Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

De Show is over: Iedereen bedankt

De Show is over: Iedereen bedankt

Met pijn in ons hart plaatsen we vandaag de afscheidscolumn van Cees Smit. Na achttien jaar trouwe dienst als toonaangevende beurscolumnist, heeft hij besloten dat het genoeg is geweest. Wij zullen hem en zijn - soms onnavolgbare, altijd uitgesproken - input ontzettend missen.

Dank je wel Cees (en Frank)! Het ga je goed.

IEX Redactie


Het begon met een pseudoniem; in 1999 debuteerde ik op deze site onder de naam Frank van Dongen. Dat was een grap, maar ook een praktische maatregel om de complianceregels van mijn toenmalige werkgever te omzeilen.

Als er door leidinggevenden onder eigen naam gepubliceerd werd, dan moest dit door de juridische afdeling bekeken worden en sowieso was er vooraf toestemming nodig van de spreekwoordelijke halve bank.

Van Dongen

Waarom Frank van Dongen? In die tijd had ik samen met Gerard Kaldewaaij (later bekend als mijn twin-broer Ronald van Dongen) een bedrijfje dat beurscommentaren per fax verzond, onder de naam Market Masters (MM). We hadden dat opgericht samen met een marketinggoeroe uit Dongen.

Met die betaalde fax-service die naar meer dan vijfhonderd man ging voorspelden we in 1998 de Azië-crisis en het herstel daarna. Door slecht marketingbeleid en een gebrek aan boekhouding (de taak van de marketinggoeroe) werd het echter geen commercieel succes.

Maar het leidde begin 1999 wel tot gesprekken met de twee oprichters van IEX.nl (dezelfde mannen die later Hyves startten). Zij kenden de fax en vonden dat zoiets op internet moest komen. Ik had daar, gezien de toenmalige snelheid van surfen met 56K8-modems, weinig vertrouwen in, maar zij zagen het briljant.

Nadat ik in 2001 werkloos werd door de aanslagen op de Twin Towers ging ik daytraden en kwam ik bijna dagelijks met columns op IEX.nl. Ik deelde al mijn optie- en futuretrades en het traden leidde na behoorlijke winsten tot een start van een eigen bedrijf.

Reagluurders

Tegenwoordig hebben we het bij IEX over leden, maar ik heb het ook regelmatig over reagluurders gehad. Ik ben vanaf dag één becommentarieerd door types met namen als Biertje538 en Piranha666 (beide gefingeerd), die op de een of andere manier ook altijd beter en succesvoller waren dan ik.

Nu heb ik in de afgelopen achttien jaar iedereen dingen willen leren en heb ik grotendeels onbezoldigd uitleg gegeven van mijn trades. Ik zou een accountant de resultaten ervan kunnen laten bevestigen.

Grafiek AEX Index

 

Wellicht arrogant

Maar voor ik daarop verder ga, eerst nog even terug naar de periode vóór IEX. Ik ben in 1986 bij een grootbank begonnen en om wat salarisstappen te maken en mijn functie te verbeteren heb ik meerdere overstappen gemaakt. Ik vond recent tijdens het opruimen van de kelder een doos met knipsels uit de goede oude tijd.

Mijn grootste trade in AEX-futures was 7500 contracten in een paar dagen (7500*200*300 index punten), oftewel een tegenwaarde van 450 miljoen short, een hedge.

De grootste bond-optietrade was voor het obligatiefonds van mijn toenmalige werkgever; we haalden de voorpagina met tienduizenden opties in één trade. Ik heb grote pensioenfondsen en bedrijven (mede) geadviseerd in corporate finance-deals en het afdekken van portefeuilles, en porties van vele honderden miljoenen (mede) gerund.

Privé heb ik vele tonnen verdiend en soms ook weer deels verloren met trading. Maar altijd de markt overleefd, nooit stuk gegaan en heel veel mensen geholpen om niet stuk te gaan. In 2000 beloofde ik een ijszaak te openen als de beurs niet zou crashen en we weten hoe dat gelopen is.

