Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Basic... ja, wat eigenlijk?

Basic... ja, wat eigenlijk?

 

Beter kan je het niet hebben als bedrijf :-)

 

 

U hebt de cijfers gezien vanochtend. Nieuwkomer (anno juni 2016) Basic-Fit maakt haar status als groeiaandeel waar, ook al pakt de rapportage iets lager uit dan verwacht:

 

 

Beetje vreemde koersreactie vooralsnog. Meestal volgt een koerdaling als de omzet van een groeiaandeel tegenvalt. Basic-Fit opende echter tot 2,3% hoger tot een nieuwe jaartop op 17,25 euro, om nu behoorlijk in de min te staan. Dit alles gebeurt op behoorlijk volume voor Basic-Fit begrippen.

De kopers en verkopers zijn niet de enige die vandaag op dit aandeel kauwen. Dit stukje heeft mij de hele ochtend gekost. Ik zeg het er eerlijk bij. Misschien omdat sportscholen onontgonnen en onbekend terrein zijn, maar ik vind Basic-Fit een moeilijk aandeel om te beoordelen.   

 

 

Groeiaandeel met eigen willetje

Gissen waar 'm de truc zit. Zelf val ik over deze zinnetjes. Beetje mager? Wat mij betreft had ik graag hier óók double digit groei gezien:

  • On a like-for-like basis, mature1 club revenue increased by 5% to €136 million. This increase was mainly the result of higher revenue per member but also due to further membership growth (1.3%).
  • The average revenue per member per month increased by 3% to €19.46 compared to €18.84 in 2015.

Want dat is de truc bij Basic-Fit. Met de groei en expansie van het bedrijf zit het wel goed, maar uiteindeijk moet er ook waarde worden geschept. En dat is niks meer en niks minder dan  hoe honkvast de klandizie is en hoeveel geld ze uitgeven. Nog geen twee tientjes per maand per klant houdt niet over.

Al te veel upside zit er niet in, want dan verkast iedereen naar de goedkopere concurrent om de hoek? Dat is waar de fantasie bij mij ophoudt bij Basic-Fit. Dat ze een goed concept heeft en efficiënt is, bewijst het bedrijf dagelijks met haar expansie. De Benelux is al veroverd, nu is Frankijk aan de beurt.

The sky is the limit en zo kan ze de hele wereld veroveren, ofwel Basic-Fit is vooralsnog een prima groeiaandeel. De double digits bewijzen het. Maar dan. De volgende stap. Is het mogelijk om van een laagdrempelige commodity als een sportschool een cashcow te maken, ofwel waarde-aandeel?

Dat kan alleen door pure schaalgrootte, als het bedrijf marktleider in heel (West-)Europa wordt, om maar wat te noemen. Lange weg te gaan en ik weet ook niet hoe ver de ambities van het bedrijf reiken, maar dit is denk ik de grootste fantasie in het aandeel. Dat het zeg maar een sport-Amazon wordt.  

Duur of goedkoop

Goed, dit zegt CEO René Moos hierover in het persbericht. Hij valt met de deur in huis met tegelijkertijd investeren en kosten besparen, overigens zonder bedragen te noemen of echt concreet te worden:

We will increase our investments in innovation in order to further reduce the cost of operations, increase revenue by offering enhanced and new services, and further improve the fitness experience.

Pak ik nog even de analistenschattingen uit Reuters er bij en dat ziet er goed uit. U wilt natuurlijk weten of het duur of goedkoop is. Uhm, wat u er zelf van maakt, vrees ik. Duur of goedkoop, er valt allebei wat voor te zeggen... Excuses, maar ik weet het gewoon niet.

 

 

Wacht even, een groeiaandeel dat weliswaar geen dividend betaalt, maar met zulke verwachtingen: hoe kan het dan dat de koers amper de AEX bij kan houden?

 

 

Schuld

Eén woord, schuld. Die is hoog. Beleggers zijn altijd sceptisch (hier! en hier!) als een private equity een met schulden behangen bedrijf naar de beurs brengt. Het grappige is dat Basic-Fit er nooit een geheim van heeft gemaakt waar die beursgang voor was bedoeld en vandaag herhaalt ze dit weer:

The proceeds of the new bank loan and the primary offering of the IPO were used to deleverage and improve our capital structure.

Waarvan akte. Het vervolg:

At the end of 2016 the net debt was €206 million, compared to €255 million (excluding €201 million shareholder loan) at the end of 2015, representing a leverage ratio3 of 2.6. At the end of 2016, we had €44 million in undrawn credit facilities, compared to €18 million at the end of 2015.

Sterkste punt van Basic-Fit is wellicht het management. Wie is zo'n afgeladen volle vecht markt zo hard weet te groeien doet iets goed. Slim ook die eigen aandeleninkoop van eigen geld vorig jaar van de oprichter en CEO, waarmee hij de koersduikeling stopte. Heeft ie goed aan verdiend :-)

Zo kom ik bij vandaag uit: een ambitieus groeiaandeel dat precies de markt volgt. Alsof beleggers zich er geen raad mee weten. Vergelijk ik het nog even met de peers. Voor zover dat mogelijk is met al die streepjes en uit de bocht vliegende getallen. Het is nog een onvolwassen markt... kansen dus?!

Want merk ook op dat het relatief kleine bedrijven zijn. Misschien is dat wel de drive van Moos en de zijnen: een heuse sportmultinational worden.

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links