Login
 

Boeterentes allemaal te hoog!

Boeterentes allemaal te hoog!

Dinsdag kwam de AFM met een onderzoek waarin zij duidelijkheid geeft hoe de boeterente precies moet worden berekend. In Boeterente vaak te hoog meldde ik begin december dat bijna alle banken in Nederland de boeterente verkeerd berekenen als er sprake is van een annuïteiten- of lineaire hypotheek.

De banken waren dus al gewaarschuwd. Destijds meldde de AFM het volgende:

"Sinds 14 juli 2016 gelden nieuwe regels voor het bepalen van de vergoeding bij vervroegde aflossing. Vanaf die datum mag die vergoeding niet hoger zijn dan het geleden financieel nadeel dat de aanbieder heeft door vervroegde aflossing."

"De AFM onderzoekt momenteel in welke mate de nieuwe regelgeving wordt nageleefd. De AFM verwacht over een aantal weken over de vergoeding bij vervroegde aflossing te communiceren. In het onderzoek van de AFM is niet betrokken hoe de boeterente werd berekend voor de inwerkingtreding van de nieuwe regels."

"Oude boeteberekeningen vallen buiten de scope omdat de AFM geen bevoegdheid had."

Nieuwe voorwaarden

In het recente rapport van de AFM staat in het kort het volgende:

  • Het gaat over boeteberekeningen na 14 juli 2016.
  • Bij de annuïteiten- en lineaire hypotheken moeten de toekomstige aflossingen van de rentevastperiode worden meegenomen.
  • Bij de (bank)spaarhypotheek moeten de toekomstige aflossingen van de rentevastperiode worden meegenomen (geen enkele bank heeft dit gedaan).
  • Als er sprake is van een lagere risicoklasse door de toekomstige aflossingen in de rentevastperiode, dan is deze lagere risicoklasse niet van toepassing.
  • Bij de berekening van de boeterente moet een hogere rentevastperiode worden genomen in plaats van een lagere.
  • Tijdelijke actierentes moeten buiten beschouwing worden gelaten.


Allemaal te hoog

Uit deze opsomming kan ik niet anders concluderen dan dat alle boeteberekeningen die zijn gemaakt te hoog zijn. Ik kan namelijk geen bank opnoemen die aan al deze voorwaarden heeft voldaan.

Dit betekent dat iedere huizenbezitter die vanaf 14 juli 2016 een boete heeft betaald komend jaar van zijn bank een bedrag terug ontvangt.

Let op: ook de fiscus komt om de hoek kijken. Heeft u in 2016 een boeterente fiscaal opgegeven, dan ontvangt u dit jaar waarschijnlijk een leuk bedrag terug. Dat bedrag moet u volgend jaar wel aan de fiscus doorgegeven.

Voor de huizenbezitters die voor 14 juli 2016 een boeterente hebben betaald, wordt er niets gedaan. Ik verwacht namelijk niet dat banken zelf hun klanten gaan benaderen. Echter het verhaal is duidelijk: ook deze huizenbezitters hebben te veel betaald.

Nog een stap verder

 

Dat er nu betere regels zijn, is leuk, maar die zeggen niets over hoe een bank precies zijn boeterente moet berekenen. Huizenbezitters moeten dus zelf actie ondernemen en hun bank benaderen.

Ik verwacht dat banken niet staan te trappelen om deze huiseigenaren een handje te helpen. Er blijven dan nog twee mogelijkheden over, een klacht indienen bij het Kifid of naar de rechter gaan.

Ik verwacht niet dat velen deze stap gaan nemen. In ieder geval gaat er de komende maanden nog veel gebeuren. Het rapport van de AFM is duidelijk, maar ik denk dat zij nog een stapje verder hadden kunnen gaan ten voordele van de huizenbezitters. Wordt dus vervolgd...


