Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Kiest u voor de optimisten?

Houdt het beleggersoptimisme stand na de verkiezingen?

Deze week zijn de verkiezingen in Nederland. Als de populisten winnen, dan gaat dit iets zeggen over Europa en dus over Frankrijk en Duitsland. Er is dus wel iets van invloed op de euro en de indices.

Toch heb ik te lang bij banken gewerkt en ben ik wars geworden van politiek. Ik word dan ook gek van de posters langs de weg, de politici op de radio en andere politieke bullshit. Maar we ontkomen er dus niet aan. Dit weekend hadden we zelfs een politieke rel met de Turken dat weer van invloed wordt op onze uitslag.

The sky was the limit

Snel maar weer naar de beurs, die vorige week weer goed geluimd was. Natuurlijk was het bod op Akzo van grote invloed. Maar nog even voor we het vergeten de schulden zijn veel hoger dan in 2008 toen we een schuldencrisis hadden.

Nu ondanks (of juist door de overheidsbemoeienis) zijn er veel meer schulden en als het nu onverhoopt weer minder goed gaat met de economie dan is er dus een heel groot probleem. Ook een volgende crisis is niet meer op te lossen op de wijze waarop we de vorige hebben opgelost. Maar wie dan leeft, dan zorgt toch?

Opvallende beweging vorige week in de eurodollar, de euro wordt sterker en de dollar ondanks de renteverhogingen juist zwakker.

Grafiek valutapaar EUR/USD

 

Een andere opvallend zaak was dat ondanks dat de olieprijs omlaag ging de beurzen nog best goed gestemd waren. Zoals u weet zijn oliebedrijven belangrijk in de grote indices en als die olieprijzen omlaag gaan...

Grafiek Brent-olieprijs

 

Crude-olie maakte een vergelijkbare beweging als Brent-olie.

Grafiek WTI-olieprijs

 

Wat ook opvallend was dat bunds omlaag gingen, de marktrente loopt op terwijl de inflatie juist daalt door de lagere olieprijs. Nu is de bund een future en was er een verandering van het maartcontract naar het junicontract wat de sprong enigszins verklaarde maar desalniettemin een behoorlijke beweging.

Grafiek Duitse bunds

 

Ook als we de langetermijngrafiek van de bunds bekijken dan zien we in de weekgrafiek dat er een echte trendbreuk zou kunnen zijn. Met een beetje fantasie zie ik er ook nog een hoofdschouder in en en dan kom ik op  een koersdoel onder de 150. Kortom, u kunt prima een turbo short nemen op de bund.

Langetermijngrafiek bunds

 

De Dow Jones Industrial Index leek even te gaan voor een trendbreuk, maar zit nog wel boven de twindicatorlijn. Een slot onder de 20.762 trickered pas een verkoopsignaal.

Grafiek Dow Jones Index

 

Voor de jarige S&P 500 Index ligt dit niveau op 2.354,15.

Grafiek S&P 500 Index

 

Zoals ik vorige week al aangaf is de Russell 2000 (de small- en midcapindex) wel al door de twindicator heen en hebben we een officieel verkoopsignaal. Zoals u weet lopen small- en midcapindices altijd voorop in de cyclus.

Grafiek Russell 2000 Index

 

Weg met Obamacare

Trump is druk bezig alles wat Obama heeft opgebouwd snel af te bouwen. Hij stuurde ook een groep gezagdragers weg die hiervoor bij Obama werkten en gooit allerlei onwaarheden op Twitter en komt overal mee weg.

Hij is nu Trumpcare begonnen en de Biotechsector reageerde er even op, maar na een korte dip was het weer business zoals altijd. Voorlopig geen signalen van betekenis.

Grafiek Nasdaq Biotechindex

 

De Duitse DAX liet op vrijdag een apart patroon zien, namelijk eerst was er optimisme en aan het einde van de dag sloot de beurs lager. Is dit het begin van een trendomkeer?

Grafiek twindicator DAX Index

 

In de AEX hebben we een hamer op zijn kop en beweegt de koers bovenin de trend en dat is ook een trendomkeer als er op maandag een bevestiging komt.

Candlegrafiek AEX Index

 

Verder is het wel apart om te zien hoe de Amerikanen enorme overnames willen doen. Het motto Make Amerika Big, wordt verwezenlijkt door Europa te kopen. Na eerder een bod op Unilever was er nu een bod op Akzo.

Toen Akzo aangaf dat ze het niet leuk vond dat het gepest werd, ging iedereen er van uit dat de Amerikanen terug in hun hok gingen maar waarom? Ik denk dat de Amerikanen gewoon een bod doorzetten.

Grafiek aandeel Akzo Nobel

 

Na het intrekken van het bod blijft de koers van Unilever gek genoeg stijgen. Is iedereen na dit bod gewezen op de schoonheid van deze bruid? Of verwachten we met de opwarming van de aarde betere ijsverkopen?

Grafiek aandeel Unilever

 

Vorig jaar op de dag van de hefboombelegger in het Spant in Bussum kwam ik met een koopadvies voor Deutsche Bank. Ik werd toen voor gek verklaard want het was een failliete tent met een enorme claim van de Amerikanen en de grootste derivatenpositie van de wereld.

