Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Topvorming kost tijd

AEX zit in topvormingsproces

Het topvormingsproces in de AEX is nog steeds in volle gang. De vraag voor de komende dagen is waar de herstelbeweging zal eindigen. Ik acht de kans in de meeste indices nog steeds het grootst op de vorming van een lagere top in het zeerkortetermijnbeeld.

Er is een cocktail aan topvormingssignalen gegeven in de afgelopen weken, maar een krachtige neergang is nog niet gestart. Vaak duurt de vorming van een top enige tijd waarna een correctieve tegenreactie pas op gang komt. Tot op heden is de terugval minder dan 13 punten.

De top werd ruim een week geleden op de borden gezet bij 519. Het dieptepunt tot op heden bij 506,25. Dit betekent een terugval van ruim 2%. Ik spreek van een normale correctie bij een tegenreactie van 5% tot 10%. 

Euforische markt

In de afgelopen jaren vonden er jaarlijks meestal vijf tot zeven correctieve beweging plaats, waarvan enkele correcties een daling van meer dan 10% lieten zien. Tot op heden staat de teller dit jaar nog op nul, terwijl het einde van het eerste kwartaal alweer in zicht komt.

De euforische stemming onder beleggers en analisten zorgde er in de afgelopen maanden voor dat elke beperkte neerwaartse beweging weer snel werd opgeheven met een krachtig opwaarts vervolg.

In een euforische periode kan een markt vaak aanzienlijk verder doorlopen dan verwacht. Zo verwachtte ik dit jaar al op lagere niveaus de start van de eerste correctie van 2017. Maar die bleef tot op heden uit.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Valse signalen

Inmiddels is de AEX zonder noemenswaardige tegenreactie alweer ruim 74 punten opgelopen vanaf de decemberbodem. Deze decemberbodem lag bij 445,65; het vierde raakpunt langs de sinds februari stijgende bodemlijn. Hierna werd zonder veel moeite de bovenkant van mijn eindejaarsdoel bereikt.

Een kernmerk van een euforische markt is dat verzwakkingen in de technische conditie van een markt geregeld vals zijn en weer snel worden opgeheven. In de afgelopen maanden waren er enkele neerwaartse doorbraken van steil oplopende stijgende bodemlijnen, maar deze verzwakkingen werden weer snel opgeheven.

Eind januari werd na een wekenlange smalle zijwaartse consolidatiefase het 480,40-niveau neerwaarts gebroken. Dit leek destijds een belangrijk correctiesignaal, maar het werd echter binnen twee dagen weer opgeheven en zorgde in het kortetermijnbeeld alleen voor een hogere bodem.

Belangrijke steunlijn

Langs de bodems van 445,65 in december, 476,70 van eind januari en 491 van februari is een steile opgaande bodemlijn te zien die wekelijks ongeveer 3,5 punt oploopt. Vandaag ligt deze bodemlijn bij de 505,90. Dit is de laatste te breken steunlijn als bevestiging voor de eerste correctieve beweging van 2017.

In het euforische beeld van de afgelopen tijd zagen we een steeds steilere opgaande trendmatigheid. De meeste steile startte bij de februaribodem van 491 waarna de AEX in een rechte lijn opliep naar de recente 519.

Dit is tot op heden de top in de AEX en ik verwacht dat deze top pas in loop van het eerste halfjaar van 2017 zal worden gebroken. Deze meest steile opgaande bodemlijn vanaf de 491 februaribodem werd overigens op de dag dat de jaartop op de borden werd gezet neerwaarts doorbroken.

Potentiële lagere top

Deze bodemlijn maakte deel uit van een grote stijgende wig die nu ook is geactiveerd. Verder werd bij de top een tweedaags toppatroon gevormd, een bearish engulfing. Opvallend was verder dat er ook een hanging man werd gevormd die onderdeel was van deze bearish engulfing.

Eind vorige week werd een eerste potentiële lagere top gevormd in de zone 512,80 tot 513. De kans is aanwezig dat de AEX hier vandaag boven weet te komen. Het proces van topvorming en de vorming van een lagere kortetermijntop is dus nog in volle gang.

