Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Nu omkeren

TA: Nu omkeren

Een aantal indices consolideert op hoog niveau. Veel correctiesignalen zijn inmiddels gegeven, maar die krijgen nog geen vervolg met een krachtige daling in de indices. Alleen de DJ Transportindex bevindt zich al in een forsere correctiefase.

Grafiek Dow Jones Transportindex
Grafiek Dow Jones Transportindex
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De vraag voor de komende week is of de correctie nu wel doorgang zal vinden, of dat een nieuwe opwaartse versteiling start boven de 519 punten. Tot op heden is er nog niet eens sprake van een mini-correctie in de AEX (3% tot 5% daling).

Vanaf de top bij 519 is de AEX teruggevallen tot een recent dieptepunt bij 506,25, een daling van minder dan 13 punten. Hiermee werd op 1,5 punt na de sinds december vorig jaar stijgende bodemlijn getest.

Opgaande bodemlijn

Ik gaf al aan dat een neerwaartse doorbraak van deze opgaande bodemlijn noodzakelijk was om het definitieve bevestigingssignaal te geven dat de eerste correctie van 2017 doorgang zou kunnen vinden. Deze bodemlijn startte bij het dieptepunt van december bij 445,65 en loopt langs de bodems:

  • van 476,70 in januari
  • van 491 in februari

Zowel de bodem in januari als in februari kwamen op de borden nadat daarvoor correctiesignalen werden afgegeven.

  • In januari ging het om een neerwaartse doorbraak van 480,40, de onderkant van een smalle zijwaartse fase.
  • In februari volgde de bodem na een doorbraak van een zeer steile opgaande bodemlijn.

In beide gevallen waren de neerwaartse doorbraken echter vals en werden weer snel opgeheven.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Krachtig neerwaarts vervolg

Deze neerwaartse en valse doorbraken die slechts enkele dagen duurden zien we vaker in een zeer krachtige en euforische markt. Deze signalen hebben slechts geleid tot de vorming van een hogere bodem in het kortetermijnbeeld waarlangs dus de huidige sinds december opgaande bodemlijn is ontstaan.

Deze opgaande bodemlijn stijgt wekelijks ongeveer 3,5 punt en ligt vandaag bij 506,60. Deze bodemlijn ligt dus inmiddels al hoger dan de recente bodems die bij 506,25 tot 506,40 op de borden werden gezet.

In de afgelopen twee tot drie weken ontstonden in veel indices verkoopsignalen in het zeerkortetermijnbeeld. De vraag is nu of deze breed gedragen neerwaartse signalen in de komende weken een krachtig verder vervolg zullen krijgen?

Veel verzwakkingen

Het zou ook heel normaal en gezond zijn als de markt corrigeert voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodem. Vanaf de decemberbodem bij 445,65 is de AEX namelijk bijna 75 punten opgelopen tot de recente 519 punten.

In veel indices waren dus verzwakkingen te zien:

  • De DAX heeft gisteren als enige index zijn jaartop alweer verder opgehoogd. De koers bleef daarbij wel onder de stijgende toppenlijn en vanuit het technisch perspectief is er dus nog geen nieuwe versteiling ontstaan. Ook werd met een opwaartse gap een potentieel toppatroon gevormd.

  • De Nasdaq 100 en de Stoxx Europe 600 blijven nog wel net onder hun eerdere jaartoppen, daar is de kans op een dubbele top aanwezig.

  • De S&P 500 en de Nikkei weten niet te overtuigen. Zij hebben hun sinds vorig jaar stijgende bodemlijn al gebroken en zijn bezig met een beperkte terugtest naar deze lijnen voor de vorming van een lagere top.

Daggrafiek Nikkei 225 Index
Daggrafiek Nikkei 225 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Neerwaartse signalen

De DJ Transport Index heeft al een correctie achter de rug van 9640 tot aan de 8800, ruim 600 punten. De huidige herstelbeweging zou een langere top kunnen vormen waarna de volgende neerwaartse beweging wordt ingezet.

Ook blijven de technische indicatoren neerwaarts gericht. Daar is de kans op een lagere top ook aanwezig nadat al eerder een neerwaartse crossing in de MACD plaatsvond en de RSI de opgaande bodemlijn van een stijgende wig brak.

Ook blijft de negatieve divergentie in de VIX intact in het technische beeld over de afgelopen maanden.

Lagere top

Hoe nu verder met de AEX? De versteilingsfase die startte vanaf de 491-februaribodem werd al gebroken. Deze versteiling zorgde voor de doorbraak van de 510 maar had de contouren van een stijgende wig.

Belangrijk daarbij is dat de vorming van de top bij 519 gepaard ging met de vorming van een bearish engulfing. Die dag werd niet alleen de huidige jaartop en een bearish engulfing gevormd, maar werd ook de zeer steil opgaande bodemlijn van de genoemde stijgende wig neerwaarts gebroken.

Tijdens het huidige herstel werd de recente eerste lagere top bij 512,80 tot 513 opwaarts gebroken. Dit past nog steeds in de visie van topvorming voor de vorming van een lagere of gelijke top. We moeten in de komende dagen dan ook alert zijn op de vorming van nieuwe toppatronen in de verschillende aandelenindices.

Ik acht de kans reëel dat een draai in de komende dagen plaatsvindt waarna de neerwaartse druk weer toeneemt. Aan de onderkant ligt de sinds december stijgende bodemlijn bij 506,60 en de recente bodem bij 506,25.

Zodra deze steunpunten worden gebroken, staat de weg open voor een beweging richting het eerste richtpunt van 491.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

transportindex

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

TOKYO-Nikkei 225

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
150 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
ONN
0
knax63
0
Elke donderdag een put kopen . Is de 475 niet een beetje ver weg. ?
In mijn schema na 3a4 april wat daling. En pas na 24a25 april ergens een wat grotere daling met max 10a12% de 480 is dan een grens in mijn eigen ogen.
de bewegingen zijn klein en moeten weer aan groeien en de volatiliteit is daar de indicator voor.
expert@info
0
quote:

maliqun61 schreef op 31 mrt 2017 om 08:35:


"Seinen op rood"Exact :)
Matter of time... gewoon wat meebewegen, doorschuiven etc totdat het moment daar isJoostVLS
0
quote:

expert@info schreef op 31 mrt 2017 om 08:42:


[...]


Exact :)
Matter of time... gewoon wat meebewegen, doorschuiven etc totdat het moment daar is


Heb je nog steeds een shortpositie dan ?
[verwijderd]
0
Ik ben nog steeds short aan het opbouwen: opwaarts potentieel steeds kleiner, neerwaarts steeds groter :)
150 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gesponsorde links