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Gerelateerd

boeterente

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

hypotheek

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
knax63
0
De boete rente moet niet Door belanghebbende worden berekend want die rekent zich natuurlijk rijk tenkoste van de klant. Vanuit bedrijf economische kant niet verkeerd.
De afspraken moeten vooraf gemaakt worden en niet achteraf.
De berekening word niet inzichtelijk gemaakt. Er komt alleen een eind bedrag uit . Dan is controle Door de klant niet mogelijk.
keffertje
0
Je kunt je aansluiten bij de stichting oversluitclaim, die een collectieve actie voorbereidt. Kost slechts 15 euro (vast) en 10% van de opbrengst ('no cure, no pay.)
RaWi
0
Beste Jos, hoe zit het met de aflossingsvrije hypotheken? Daar zijn er ook nog heel veel van denk ik, waarbij menig hypotheek is overgesloten naar een lagere rente en een boeterente is betaald.
Jos Koets
0
quote:

RaWi schreef op 21 mrt 2017 om 15:52:


Beste Jos, hoe zit het met de aflossingsvrije hypotheken? Daar zijn er ook nog heel veel van denk ik, waarbij menig hypotheek is overgesloten naar een lagere rente en een boeterente is betaald.


Bij de aflossingsvrije hypotheek kan de berekening ook fout zijn als er een rente vast periode is genomen die lager is dan de termijn die nog doorloopt. Banken moeten namelijk een hogere rente vast periode nemen. Bij een hogere rente vast periode is de rente hoger waardoor de boeterente lager wordt.

Gr. Jos
Bergmans123
0
Beste Jos,

Nog een vraagje. Er wordt gesproken over vervroegd aflossen van de hypotheek.
Ik neem aan, gelet op de strekking van de regels, dat alleen financieel nadeel aan de bank vergoed hoeft te worden, dat dit ook geldt voor mensen die hun rentevaste periode, voor dat deze afloopt, eerder vast laten leggen dan op de afloop datum van hun rentevaste periode, maar dus gewoon bij dezelfde bank blijven en niks aflossen. Ik heb dit namelijk net gedaan en het rente verschil voor de komende 8 maanden is ongeveer 4000 euro, maar in het nieuwe contract is een middelingstoeslag van 0,14 % berekend voor de komende 10 jaar. Wat neer komt op een "boeterente" van ruim 6000 euro.

Groeten,
Bergmans
Jos Koets
0
quote:

Bergmans123 schreef op 22 mrt 2017 om 16:33:


Beste Jos,

Nog een vraagje. Er wordt gesproken over vervroegd aflossen van de hypotheek.
Ik neem aan, gelet op de strekking van de regels, dat alleen financieel nadeel aan de bank vergoed hoeft te worden, dat dit ook geldt voor mensen die hun rentevaste periode, voor dat deze afloopt, eerder vast laten leggen maar dus gewoon bij dezelfde bank blijven en niks aflossen.

Groeten,
Bergmans


Boeterente is van toepassing als je de rente vast periode niet afmaakt. Of je van bank verandert of niet, is niet van belang.

Gr. Jos
Bergmans123
0
Ha Jos,

Je bent snel ik was mijn stukje nog aan het aanpassen maar je antwoord is duidelijk. ik ga dus ook wat geld terug vragen aan de verstrekker.

Nogmaals bedankt.
Bergmans
'vanVoornaarAchter'
0
Heb ook een rentemiddeling van na 14 juli 2016 en een boeteberekening gekregen van ca. 10k dus of afwachten en er van uit gaan dat de bank automatisch corrigeert of even een aanmaning laten sturen door de advocaat?
G.S.
yieldcurve
0
Jos Koets
0
quote:

SJA#17 schreef op 22 mrt 2017 om 17:06:


Heb ook een rentemiddeling van na 14 juli 2016 en een boeteberekening gekregen van ca. 10k dus of afwachten en er van uit gaan dat de bank automatisch corrigeert of even een aanmaning laten sturen door de advocaat?
G.S.


Je kan wel de boeterente alvast controleren als je de rentes kan achterhalen die toen van toepassing waren.

Gr. Jos
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: boeterente, hypotheek

Column door: Jos Koets

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak...

Meer over Jos Koets

Recente columns van Jos Koets

  1. 20 apr Huizenmarkt op slot 18
  2. 06 apr Makelaars doen maar wat 26
  3. 23 mrt Controleer uw aflossingsvrije hy... 21
Gesponsorde links