Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Japan: baken van rust

Fondsvergelijking: Japanse aandelenfondsen

Als we de adviezen van de laatste beleggingsrapporten mogen geloven, dan wordt 2017 echt een geweldig jaar voor Japanse aandelen. Ook Sam Perry van het fonds Pictet Japanese Equity Opportunities is dol enthousiast.

Hij wijst onder meer op de gigantische kasoverschotten van Japanse bedrijven, die tot de hoogste ter wereld behoren. Dat geld zal volgens hem de komende jaren ten goede van de aandeelhouders komen.

Het past in de trend van de laatste jaren: Japanse bedrijven keren, mede onder druk van regering en aandeelhouders, steeds hogere dividenden uit en kopen meer eigen aandelen in. Beide acties hebben een koersverhogend effect.

Het kasgeld op de balans zorgde in tijden van deflatie, en daar had Japan vele jaren last van, voor risicovrije opbrengst, maar nu ook in Japan de inflatie oploopt, moet er iets met al dat kasgeld worden gedaan.

Politieke rust

Gunstig voor Japanse aandelen is ook dat de Japanse economie na jaren van nul groei eindelijk op stoom begint te raken. De monetaire verruiming van de Japanse centrale bank, het hervormingspakket van premier Abe maar ook de wereldwijde economische groei helpen het Japanse bedrijfsleven, dat sterk export gericht is, om meer winst te maken.

In tegenstelling tot Europa, dat de nodige politieke problemen kent, is Japan een baken van rust. Niemand hoeft bang te zijn dat het land uit elkaar valt. Premier Abe beschikt over een flinke meerderheid in het parlement.

Gunstig bovendien is dat Japan amper werklozen telt en de particuliere consumptie na jaren van malaise toeneemt.

Vergrijzing en schuld

Dat was dan het goede nieuws. Er zijn ook redenen aan te voeren waarom Japanse aandelen weinig ruimte hebben om naar boven te bewegen. Sinds begin dit jaar steeg de Nikkei met iets meer dan 1%. Het blijft daarmee achter bij de Amerikaanse en Europese beurzen.

Probleem van Japan is en blijft de vergrijzing. In 2015 was de Japanner gemiddeld 53 jaar oud, tegen het wereldwijde gemiddelde van 36 jaar. Het vergrijzingsprobleem kan worden getackeld door meer mensen van buiten toe te laten, of door meer kinderen op de wereld te zetten.

Voor beide oplossingen wordt in Japan om uiteenlopende redenen niets gevoeld. En zo telt Japan elk jaar weer minder mensen die samen ook weer ietsje ouder zijn geworden.

Een ander probleem is de gigantische Japanse staatsschuld. Deze staatsschuld van 230% van het bruto binnenlands product is volgens de cijfers van het IMF groter dan die van Griekenland (177%). Met een begrotingstekort die dit jaar naar verwachting 6,5% zal bedragen neemt de Japanse staatsschuld alleen maar verder toe.

Lage waardering

Leuk al die macro-informatie, maar beleggers blijven liever dichter bij huis. Belangrijker dan de hoogte van de overheidsschuld van een land is de koerswinstverhouding van de lokale aandelen.

Volgens de Britse vermogensbeheerder Schroders zijn Japanse aandelen op dit moment aantrekkelijk geprijsd met een koerswinstverhouding van 17,8. Ter vergelijk: Amerikaanse aandelen (S&P 500) noteren tegen 21,6 maal de winst. Europese aandelen zijn volgens Schroders met een gemiddelde koerswinstverhouding van 19,5 ook duurder dan Japanse aandelen.

Dat is wel eens anders geweest.

Mochten Japanse bedrijven echt werk maken van het terugkopen van eigen aandelen, dan zullen de Japanse koerswinstverhoudingen bij gelijk blijvende koers en bedrijfswinst fors dalen. Dat maakt een Japanse aandelenbelegging nog lucratiever.

Fondsvergelijking

Er zijn voldoende fondsen die beleggen in Japanse aandelen. Uit het rijke assortiment pik ik er vier uit, die alle in euro’s zijn genoteerd. En wel:

  1. AXA Rosenberg Japan Equity Alpha Fund
  2. NN Japan Fund
  3. Pictet-Japanese Equity Opportunities
  4. iShares MSCI Japan

Drie van de fondsen worden ouderwets actief gemanaged. Een fonds is een indextracker (ETF) van iShares die tegen een lage vergoeding keurig de Japanse MSCI volgt. Ik vergelijk de vier fondsen op basis van historisch rendementen, kosten, risico en spreiding.

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar):

  • AXA Rosenberg Japan: 11,1%
  • NN Japan Fund: 11,3%
  • Pictet Opportunities: 14,3%
  • iShares MSCI Japan: 12,1%

Rendement 1 jaar:

  • AXA Rosenberg Japan: 19,6%
  • NN Japan Fund: 23,6%
  • Pictet Opportunities: 26,0%
  • iShares MSCI Japan: 15,1%

Kosten:

  • AXA Rosenberg Japan: 1,46%
  • NN Japan Fund: 0,83%
  • Pictet Opportunities: 0,99%
  • iShares MSCI Japan: 0,64%

Risico (standaarddeviatie):

  • AXA Rosenberg Japan: 14,1%
  • NN Japan Fund: 15,9%
  • Pictet Opportunities: 16,6%
  • iShares MSCI Japan: 17,3%

Top 3 sectoren:

  • AXA Rosenberg Japan: cyclische consumptiegoederen (22,5%), tech (14,9%), financials (13,1%)
  • NN Japan Fund: cyclische consumptiegoederen (21,5%), industrie (19,7%), tech (17,1%)
  • Pictet Opportunities: tech (22,2%), industrie (19,8%), cyclische consumptiegoederen (16,8%)
  • iShares MSCI Japan: cyclische consumptiegoederen (18,4%), industrie (18,0%), financials (14,2%)

Aantal aandelen portefeuille:

  • AXA Rosenberg Japan: 173
  • NN Japan Fund: 185
  • Pictet Opportunities: 108
  • iShares MSCI Japan: 319

Conclusies

Actief beheer loont in het geval van Japanse aandelen. De drie actieve Japanfondsen presteerden vooral over het laatste jaar veel beter dan de indextracker van iShares. Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat de indextracker relatief weinig techbedrijven in de portefeuille heeft.

Juist die hebben het in de afgelopen twaalf maanden goed gedaan. Overigens is de indextracker van iShares voor ETF-begrippen relatief duur. Van de drie actieve fondsen heeft Pictet Japanese Equity Opportunities de beste papieren.

Zowel over de laatste vijf jaar en laatste twaalf maanden heeft het zijn aandeelhouders het meest verwend. En ja, de beweeglijkheid (standaarddeviatie) is vrij hoog, maar dat is logisch met een portefeuille die grotendeels bestaat uit groeibedrijven. Die stuiteren iets harder op en neer.

Dat het Pictetfonds de minste aandelen in de portefeuille heeft, is geen groot nadeel. Met 108 posities is de spreiding voldoende. De kosten van het Pictetfonds zijn aan de hoge kant, maar daar kregen beleggers tot nu toe voldoende voor terug. Shusse!

Peildatum: 9 maart 2017, bron: Morningstar.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 22 apr Slotcall: Alles in het groen behalve de chippers en goud 1
  2. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  3. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links