Login
 

TA: Opwaartse gap

TA: Opwaartse gap

Ondanks de gevormde toppatronen, bleef de AEX op hoog niveau consolideren in de afgelopen dagen. Vandaag zal de index zijn jaartop verder ophogen boven de 514. De zeer steile opgaande bodemlijn is nog steeds intact waardoor er in de grafiek zelf nog geen verslechtering is opgetreden.

Na de consolidatie en de vervolgbeweging boven de 514 is in principe ruimte vrijgekomen naar de volgende weerstandszone van 519 tot 521. De vraag is of het zo ver komt aangezien we in veel andere indices nog geen krachtige verbeteringen zien.

Dit was wel een belangrijke voorwaarde om een structurele verdere stijging te kunnen realiseren in de komende paar weken. Ik acht de kans nog steeds reëel dat de huidige bewegingen passen in de laatste blow off-beweging van de in december gestarte opgaande kortetermijnbeweging.

Euforische markt

Deze opgaande beweging is aanzienlijk verder doorgelopen dan ik had verwacht. Dit zien we vaker in een periode van euforie. En de markt is zeer euforisch naar mijn mening. Correcties lijken voor velen voorlopig niet meer plaats te kunnen vinden.

Elk signaal dat wijst op een mogelijke start van een correctie wordt binnen enkele dagen weer opgeheven. Hierdoor is de markt zeer krachtig. In de grafiek zijn steeds meer versteilingen ontstaan.

Vanuit het verleden weten we dat zodra de eerste en meest steile opgaande bodemlijn wordt gebroken, de kans op een krachtige neerwaartse vervolgbeweging groot is.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vals signaal

In december werd voor de vierde keer de sinds februari 2016 stijgende middellangetermijnbodemlijn getest. De AEX vormde een bodem bij 445,65. Dit was het startsein van een krachtige opgaande beweging die uitmondde in:

  • een test van de bovenkant van mijn eindejaarsdoel bij 485
  • een test van een stijgende middellangetermijntoppenlijn

In de periode van 20 december tot eind januari vond een smalle consolidatiefase plaats tussen de 480,40 en 489,90. Eind januari werd het startsein van een correctie gegeven met de beweging onder de 480,40. Dit bleek een vals signaal dat na twee dagen werd opgeheven en zorgde voor een hogere bodem bij 476,70.

Nog 7 punten omhoog

Ook was dit het startsein van een volgende krachtige opwaartse beweging die steeds steiler werd. Het patroon dat in januari werd gevormd, bleek achteraf een vlagpatroon te zijn. Inmiddels bedraagt de stijging vanaf de januaribodem (476,70) tot aan de recent gevormde top ongeveer 37 punten.

De eerdere stijging die in december plaatsvond bedroeg zelfs 45 punten. Om het precieze koersdoel vanuit het vlagpatroon te berekenen zou er dus nog 7 punten opwaartse ruimte zijn, wat overeenkomt met de weerstandszone 519 tot 521.

Grafiek Dow Jones Transportindex
Grafiek Dow Jones Transportindex
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Risicosignalen

Nog steeds zien we dezelfde risicosignalen in de markt, de wiggen in veel indices zoals in de DAX en de Stoxx Europe 600. De grafiek hierboven van de DJ Transportindex nodigt ook niet uit om een krachtige verdere vervolgbeweging te verwachten. Verder is er nog de negatieve divergentie in de VIX.

In andere technische indicatoren is de situatie ook risicovol. In het kortetermijnbeeld is er sprake van een stijgende bodemlijn maar in het technische beeld over de afgelopen maanden blijft de situatie van negatieve divergentie aanwezig. Ook zien we een stijgende wig in de RSI van veel indices.

Als laatste blijft de afstand tussen de stand van de index en het 200-daags gemiddelde rond de 10% liggen, een afstand die in het verleden wees op een vergrote kans op een forse tegenreactie.

Ruimte tot 519

Toch geven deze signalen niet het precieze omkeermoment aan en wijzen vooral op de risico’s die in de markt aanwezig zijn. De stijgende middellange- en langetermijntrend zullen dit jaar gewoon worden vervolgd naar mijn mening.

Mijn langetermijndoel voor dit jaar ligt bij 564, maar een stijgende trend wordt gevormd door de correctieve tegenreacties en we hebben ondanks een stijging van 445,65 naar de 514 nog geen enkele correctieve tegenreactie gezien.