Er zijn tussen de 513 en 519 verder weinig referentieniveaus voor de vorming van een lagere top. Er ligt alleen nog een klein puntje bij 514. Voor de komende dagen moeten we dus zeer alert zijn op de vorming van een lagere top en van nieuwe toppatronen.

Diepere correctie mogelijk

Dit geldt niet alleen voor de AEX, maar ook voor veel andere indices, zoals de Nikkei, S&P 500 en de Stoxx Europe 600. Alleen de DAX lijkt een dubbele dan wel iets hogere top te gaan vormen. De herstelbeweging in deze index was de afgelopen dagen namelijk aanzienlijk sterker dan bij veel andere indices.

Wel is de opwaartse ruimte in de DAX zeer beperkt en past een eventuele verhoging nog prima in het topvormingsscenario. Ook de technische indicatoren geven nog steeds aan dat de kans op een verdere en diepere correctieve beweging groot is:

  • de RSI brak de opgaande bodemlijn van een stijgende wig
  • de MACD noteerde recent een neerwaartse crossing

 

Volgende hogere bodem

De eerste steunpunten in de AEX liggen bij de recent gevormde bodems in de zone 506,25 tot 506,40. Maar de vanaf 445,65 (december) opgaande bodemlijn komt snel naderbij en zal aan het einde van deze week al boven deze bodemzone noteren.

Zodra deze bodemlijn wordt gebroken, ontstaat voor de komende weken in eerste instantie ruimte naar de 491, maar een verdere en diepere daling acht ik reëel in de komende periode. Dit moet uiteindelijk leiden tot een volgende hogere middellangetermijnbodem.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

202 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 JoostVLS 29 maart 2017 09:49
    @Alex, je zou toch eens naar Accsys moeten kijken, was ook een tip van de hoogste man van Actiam aan mij, maar dat is wel alweer 2 jaar geleden. Net bijgekocht op 0.71

    Trading update
    Continued momentum in sales supports the need for capacity expansion
    Accsys, the chemical technology group, focused on the acetylation of wood, today announced a trading update
    for the ten months ended 31 January 2017.
    Financial Highlights
    ? Accoya® sales volumes
    *
    have grown by 20% to 31,599 m
    3
    in the ten months to 31 January 2017; in
    part as a result of supply chain debottlenecking
    ? Total revenue*
    for the Company up 10% to €45.3m for the ten months to 31 January 2017
    ? Up to €14 million (before expenses) Firm Placing and Open Offer of new ordinary shares in Accsys at a
    price of €0.69 per share announced to provide additional working capital and strengthen balance sheet
    in the context of two significant capital projects
    Operational Highlights
    ? The Company continues to see strong demand for its Accoya® and Tricoya® products
    ? Arnhem plant now running at close to full capacity, manufacturing approximately 40,000m3
    of Accoya®
    per annum
    ? Expansion of Arnhem Accoya® plant continues to progress with completion of the fully funded first
    stage of expansion to 60,000m3
    of annual capacity expected by the end of 2017
    ? Project to build world’s first Tricoya® wood chip acetylation plant in Hull is now fully funded, with
    agreements entered into for approximately €68m of equity and debt from Medite, BP, Business Growth
    Fund, Henderson Volantis and project specific financing from The Royal Bank of Scotland
    ? Development of Tricoya® plant site now underway, with leading engineering, procurement and
    construction house Engie Fabricom contracted to complete construction by early 2019
    The Company has today also announced further details and a Prospectus concerning the above including (A) the
    entering into of agreements for the construction, operation and financing of the Hull Plant with its Tricoya®
    Consortium partners, (B) progress with the expansion of its Accoya® plant in the Netherlands and (C) its
    proposal to raise €14 million (before expenses) pursuant to a Firm Placing and Open Offer. See
    www.accsysplc.com for details.
    Paul Clegg, CEO commented: “The key to our future success is the continued demand for the added value of our
    technology to produce both Accoya and Tricoya. Sales trends continue to be encouraging and the funding
    arrangements to significantly increase our manufacturing capacity are now in place. This is a very exciting
    transformational time for the Company.”
202 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links