Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Toppick Picnic

Toppick Picnic

 

Vroeger had je de SRV-wagen. Die zijn uitgestorven. Tegenwoordig heb je Picnic. Het enige verschil is dat u  die SRV-wagen kon inlopen als een winkel. Die Picnic karretjes zijn er alleen om te bezorgen. U hebt het nieuws gezien, het bedrijf haalt 100 miljioen euro op van onder meer de familie Fentener van Vlissingen.

 

 

Doet mij een beetje denken aan de familie Van der Vorm die middels hun beursgenoteerde investeringsvehikel HAL Trust Unit in CoolBlue zitten. Ofwel, hoe oud geld oog heeft voor de nieuwe economie. Wie ongetwijfeld ook oog heeft voor dit nieuws zijn Ahold Delhaize en Jumbo. Dit kan een concurrent worden.

Picnic streeft landelijke dekking na en daarvoor is mede die 100 miljoen euro nodig. Ik heb zelf geen ervaring met dit bedrijf, maar leuk als u in de comments laat weten als u dat wel hebt. Komen ze precies op tijd, kloppen de bestellingen en hoe is de boel geprijsd? Ofwel, is het echt een concurrent voor winkels?

Zelf vind ik het jammer dat het bedrijf niet naar de beurs komt - Avantium haalde twee weken geleden een vergelijkbaar bedrag op - want met het al genoteerde Takeaway kunnen we dan zowaar van een beginnende sector op het Damrak spreken. Ik hoop van niet, maar eerlijk gezegd geef ik ze allemaal geen schijn van kans.

Ahold Delhaize

Ik vrees dat het uiteindelijk net zo gaat als het in de advertentiemarkt ging en nu bijvoorbeeld in de financiële industrie gaat. Google en Facebook beheersen in het westen - wereldwijd is net even overdreven - de hele advertentiemarkt. Er resteren slechts kruimels en niemand die er nog een poot tussen krijgt.

BlackRock en Vanguard kapen in ons wereldje de hele fondsindustrie weg met hun goedkope trackers. Alle fondshuizen kampen met uitstroom en piekeren zich suf wat voor meerwaarde ze leveren of kunnen gaan leveren voor de soms vele extra basispunten die zij rekenen. De prijsdruk is al overal terug te zien.

Met al die bezorgdiensten is het denk ik precies hetzelfde. Vele start-ups, want de business is laagdrempelig. U hoeft er geen hogere raketkunde voor te hebben gestudeerd. En uiteindelijk pikt Amazon of een nieuwe Uber-achtig bedrijf dat we nog niet kennen de boel in omdat het dit tegen één basispunt doet.

Of in ieder geval zo goedkoop is, dat de rest geen kans meer maakt, of zich met een specifiek product of dienst onderscheidt. Door de grote bulk resteert er onderaan de streep dan nog een winst. Net als bij Uber is het gewoon een kwestie in welk bedrijf het meeste geld wordt gepompt en die wint dan.

Misschien dat ze daarom bij Ahold Delhaize vandaag niet in totale paniek zijn. Een paar jaar geleden antwoordde CEO Dick Boer zonder een seconde na te denken op een aandeelhouders-meeting op de vraag wie hij als zijn grootste concurrent ziet: Google (en niet Jumbo of Lidl waar de hele zaal vanuit ging).

Misschien dat Boer niet eens zozeer Google zelf bedoelde, als wel een grote Amerikaan met heel veel cash en een nog hogere beurskoers. Denk aan een Google-, Facebook-, Amazon- of Uber-achtig bedrijf dat in één keer een hele markt komt inpikken. Dat zal Picnic niet zijn. Ik wens Picnic veel succes.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. 2hansome 28 maart 2017 20:11
    Paar slimme & ondernemende kerels begonnen Picnic. Een zelfbenoemde retaildeskundige tetterde bij de start het stereotype Hollandse "boven het maaiveld" riedeltje wat eindigde met "Picnic is nix, PicNic wordt nix". Wat bleek, de pilot liep als een trein. Uitbreiding volgde. Ook dat verliep voorspoeding. In deze 100 mln capital call doet Hoge Dennen mee. Eigenaar: retail mogul de Rijcke. Laat dat Google en Facebook nu maar buiten beschouding Arend Jan, Picnic draait voorlopig zelfstandig haar rondjes door Vinexland.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links