Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Chinees Tencent investeert in Tesla

Chinees Tencent investeert in Tesla

 

Tesla staat plus 2,5% op Wall Street omdat het Chinese Tencent Holdings een belang van 5% heeft genomen in de autofabrikant. Het betaalde daarvoor 1,78 miljard dollar.

Hierdoor behoort Tencent direct tot de 5 grootste aandeelhouders in Tesla. Data uit Reuters; Dd vier grootste zijn:

 • Elon Musk: 20,57%
 • Fidelity: 13,34%"
 • Baillie Gifford & Co: 8,16%
 • T Rowe Price: 7,30%

Over Tesla hebben we het vaak genoeg op IEX. Laatst heeft het bedrijf weer geld opgehaald met aandelen en convertibles voor de productie van de Model 3. Elon Musk himself kocht ook bij tijdens de emissie. Toch gaan we het dit keer niet over Tesla hebben.

We maken een uitstapje naar China op deze saaie beursdag. Een keer wat anders dan TomTom, Besi, ASML of Ordina. Die staan ook niet in het lijstje hieronder... :-)

Wat doet Tencent?

Tencent is één van de grootste beursgenoteerde ondernemingen ter wereld. Wellicht kent u de naam van haar in Europa wat minder bekende WhatsApp-achtige messenger-apps Tencent QQ en WeChat. Hieronder een lijst uit Reuters met de grootste beursgenoteerde aandelen wereldwijd gesorteerd op beurswaarde:

 

Lijstje AMX aandelen

 

Tencent is niet alleen een technologiebedrijf met een social media en gaming tak. Het is ook een investeringsmaatschappij die zich focust op technologie.

De onderneming is de afgelopen jaren hard gegroeid op deze manier door overnames te doen, partnerdeals te sluiten en minderheidbelangen te verwerven. Op Wikipedia vindt u een hele lijst met investeringen, deals en degelijke met onder andere:

 • Gamebedrijven waaronder een belang in Activision Blizzard.
 • Zoekmachine Sougu.com.
 • E-commerce bedrijven zoals het op de Nasdaq genoteerde JD.com.
 • Deal met HBO voor de uitzendrechten in China.
 • Deal met NBA (basketbal) voor de uitzendrechten in China.
 • Het vandaag aangekondigde belang van 5% in Tesla.

Ruim 93% van de omzet haalt het bedrijf uit China. Van die omzet komt 78% uit Value Added Services (VAS) en 18% uit online advertenties. Iets meer dan 4% zijn overige inkomsten.

Fundamenteel

De koersprestaties van Tencent zijn... ja, hoe moet ik het noemen... verbazingwekkend. Ik heb Tencent met Amazon en Apple - toch ook geen misselijke aandelen  - in één grafiek gezet en laat u verbazen. Alles in dollars, grafiek uit Reuters Datastream:

 

Grafiek Tencent dollars
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Tencent doet 0,27% dividendrendement. De huidige K/W is 46 en de verwachte K/W 33. Goedkoop is het aandeel dus allerminst en het dividend is voor ons Hollandse couponknippers veel te laag. Wel is de verwachte groei van de omzet voor dit jaar 37,8% en voor de winst per aandeel 36,6%. Dat verklaart ook meteen waarom het aandeel zo hoog gewaardeerd is.

De verhandelbaarheid dan nog. Tencent is in tegenstelling tot bijvoorbeeld Alibaba en JD.com niet op de Nasdaq verkrijgbaar. Wel op de beurs van HongKong, maar of u daar aandelen wilt of kunt kopen is natuurlijk afhankelijk van uw broker.

Zelf kijk ik voor individuele aandelen alleen naar de VS, Nederland, Zwitserland en Duitsland maar als ik dit voorbij zie komen ga ik toch twijfelen of ik mijn horizon niet wat meer moet vergroten...


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Gerelateerd

Tesla

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
AnsgarJohn
0
Het lijstje van Reuters klopt niet. De Siberische Luchtvaart maatschappij is prive een heeft geen market cap laat staan een van de grootste van de wereld...
[verwijderd]
0
Twan68
0
Nico, Tencent is gewoon te koop op de NYSE ARCA beurs als Tencent holding Linited met ISIN TCEHY US88032Q1094. En ja ik ben eentevreden belegger en gebruiker van WeChat, beter dan Facebook en Whatsapp en onmisbaar voor wie veel in China en omgeving verblijft, immers Facebook en Google werken daar niet. Alleen de belegging in Tesla door Tencent doet mij verbazen.Nico heb je daar een mening over? Tot slot Wechat is ook een online bank en je kan met de app betalen en beleggen. Fintech dus naast messaging, gaming en social network en handelsplatform in 1 app. Dat moet in het westen nog bedacht worden...
Verkruimel
0
Het nadeel van WeChat is dat zodra je dat installeert de Chinese overheid je hele telefoon kan inkijken. Mijn vrouw kreeg een veiligheidsvoorlichting waar gevraagd werd of iemand in de zaal WeChat had. Iemand zei 'ja', en de voorlichter vroeg het telefoonnummer en gaf opdracht de telefoon uit te zetten.
Na enig gerommel op de computer zei hij: "Zeg eens iets" - en daar kwam de stem van de telefooneigenaar uit de computerluidsprekers.

Het voordeel is dat WeChat-pakketten voorrang krijgen op het Chinese Internet, en WeChat dus veel sneller en vloeiender is dan bijvoorbeeld WhatsApp. Met WhatsApp valt echter heel goed te werken.
Gele Keizer
0
Beste Twan68, vind je dat safe, handelen in Tencent op ‘n OTC markt als in New York?
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte va...

Meer over Nick Bakker

Recente columns van Nick Bakker

 1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
 2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
 3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerde instrumenten

 1. Tesla 667,990 28 feb
  -11,010
  -1,62%