Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Flexibiliteit is het toverwoord

De aandelenkoersen van beursgenoteerde elektriciteitsproducenten zijn de laatste jaren fors gekelderd

De aandelenkoersen van beursgenoteerde elektriciteitsproducenten zijn de laatste jaren fors gekelderd. Ook de bedrijfswaarde van bijvoorbeeld RWE en EON is door het denkbeeldige putje gegaan. De kredietwaardigheid (en de daarbij behorende ratings) zijn eveneens in elkaar geduikeld.

Ontslagrondes en reorganisaties zijn het gevolg. Zowel EOn als RWE zijn opgesplitst. Grofweg kan worden gesteld dat EON is gesplitst in EON-nieuwe stijl en Uniper, waarbij het EON-deel alle hernieuwbare energieopwekking ter beschikking heeft en Uniper het klassieke model hanteert.

RWE gaat verder als RWE-nieuwe stijl en Innogy. De laatste betreft de duurzame variant, terwijl RWE zich beroept op het productiepark met elektriciteitscentrales die worden gestookt op bijvoorbeeld steenkool als ook bruinkool.

Knap lastig

Overigens zijn deze splitsingen nog niet volbracht, maar is dat proces onder handen. Voor mij is dat zakelijk gezien knap lastig, omdat ons bedrijfsnetwerk bij deze clubs ook weer opnieuw moeten worden opgebouwd.

Immers, managers en medewerkers verschuiven qua werkgever en (of) positie en worden nu over twee firma’s verdeeld in plaats van één.

Vorige week was het Franse EDF stevig aan de beurt. De aandelenkoers klapte met 10% omlaag, tot onder de 8 euro, nadat werd aangekondigd dat ze 4 miljard euro wil werven middels een emissie.

Bestaande aandeelhouders pakken de aandelen op. EDF bood drie nieuwe aandelen aan voor elke tien aandelen die een belegger reeds bezat, tegen een prijs van 6,35 euro. Dit is een korting van circa 35% ten opzichte van de slotkoers van de dag ervoor.

Niet geheel verwonderlijk dat de koers dan ook in elkaar dook. En dit terwijl het tien jaar geleden nog ruim boven de 80 euro noteerde. Dat zijn nog eens cijfers.

Nieuwe kerncentrale

Wat moet de Franse gigant overigens met dat geld? EDF financiert hiermee de in aanbouw zijnde kerncentrale in zuidwest Engeland (Hinkley Point). De bouw vergt geen kattenpis, maar een reusachtige som geld; namelijk 22 miljard euro.

U vraagt zich wellicht af: Waarom in Engeland? Wel, het Franse EDF, het Spaanse Iberdrola, de Duitsers EON en RWE behoren tot de grootste partijen in de Britse markt.

De Engelse energiemarkt was destijds de eerste in Europa waar de liberalisering van de groothandelsmarkt werd doorgevoerd en destijds is sprake geweest van een toestroom van buitenlandse energiebedrijven.

Areva

Overigens wordt het geld dat EDF verwerft ook gebruikt om een deel van het noodlijdende Franse bedrijf Areva over te nemen. Areva, actief in onder meer het ontwerpen, bouwen en beheren van kernreactoren, heeft zware klappen te verduren gehad. Daarmee is de positie van EDF tevens in gevaar.

Immers, het bedrijf is een nucleaire specialist bij uitstek. Zij bezit meer dan vijftig nucleaire centrales. De significantie van Areva wordt duidelijk als het volgende in ogenschouw wordt genomen.  

Mondiaal zijn er slechts enkele partijen die grootschalige constructie van nucleaire centrales aankunnen. Areva is één van dat selecte gezelschap. Zij heeft dan ook mondiaal geopereerd en EDF is er sterk van afhankelijk.

Staatsbedrijf

Ondanks dat EDF kan worden aangemerkt als staatsbedrijf is ook een deel aan de beurs genoteerd. De Franse overheid heeft echter het ruime merendeel in handen; circa 85%. Staatsbedrijven krijgen doorgaans een hogere creditrating dan diegene die geheel in particuliere handen zijn.

Wellicht dat dit EDF goed doet. De toekomst zal het leren.

Maar let op: elektriciteit zal steeds meer decentraal worden opgewekt. Flexibiliteit is het toverwoord. Flexibiliteit in productie, transport, opslag en consumptie. Flexibiliteit in de leveringscontracten. Flexibiliteit in de bedrijfsvoering, klantcontact en het inspringen op veranderende behoeften.

De vraag luidt dan ook: kan een grote organisatie daaraan het hoofd bieden of gaan nieuwe, kleinere partijen ermee aan de haal?


Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Tafelzeil 22 maart 2022 14:46
    Ik ben aandeelhouder van EDF en er komt dus een emissie. Dit staat ook uitgelegd op: www.globenewswire.com/news-release/20...

    Nu zie ik in mijn beleggingsportefeuille vanaf gisteren naast het oorspronkelijke aandeel "Electricite de France SA" ook een nieuw aandeel staan "EDF DS" met waarde +/- €0,40 met hetzelfde aantal stuks als het normale aandeel.

    Kan ik aandelen bijkopen voor de emissieprijs van €6,35 en hoe doe ik dit dan? Of klopt het dat dit alleen binnen frankrijk kan (Zoiets staat namelijk in de aankondiging).
  2. forum rang 6 Ronald Engels 23 maart 2022 22:31
    Tafelzeil,

    Je kunt meedoen met de Claim Emissie via b.v. je bank, onder aanmelden Claim Emissie voor 30 maart 12:00.

    Ik heb me reeds aangemeld, had er graag nog wat meer gekocht voor Euro 6.35, was echter niet mogelijk. Ook dividend is goed dit jaar. Ben positief op EDF in de huidige energie crisis en transitie. Kern Energie is meer de toekomst als windmolens en zonnepanelen.

    M.v.g. Ronald
  3. Tafelzeil 24 maart 2022 10:37
    quote:

    Ronald Engels schreef op 23 maart 2022 22:31:

    Tafelzeil,

    Je kunt meedoen met de Claim Emissie via b.v. je bank, onder aanmelden Claim Emissie voor 30 maart 12:00.

    Ik heb me reeds aangemeld, had er graag nog wat meer gekocht voor Euro 6.35, was echter niet mogelijk. Ook dividend is goed dit jaar. Ben positief op EDF in de huidige energie crisis en transitie. Kern Energie is meer de toekomst als windmolens en zonnepanelen.

    M.v.g. Ronald
    Hoi Ronald,

    Bedankt voor je reactie. Ik heb deze aandelen via de Giro en gisteren inderdaad een mail ontvangen hoe ik de claims (Huidige aantal aandelen / 13) kan omzetten in aandelen.
    interessant aandeel inderdaad. Engie ook hoog dividend en flink teruggevallen na Nordstream gebeuren.

    Jos
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links