Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nu of nooit, Air France-KLM

Nu of nooit, Air France-KLM

 

Historisch momentje, hoor. Een van de eerste postings op het Air France-KLM forum dit jaar is van ene Stroopwafel:

Mijn gevoel zegt dat Air France-KLM best wel eens een goed beursjaar kan krijgen in 2017.

Wat heet, er staat dit jaar al bijna +50% op het bord en zo te zien heeft het hoogvliegerfonds nu ook eindelijk de Brexit-dip uitgeprijsd. Just another day at the airport: vandaag stijgt het aandeel ook gewoon weer tegen een wall of worry aan stakingen en kartelboetes op :-)

 

 

Beweging is zo ongeveer het enige bestaansrecht van het aandeel. Want het bedrijf... Neem nou alleen al het nieuws van de afgelopen drie weken weken. Gewoon een domme screendump, het gáát máár dóór:   

 

 

Omzet en winst... hallo?!

Ja, ik geef het grof toe, u leest goed tussen de regels door. Het is niet voor niks dat ik een tikje sarcastisch schrijf over Air France-KLM. Want wat er ook gebeurt bij het luchtvaartbedrijf, winst wordt er vrijwel nooit gemaakt - en verdwijnt dan in de zakken van de board en - waarde wordt er niet geschept.

De grafiek uit Datstream is even duidelijk als dodelijk.  U ziet:

  • Koers: oranje
  • Omzet per aandeel: paars
  • Winst per aandeel:  blauw
  • Dividend: kuch... Groen dus
  • Koerswinstverhouding: wat anders dan rood

U ziet dat de omzet van het bedrijf al jaren min of meer constant is. Er valt alleen geen peil op te trekken wat voor winst of verlies het bedrijf er uit haalt. Geheel afhankelijk van stakingen, olieprijs, conjunctuur en wat er ook allemaal maar bij Air France-KLM aan waan van de dagjes voorbij komt wapperen.

Eén ding is klip en klaar: dit is allesbehalve een buy & hold belegging, maar wel een aantrekkelijk handelsaandeel. Wat ik hiermee bedoel is dat u hier niet voor de yield in belegt, maar voor snelle koerswinst. Het aandeel is liquide, er is altijd reuring, het beweegt veel en hard en dat maakt het mooi voor traders.     

 

 

Analist Bokito

Zo ziet u hoe Air France-KLM geen waarde schept. Ik vergelijk het fonds met de herbelegde AEX (inclusief) over de laatste twintig jaar, ook geen vetpot trouwens.  Sorry dat ik het zeg, maar u ziet dat Air France-KLM uw euro's verbrandt in plaats van ze te laten groeien.

 

 

Ik kan u de fundamentele schattingen van de analisten voor het bedrijf meegeven, maar daar wordt u ook niet veel wijzer van. Erg volatiel zeg maar, als Bokito himself her en de de cijfertjes heeft neergeplempt.

 

 

Echt een bijzonder filmpje. Zo probeert de gemiddelde analist wijs te worden uit de warboel die Air France-KLM heet:

 

 

Nu moet het gebeuren!

Nu is het iedere dag er op of eronder voor Air France-KLM, maar dit is zeker voor beleggers een belangrijk jaar. De economie en de conjunctuur trekken aan en de eerste maanden van dit jaar had het bedrijf vrolijke berichten over haar bedrijfsvoering. U ziet in de data ook de winstschattingen oplopen.

Net als bij onze bouwbedrijven geef ik u dit mee: als het inderdaad goede of zelf gouden tijden zijn, dan moet u dat nú, dit jaar, onderaan de streep gaan zien. Want als Air France-KLM nu niet een gezonde winst, meer omzet en een betere marge weet te behalen, wanneer in vredesnaam dan wel?

Waarvan akte. Nou ja, hoe het ook zij, het kan altijd nog erger. Tegen de tijd dat Air France-KLM passagiers- en vrachtvervoer op één hoop gooit, moet u op gaan letten. Zowel als belegger als passagier :-)

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links