In 2001 zat ik short voor de aanslagen op de Twin Towers, maar dat geld heb ik weggegeven aan goede doelen. In oktober 2007 heb ik grote shortposities in banken en financials geopend en later dat jaar in Utrecht de Crashcursus van Koen en Cees gegeven.

Beursrampjaar 2008 was daardoor juist een topjaar voor de Actief Offensief-portefeuille, waarin ik meer dan 230% rendement maakte. Jarenlang waren die trades volledig transparant te volgen op IEX, in de Lage Landen-portefeuille op de voorpagina.

Ik ben er klaar mee

Zoals ik al zei, ik heb genoeg criticasters gehad in al die jaren. Ze hadden natuurlijk ook gewoon kunnen stoppen met lezen, maar zo werkt het niet op internet. In die achttien jaar ben ik, los van de vele anonieme beledigingen, ook meerdere keren bedreigd met de dood.

Het was immers mijn schuld dat de internetbedrijven waren omgevallen. Waarom? Omdat ik als daytrader short zat in die aandelen. Het is in de ogen van deze mensen dus niet zo dat ik ze heb gewaarschuwd.

Nee ik heb Amazon, Intel, WOL en menig ander IT-aandeel hoogstpersoonlijk om zeep geholpen met mijn bescheiden shorts. Ik heb een dikke huid en kan veel hebben, maar na achttien jaar mag je ook wel eens concluderen dat je er zo langzamerhand wel een beetje klaar mee bent.

Bijna een BN-er

En dus stop ik vandaag met het delen van mijn mening over de beurs op de grootste beleggerssite van Nederland. Ik richt nog wel een spreekwoordelijk standbeeld op voor de redactie van IEX.nl, die meer dan achttien jaar lang mijn dyslectische teksten hebben mogen nakijken en er iets moois van maakten.

Eenzelfde standbeeld maak ik voor de mensen die mijn columns wel op waarde konden schatten. Bedankt voor jullie aandacht. Jullie zullen me ongetwijfeld wel weer ergens vinden op het net.

Tot slot moet ik eerlijk bekennen dat ik het ook leuk vond op te doen. Ik werd regelmatig op vakantie of bij een winkel herkend en kreeg dan even het gevoel dat ik een heuse BN-er was. Het is dus niet alleen masochisme waardoor ik gedreven werd, maar ook een hang naar bekendheid.

Iedereen succes in de komende crash en ik hoop dat ik ondanks mijn gratis columns toch iets van waarde heb kunnen overbrengen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
77 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
ttroo
0
Beurzen geven zich niet gewonnen. Na een saaie ochtend met wat rode koersen, is Amerika nu open en laten voorzichtige groene fondsen zien. Interessant hoe Amerika en Europa zich gaat ontwikkelen deze middag/avond. Uiteraard een oog op de VIX. Kan die doorschieten of wordt de VIX naar beneden gedrukt. Zolang de beurzen groen laten zien, stellen ze de correctie nog wat uit. It is time to go down!
Frank van Dongen
0
Beste Free1,

Helaas was de grap geen grap en de redenen van mijn vertrek zal ik ooit delen. Wat First Solar betreft is dit inderdaad zelfs met calls schrijven op de stukken een pijnlijk verhaal. Ik heb nu als gokje even me geschreven calls terug gehaald. als het iets oploopt of toch weer wegzakt schrijf ik nieuwe calls. Mocht ik ze weg doen laat ik het op Twitter of op www.fortomorrow zeker horen.

Cees
beurdy
0
Begrijp dat het geen grap is en zie het nu pas.

