gewaardeerd dan de rest, de cash klotst er over de plinten en ook daar is het eten of gegeten worden. Precies zoals twinitig jaar geleden de veel te dure (AEX 700) Nederlandse bedrijven alles kochten wat los en vast zat.

Laat het even tot u doordringen: bijna iedereen vindt aandelen (peper)duur en dan biedt PPG bijna 40% meer dan de koers. Wellicht blijkt achteraf dat dit veel te veel is, maar die Amerikanenen zien blijkbaar waarde in de onderneming, die AkzoNobel zelf niet op het koersenbord weet te krijgen. Zo simpel is het. 

Het laatste woord is zoals altijd aan Mr. Market. Toevallig gaat Datastream tot maar liefst 1973 terug: in dollars en met herbelegd dividend.

 

 

Terugblik KW1

Goed, het moet even vlug vandaag, want ook ik sta in de startblokken voor het mooie weer, Ajax - Feyenoord en de Ronde van Vlaanderen. Die laatste hoort wettelijk verplicht in hondenweer te worden verreden, maar het zij zo. Bovenstaande moest mij even van het hart. Ik heb een ander besef van VOC-mentaliteit.

Voor ik naar de agenda over schakel, eerst een kleine terugblik. In Nick's slotcall van vrijdag ziet u al een hoop overzichten. Of kijk anders in onze IEX One Monitor. Linksboven kunt u alle lijstje maken die u maar wilt. Zeker als u rechtsboven ook nog eens verschillende landen neemt. De keuze en mogelijkheden zijn eindeloos.

De AEX was in KW1 trouwens een van de best presterende indices - AkzoNobel en Unilever bedankt. Niet alleen bij ons, maar overal: gelet op volatiliteit en beweeglijkheid - beursdagen zonder nul voor de komma waren een zeldzaamheid - was dit het rustigste beurskwartaal sinds mensenheugenis.

 

 

 

 

 

Agenda

Eerste week van de maand en dat betekent weer het bekende rondje wereldwijde inkoopmanagersindices en Amerikaanse arbeidsmarktdata. Aan het bedrijfsfront is het nog rustig, het KW1-cijferseizoen laat nog even op zich wachten.  Randstad gaat 1,89 euro ex-dividend en ho, Nedap heeft al KW1-cijfers?

Wereldprimeur :-) Ik kan het helaas niet checken, de site is down. Ik twijfel. Klapperrr van de Week is het Payroll Report, maandelijkse Amerikaanse werkgelegenheidscijfers, of de inkoopmanagersindices. Beide moeten ze voortgaand economisch momentum bevestigen. Bij het Payroll Report let u ook op loongroei.

Kijk naar de torenhoge consensusverwachtingen voor de inkoopmanagersindices, ofwel manufacturing en services purchasing managers indices (PMI's). Hopelijk zijn de brillen  niet te roze. Let ook op onze Nevi PMI, die was wereldwijd het hoogste over februari: een regelrechte whopping 58,3.

Verder is er eigenlijk niet zo gek veel te doen.

3 apr
02:30 Japan manufacturing PMI mar
02:30 China Caixin manufacturing PMI mar 51,6
09:00 Randstad notering 1,89 euro ex-dividend
09:00 Nederland NEVI manufacturing PMI
09:15 Spanje manufacturing PMI mar 54,7
09:45 Italië manufacturing PMI mar 54,9
09:50 Frankrijk manufacturing PMI mar 53,4
09:55 Duitsland manufacturing PMI mar 58,3
10:00 EU manufacturing PMI mar 56,2
10:30 VK manufacturing PMI mar 54,6
11:00 EU inflatie PPI 0,3% MoM
11:00 EU werkloosheid 9,5%
15:45 VS manufacturing PMI mar
16:00 VS ISM Manufacturing Index mar 57,0
16:00 VS bouwuitgaven feb 1,1% MoM

4 apr
00:00 Beurs van China dicht
00:00 Kiadis Pharma BAVA
11:00 EU detailhandelverkopen feb 0,5% MoM
14:30 VS handelsbalans feb 45B
16:00 VS fabrieksorders feb 1,0% MoM
17:45 Nedap KW1-cijfers

5 apr
09:15 Spanje services PMI mar 57,3
09:45 Italië services PMI mar 54,3
09:50 Frankrijk services PMI mar 58,5
09:55 Duitsland services PMI mar 55,6
10:00 EU services PMI mar 56,5
12:00 Monsanto KW1-cijfers
13:30 ECB notulen
14:15 VS: ADP arbeidsmarktrapport mrt 186K
15:45 VS services PMI mar
16:00 VS ISM non-manufacturing PMI 57,0
16:30 VS weekrapport olievoorraden

6 apr
03:45 China Caixin services PMI mar
07:30 Nederland inflatie CPI mar
09:00 Duitsland fabrieksorders feb 4,0% MoM
09:00 Speech Draghi Goethe Universiteit
11:30 Nedap AVA
14:30 VS jobless claims 250K

7 apr
08:00 Duitsland handelsbalans feb 18,0B
08:45 Frankrijk industriële productie feb 0,5% MoM
09:00 Duitsland industriële productie feb -0,2% MoM
09:00 Spanje industriële productie fen 3,1%
10:30 VK industriële productie feb 0,2% MoM
10:30 VK handelsbalans feb 0,2% MoM
14:30 VS Payroll Report mar 180K en 4,7%
16:00 VS groothandelsvoorraden feb
17:30 Laatste dag openbaar bod Delta Lloyd

 

Kiek op de Grafiek

Van linksonder naar rechtsboven: ik kan er niks anders van maken dan dat de AEX een opgaande trend laat zien. De index staat op een haar van 518,88, de top dit jaar en die van de bullmarket sinds maart 2009. De all time high is en blijft voorlopig nog wel die 703,18 uit het jaar 2000.