Met de opwaartse doorbraak van de 514 is in principe ruimte gecreëerd richting de volgende weerstandszone van 519 tot 521. De recente doorbraak boven de 510,50 betekende in het middellangetermijnbeeld ook een krachtig signaal voor de rest van dit jaar.

Verslechtering onder 510,30

Maar we moeten zeer alert blijven op verslechteringen in de markt. De AEX zal vandaag waarschijnlijk met een opwaartse gap starten boven de 514, waarbij we vooral weer op moeten letten op eventuele toppatronen en een sluiting van deze gap onder de 514.

Toch zal een eerste verslechtering pas optreden onder de zeer steile (vanaf februari) stijgende bodemlijn die vandaag alweer bij de 510,30 ligt. Bevestiging moet daarna optreden onder de meest recente kortetermijnbodem van 508,65. Zolang dat niet gebeurt, blijven hogere toppen mogelijk.

Een structurele verslechtering en einde van de huidige opgaande kortetermijnbeweging treedt echter pas op onder de stijgende bodemlijn langs de bodems van 445,65 en 476,70. Die ligt vandaag bij 499,20.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
112 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Abruzzi
0
Een keiharde shortsqueeze starting in 5,4,3,2... dit gaat zometeen heel hard spuiten!
diepvrieskip
0
TA was zijn doel, uiteindelijk ging hij op zijn smoel. De vlag mag gestreken worden. Tijd voor een nieuwe koers.
JoostVLS
0
Maar Rosco, we zouden toch niet boven de 514 uitkomen ?

Gekocht bnp aex bs 521.87 op 0.70
KevinVanderbeke
0
Stel dat die correctie er komt, naar welk niveau (steun) zakken we dan terug? Naar die van eind februari (rond de 475 punten) of nog lager zoals in december 2016 (rond de 450 punten)?
deflationist
0
Alle koopjes zijn weg. Een saaie dure beurs is het geworden. Niet interessant meer echt om te volgen.
Luifel
0
quote:

deflationist schreef op 16 mrt 2017 om 09:59:


Alle koopjes zijn weg. Een saaie dure beurs is het geworden. Niet interessant meer echt om te volgen.


Totdat het elastiek springt...dan stap ik pas in...
Kris69
0
ONN
0
quote:

Abruzzi schreef op 16 mrt 2017 om 08:58:


Een keiharde shortsqueeze starting in 5,4,3,2... dit gaat zometeen heel hard spuiten!

Ongeveer net als die uptick in olie van je van gistermiddag :)

Site werkt trouwens goed mee om lekker te posten.
JoostVLS
0
quote:

Kris69 schreef op 16 mrt 2017 om 10:28:


Zucht, iemand een idee waarom BNP niet in de markt zit met hun turbo's?


Heb vanmorgen Erik Mauritz gesproken van BNP markets.
Als de stoploss te dichtbij is geven ze geen laat koers af of die serie is uitverkocht.
Vandaar dat ik de 521.87 heb gekocht, daar is wel een laatkoers en slechts een spread van 1 cent
S8Power
0
Het wachten is op het moment dat de markt zich realiseert dat het feest voorlopig even over is en dat die mooie winsten maar beter verzilverd kunnen worden. Buy the rumor, sell the news.
Abruzzi
0
quote:

ONN schreef op 16 mrt 2017 om 10:28:


[...]
Ongeveer net als die uptick in olie van je van gistermiddag :)

Site werkt trouwens goed mee om lekker te posten.


Uptick kwam wat langzamer dan verwacht ;) maar wel goeie richting met bijna 3% in de plus. Verwacht vandaag toch nog wel wat meer groen, als de eur/usd meewerkt dan kunnen we misschien een procent of amderhalf in de plus eindigen.
Kris69
0
quote:

JoostVLS schreef op 16 mrt 2017 om 10:39:


[...]

Heb vanmorgen Erik Mauritz gesproken van BNP markets.
Als de stoploss te dichtbij is geven ze geen laat koers af of die serie is uitverkocht.
Vandaar dat ik de 521.87 heb gekocht, daar is wel een laatkoers en slechts een spread van 1 cent


Deze heeft SL van 530.. dat is toch wel redelijk ver weg niet?
www.bnpparibasmarkets.nl/Indices/AEX/...
Formule1-Fan
0
Ik wil her verkiezingen, vals spel, net als maanden alleen maar up en shorts meteen volgende dag gam doen na steeds fed of centrale bank of politiek.
112 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

  1. 15 jun TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. 15 jun TA: Bedankt! 411
  3. 14 jun TA: Van lang naar kort 425
Gesponsorde links