Beste Cees,
Je bent een van de weinige met enige realiteitszin.
Iets waar je als belegger van op aan kon.
Jij hield beleggers met beide benen op de grond.
Een steun om niet uit de bocht te vliegen in goede of slechte tijden.
Bedankt voor al je columns, ik zal ze missen.
Groet, Hans.

ttroo
0
En ineens zo aan het einde. Zakten de beurzen weer terug naar het nulpunt. Helaas heb ik vandaag weinig tijd voor wat gegevens. Ik zit vanavond ook nog eens buiten de deur. Als ik geluk heb, ben ik rond 01.00 uur vanavond weer thuis. Terwijl ik vanochtend 05.00 uur op stond. Kortom weinig tijd voor een analyse. IBEX. Herhaling van gisteren. De meer durfals gaan short in de IBEX. De echte bevestiging was gisteren nog niet gegeven. DAX dondert in elkaar. Althans in vergelijking met Europese beurzen. En Duitsland is nog wel de moeder van het (zorgen)kindje Europa. Ik zie geen zware dalers. Het is gewoon meer rood dan groen. Een rondje langs de velden dan maar. Finland heeft er geen zin in. Ze laten redelijke minnen zien. Een stukje verder op doet IJsland het gewoon goed. De Finse minnen zijn IJslandse plussen. Noorwegen doet het ook lekker. Scandinavie is dus lekker bezig. In ieder geval wat actie daar. Niet te veel actie want anders komen de Russen. Over de Russen gesproken, die laten ook een plus zien van iets meer dan 1%. Spanje gaat nog steeds een beetje verder. De rek lijkt er wel langzaam uit te zijn. Het wordt tijd voor een Spanish down Tick. Over down Ticks gesproken. De VIX. Die is weer terug op oude niveaus. Net boven de 11. Als ze de range 13.30/13.50 kunnen overwinnen, dan zijn ze los. En dan pas gaan de beurzen naar beneden. Een min van 6% a 8% is dan te verwachten. Grote vraag is dus hoe de Amerikanen het vanavond gaan houden. Dat is wel een noodzakelijke voorwaarde om morgen de Europeze beurzen enigszin normaal te laten openen. Afwachten dus. De Dow Jones en de S&P500 zijn in ieder geval niet vooruit te duwen. Een rondje langs de grondstoffen. Olie gaat super. De rebound begint wel op te lopen. Olie gaat richting een beslissingsmoment. Eerst afwachten of ze gaan overdrijven, de oliekopers dan. Ik zag dat Palladium door ging. Ze hebben de $800 achter gelaten, althans zo lijkt het. Een mooie V-split naar de $900 toe? Goud blijft hangen. Ze doen niet veel. Al een flink aantal dagen blijven ze hangen. Zilver is mooi opgeveerd. Maar ook hun Long Ones lijken een pauze te hebben genomen. Ik heb genoeg PowerBanks bij me, om de beurzen vanavond te volgen. Hopelijk val ik niet in slaap bij bezoek buiten de deur. Veel plezier allen!
free
0
quote:

Frank van Dongen schreef op 5 apr 2017 om 09:05:


Beste Free1,

Helaas was de grap geen grap en de redenen van mijn vertrek zal ik ooit delen. Wat First Solar betreft is dit inderdaad zelfs met calls schrijven op de stukken een pijnlijk verhaal. Ik heb nu als gokje even me geschreven calls terug gehaald. als het iets oploopt of toch weer wegzakt schrijf ik nieuwe calls. Mocht ik ze weg doen laat ik het op Twitter of op www.fortomorrow zeker horen.

Cees


Laat ik het een keer voor je opnemen Cees,

Het had de afgelopen jaren op een aantal momenten best uit de hand kunnen lopen en kunnen uitmonden in een crash op de markten.
En daarmee was jouw marktinzicht dan weer aangetoond.

Dat dit niet gebeurde is misschien wel te danken aan niet veel meer dan toevalige omstandigheden.
Als "long only/buy and hold" belegger (in mijn geval zelfs met leverage) heb ik dit risico gelopen en was het niet veel meer dan geluk dat het niet spaak liep.

In 2009 mondde deze keuze wel uit in een drama met een (gelukkig tijdelijk) vermogensverlies van meer dan 40%.
Het jaar dat jij een veelvoud in de plus scoorde.
Soms zit je goed en soms even niet, jouw moment komt ook weer een keer.

Misschien bracht jij de risico's wel goed in kaart, maar reageerden de markten niet volgens een jouw logische verwachting.

Seeya, het ga je goed Cees !
free
0
Nog een slotopmerking voor de lezers;
Niets is wat het lijkt.