 

 

Dankzij het prachtige dividendrendement van de AEX van zeg 2 à 4% per jaar (nu 3,4%) was al die tijd een belegging in de index niet helemaal weggegooid geld. De AEX herbeleggingsindex staat wel op een haar van de all time high: 1626,65.

 

 

Zoals gezegd was KW1 extreem rustig. De AEX Volatiliteits Index (VIX) laat dat goed zien. Nog altijd dalende. Het lijkt een no-brainer om vola te kopen voor de dip, correctie of misschien wel krach die er zeker weer komt, maar tot die tijd kan dat een dure trade zijn. 

 

 

De Eurostoxx 50 gaat ook als een speer. Let wel, twee jaren geleden stond dit ding nog wel rond 3800. En toen begonnen de financials te dalen... Dat is het verschil tussen EU en Nederland en de AEX: onze financïële sector is veel beter opgeschoond en staat er veel beter voor. 

 

 

Even geen nieuwe toppen bij de S&P 500 (de Nasdaqjes wel) en dat mag wel weer eens om de opgaande trend te bevestigen. Aan de andere kant denk ik dat weinigen bezwaar hebben tegen een pauze na al dat gestijg.

 

 

Onze rente tekent wel de bekende haaientanden in de grafiek aan, die de AEX niet laat zien. Daling deze week, ofwel risk-off. Klopt op papier wel met die harrrd dalende AEX van -0,7% :-)

 

 

De Duitse Bund laat hetzelfde beeld zien:

 

 

De Franse Marine-le-Pen-o-meter (want zo mag u het ding wel noemen) prijst een andere nieuwe president in:

 

 

De Amerikaanse rente zijwaartst per saldo. Dat is mij een raadsel gelet op sterke dollar, aantrekkende economie, verkrappende Fed, lage werkloosheid, oplopende lonen en een president die graag veel geld wil uitgeven:

 

 

Wat dat betreft is het ook een klein wonder dat EUR/USD niet onder 1,00 staat? Kan zijn dat de dalende trend in EUR/USD is omgezet in een stijgende, maar hier is bevestiging voor nodig.

 

 

Long tot 56 dollar ofzo? Verleidelijk nu olie (WTI) zo duidelijk van de onderkant van het trendkanaaltje lijkt te zijn opgeveerd.

 

 

Goud heeft een trigger nodig om een nieuw topje neer te zetten.

 

 

OK, dat was het. Gauw koers kijken. Fijne dag en tot morgen, tot voorbeurs.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 4finance 2 april 2017 13:36

    AREND... leuk stukje.... Ik ben al maanden aan het posten dat we richting de range AEX 510-520 zouden gaan..... Mijn verwachting is nu wel dat we in deze range een (tijdelijke) correctie gaan krijgen.... Ook in de US is wat stijging moeheid... Ik zou op dit niveau mijn winsten veilig stellen en even achterover gaan leunen... Lekker in de cash... Jammer als we wel terug gaan naar niveau's van 480 - 500 en je kan niets doen :-)

  2. [verwijderd] 2 april 2017 19:45
    Ik begrijp dat IEX alles bekijkt vanuit het perspectief van de aandeelhouder. Er zijn echter veel soorten aandeelhouders en IEX lijkt alleen de korte termijn, angelsaksische, "kosten wat het kost winst maken"-aandeelhouder in het vizier te hebben.

    Willen wij in West Europa meegaan in de kortzichtigheid van het angelsaksisch model of willen we ons rijnlands model verdedigen. Ik heb wel eens het idee dat er mensen zijn die denken dat het allebei tegelijk kan, maar dat is niet mogelijk. Ik vind dat we onze rijnlandse bedrijven mogen verdedigen om te voorkomen dat ook bij ons straks alles alleen maar om geld draait en solidariteit, waardering voor vakmanschap en voor andere waarden dan alleen geld, zoals kwaliteit en geluk, verloren gaat
  3. mok 2 april 2017 22:46
    Weer dat vergelijk tussen Unilever en Akzo. Akzo is een chemiebedrijf, boeie dat die wordt overgenomen door een vergelijkbare partij. Het is jammer, maar helaas. Unilever is een heel ander verhaal, heb ik hier al vaker gepost. Unilever loopt voorop in maatschappelijk ondernemen en verdient hier een goede boterham aan. De aandeelhouder krijgt hiervoor een mooi jaarlijks rendement. De overnemende partij is een agressieve geldwolf die bedrijven leeg zuigt voor eigen bankrekening. Totaal geen enkele strategische overeenkomst.
  4. forum rang 7 ffff 3 april 2017 12:36
    Arend Jan,
    PRACHTIG dat U er regelmatig van die hele lange termijngrafieken tussendoor plaatst. Daar doet U niet alleen mij een -plezier mee, maar werkt zo ontzettend verhelderend waarom heel langetermijnbeleggers, pakweg 40, 45 jaar zo goed geboerd hebben. Zo'n aandeel als AKZO dat U er even tussen zet, spreekt boekdelen.
    Het zijn dit soort beleggingsresultaten die de enorme verliezen van een Fortis, Dexia, een paar Hollandse banken, de ramp met de dotcom-bedrijven, de faillisementen als een IMTECH etc toch voor een flink deel wegvegen.
    De allerbelangrijkste les voor iedere belegger: DIVERSIFIEER.

    Tenslotte nog een opmerking over AKZO: In de Belgische financiële pers wordt mijns inziens terecht de opmerking gemaakt: Waar maken die Hollanders zich druk om: Méér dan 90 procent van de AKZO-aandelen zitten NIET in Nederlandse handen.
    En ik vind dat de Belgische analist daar een punt heeft.

    Peter

5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links