Alle informatie die u aangereikt krijgt via de media (Arend Jan Kamp is een positieve uitzondering) is informatie waarbij de verstrekker daarvan belang heeft.
De meest voorkomenden zijn;
Koop bescherming via een put.
Een put moet.
Pak winst.
Cut your losses.
Etc.

Allemaal bedoelt om u te laten handelen en/of onzeker te maken zodat u voor deze adviseur kiest.
ttroo
0
Raketten zijn geschoten. Olie gaat wat omhoog. De rebound doet het prima. Eerst afwachten waar de rebound gaat eindigen. Straks de Amerikaanse cijfers. Om half 3. Goud doet het redelijk. Ze staan nu op $1260. Ze willen niet doorschieten. Zilver blijft hangen rond de $18.30 zone. Mogelijk gaan ze aardig verschuiven na half 3 vanmiddag. De Japanse Yen staat weer op 110 met de dollar. Dat doet de Japanners pijn. De Euro/USD staat weer op de 1.06. Misschien nog 1.05 uit persen. En dan? Ik lees vaak over pariteit met de dollar, maar het is nog (steeds) niet gebeurt. IBEX gaf nog niet het signaal af om te gaan shorten. Gisteren was een mooi voorbeeld. In de old days was ik meer agressief, maar dat had dus gisteren pijn gedaan. Lichte pijn overigens. In het weekend een nieuwe analyse. De Europese beurzen beginnen wel meer te kraken, maar de doorbraak niveau's lijken te laag te liggen. Een dagje aan modderen kan de shorters helpen. Amerika blijft het moeilijk hebben. Zeer opvallend dat ze steeds vaker aan het einde van de dag terug moeten. En zeer opvallend dat ze steeds intraday aardig wegzakken, maar toch weer terug komen. De VIX heb ik vandaag op 13.25 gezet. Als ze daar vandaag onverhoopt boven sluiten dan zullen we dat ook merken met de beurzen. Voorlopig wilt de VIX (nog) niet. Deze week viel me tegen, maar daar is nog een volgende week. De VIX moet dan echt zwaar (weg)gedrukt gaan worden, want bij een mini-spike is het zelfs game over. Rusland is boos. Rusland staat weer ouderwets tegenover de NAVO en Amerika. Oude ruzie's verroesten niet, zal ik maar zeggen. Op weg naar het Pay Roll Report.
ttroo
0
We kijken naar links en daar komt een aanval van de VIX! 13.21 staan ze nu op. Het wordt spannend. Ze zijn vaak genoeg teruggezakt. Maar dit is een aanval op de lange weerstandslijn in de daggrafiek, dus als ze die meteen achter kan laten. Dat zou prettig zijn. Europa houdt zicht goed steady. Geheel in lijn met de laatste weken. Op valuta gebied is het stil. Goud is iets verder doorgestegen naar de $1265. En de Amerikaanse beurzen staan lichtjes in het rood. En weer bepaalt Amerika hoe de futures het weekend in gaan. En uiteraard zal het weekend bepalen hoe maandag geopend gaat worden. Gaat Iran nog iets zeggen over de aanval van Amerika? Het lijkt me niet dat ze stil blijven zitten, zeker inzake de boycot van Iraniers naar Amerika. Noord Korea schiet ook gewoon door. De ene raket naar de andere raket gaat de lucht in. Best knap als de rest van de wereld tegen je is en niets of weinig met je te maken wilt hebben. Schijnbaar zitten daar een aantal goede raket geleerden. De DAX had wat moeite vooruit te komen, maar ook zij komen op gang! In het weekend wat achterstallige analyses inhalen. En genieten van het mooie weer. Een strandwandeling kan dan niet uitblijven. Rustig Amerika afwachten. Zeker aan het einde doen ze nog wel eens gekke dalingen. De VIX is almost ready. Het is heel belangrijk of ze gedurende de avond stand kan houden! Dan worden de beurzen van zelf onrustig. Prettige avond allen!
vanasselt
0
Wat een pech, ik dacht tot nu toe werkelijk aan een 1 april grap, maar als dit echt blijkt te , dan zal de maandag morgen nooit meer dezelfde zijn. Een zeer deskundige en bovendien ervaren columnist is niet meer onder ons. Wie heeft dit op zijn geweten. er zal toch wel een reden zijn dat van Dongen het niet langer meer wil doen?
ir. hendrik th van asselt
leiden
goeruh
0
kon toch niet nalaten vanmorgen ff naar linksonder te scrollen op zoek naar de "vertrouwde kop"
idd bleek het helaas geen grap.
bij deze mijn dank en waardering voor je heldere visie en nuchtere kijk op de zaak.
het ga je goed

Frank van Dongen
0
quote:

beurdy schreef op 5 apr 2017 om 09:41:


Begrijp dat het geen grap is en zie het nu pas.

Beste Cees,
Je bent een van de weinige met enige realiteitszin.
Iets waar je als belegger van op aan kon.
Jij hield beleggers met beide benen op de grond.
Een steun om niet uit de bocht te vliegen in goede of slechte tijden.
Bedankt voor al je columns, ik zal ze missen.
Groet, Hans.
Beste Hans,

Ik schrijf nog steeds elke maandag columns, alleen op onze eigen For Tomorrow website. Hoop je daar te zien.

Cees
Frank van Dongen
0
quote:

goeruh schreef op 11 apr 2017 om 00:14:


kon toch niet nalaten vanmorgen ff naar linksonder te scrollen op zoek naar de "vertrouwde kop"
idd bleek het helaas geen grap.
bij deze mijn dank en waardering voor je heldere visie en nuchtere kijk op de zaak.
het ga je goed
Het was inderdaad geen grap, maar ik schrijf nog steeds elke maandag columns alleen op de For Tomorrow website. Hoop je daar te zien.

Cees
Frank van Dongen
0
quote:

simi500 schreef op 3 apr 2017 om 11:14:


Spijtig als je ermee zou stoppen Cees.Ik heb jou columns altijd gewaardeerd.Toevallig vertoeven wij ongeveer even lang op IEX.


Ik stop alleen bij IEX, ik schrijf nog steeds elke maandag alleen op onze eigen For Tomorrow website. Hoop je daar te zien. Cees
Frank van Dongen
0
quote:

turbolong schreef op 3 apr 2017 om 12:00:


Cees was en is een topper , beantwoord zelfs gewoon prive mailtjes met gratis adviezen !!
jammer , jammer ,zal je missen jongen ....


Beste Turbolong,

Bedankt voor je woorden. Ik schrijf nog steeds elke maandag columns op onze eigen website en je weet me te vinden per mail. Hoop je daar te zien.

Cees
Frank van Dongen
0
quote:

meelezer111 schreef op 3 apr 2017 om 13:50:


Hi Cees,
ik volg je vanaf het begin, beleg nu zo'n beetje 25 jaar.
Jouw columns vond ik erg goed, en heb er veel van geleerd.
Jammer dat het stopt, maar het elven is inderdaad dynamisch.
Dank voor alles!


Altijd leuk om te horen.
Je kunt mijn columns nog steeds vinden op onze eigen For Tomorrow website.
Hoop je daar te treffen.

Cees
Willy Wave
0
Hey Cees,

Erg jammer dat je de pijp aan Maarten hebt gegeven, je visie hoogst gewaardeerd, ja-ren-lang! Voor wat betreft IEX houdt het nu dan op.

Kleine vraag: is dit nog op de een of andere wijze "afgedwongen" vanuit AFM ofzo? Want ik schrok zojuist bij het lezen van dit bericht: www.amweb.nl/financiele-planning/nieu...

Begrijp me goed: problemen zijn er om op te lossen, maar ik kan mij nog voorstellen, dat er druk op je wordt uitgeoefend. Hoe dan ook - succes daarbij en ook succes gewenst met het vervolg elders in deze internet-wereld, ik heb al een trade idee ;-)

77 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Frank van Dongen (Cees Smit)

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today&rs...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente columns van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. mrt '17 Barsten in Trumps bolwerk 22
  3. mrt '17 Wat maakt het uit? 20

Gesponsorde links