Kortom het bedrijf was too big too fail en herstelde miraculeus. Vorige week kwamen ze met een enorme claimemissie en dus kwam ik met een verkoopadvies voor Deutsche Bank. We hebben een verkoopsignaal in de twindicator.

Grafiek aandeel Deutsche Bank

 

Deutsche is dus best leuk gelopen en ook snapte ik Snap, want hoewel ik niet short kon omdat er nog geen stukken waren deed het aandeel wat ik gedacht had: namelijk dalen. Ik denk dat het nog veel lager kan maar we gaan het beleven.

Grafiek aandeel Snap Inc

 

Caterpillar daalde op een schandaal en dat is ook best vreemd want dit aandeel is echt een Trump-herstelplan-aandeel, het zat dus in een megatrend omhoog. Maar door het schandaal hebben we verkoopsignalen en zelfs trendbreuken.

Grafiek aandeel Caterpillar

 

Opel en Peugeot gingen samenwonen, nou ja echte liefde was het niet het was gewoon een overname van de Amerikanen. Peugeot staat nu weer op de oude high en Frans-Duitse overnames zijn nooit echt heel gemakkelijk geweest dus wellicht een mooi moment om afscheid te nemen van uw aandelen Peugeot.

Grafiek aandeel Peugeot

 

TomTom ging omhoog op de overname van Opel. Wellicht komt TomTom nu ook in de Opel. Ik had eerder al de weerstandslijn aangegeven en dat hij best beslecht kon worden. Trend dus nog omhoog.

Grafiek aandeel TomTom

 

Ik wijs al langer op het patroon van het aandeel Tesla: een klassiek hypepatroon met een koersdoel van 180 dollar.

Grafiek aandeel Tesla Motors

 

BMW is een mooi plaatje.

Grafiek aandeel BMW

 

Als u dan toch een autoaandeel wil kopen, zou ik BMW kopen. Ik ga ze long in de hoop dat ik van de winst een nieuwe M3 kan kopen. ?


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 13 maart 2017 09:59
  Wars van politiek? Terecht. Men zegt het volgende: Rutte veranderde zorg radicaal en dat ging erg mis, ik verander het nu radicaal en doe dat beter omdat ik het ben. Rutte bezuinigde veel te veel en daar was ik hoofdzakelijk niet verantwoordelijk voor, wel meegeholpen maar nu doe ik het beter en anders. Financiële crisis 2007/2008? Dat doen we nu ook beter. Inflatie omhoog en dus moet rente omhoog. Stijgende voedselprijzen? Nooit van gehoord. Kortom, wars erg wars van politici.
  De rel tussen Turkije en NL is vanuit Turks perspectief een geopolitieke daad want een deal met Rusland zal wel gaan over gaslevering aan EU via Turkije. Kortom NL wordt gepiepeld waar ze bij staan.
 2. Willem29m 13 maart 2017 12:15
  Verkiezingen in Nederland zullen geen enkele invloed hebben op de koersen. Veel van de AEX genoteerde bedrijven halen een groot deel van hun omzet buiten Nederland. Al zou de PVV de grootste worden, so what? Het is echt niet zo dat dan ineens het licht uitgaat ofzo. Typische bangmakerij vanuit de linkse media en de politiek correcten. Dezelfde onzin die we ook hoorden bij Brexit, Trump en onze referenda in 2016 en 2005.
 3. Willem29m 13 maart 2017 15:02
  quote:

  k2es schreef op 13 maart 2017 13:38:


  Ook al wordt de PVV de grootste partij, dan nog willen de andere partijen niet met Blondie regeren, dus een stem op zijn, in feite, eenmanspartij is een weggegooide stem.

  Als jij het eens bent met het beleid van de gevestigde politiek correcte partijen (Die bijna altijd staan voor meer overheid, meer belasting, meer Europese integratie, meer geld afdragen aan Europa, meer multicultureel, meer financiële integratie met de Euro, bankunie, opkoopprogramma's, etc., open grenzen voor alles en iedereen die hier naar binnen wil) dan moet je inderdaad niet op de PVV stemmen.
  .
  Als je het daar niet mee eens bent, en daarom PVV stemt, dan zou ik dat geen weggegooide stem willen noemen. Het geeft ook een duidelijk signaal af aan de gevestigde partijen dat een groot deel van de kiezers niet achter zulk beleid staat. Een stem op de PVV kan je daarom ook zien als een stem tegen de gevestigde partijen en hun beleid.
 4. forum rang 6 ttroo 13 maart 2017 16:08
  Wat een saaie beursdag vandaag. Ik kan weinig melden. Olie herstelt wat. Het herstel is in mijn ogen te minimaal. Er kan nog een dollar of twee vanaf. Intel ligt -2% na de overname inzake bestuurloos auto rijden. Moeilijk wat over te zeggen. De VIX die doet wel wat groen, maar dat is het. Het zijn minimale movements. Koffie ligt redelijk verkeerd. Op valuta gebied is het net zo rustig. Amerika komt moeizaam uit de startblokken. De Russel 2000 heeft het gaspedaal aardig gevonden. Dan heb ik de dag aardig samengevat.
 5. belegger1986 14 maart 2017 23:03
  Beste Cees, bedankt weer voor de heldere informatie met analyses.
  Als je dit leest: zou je kort kunnnen aangeven hoe je momenteel tegen het aandeel GoPro aankijkt?
  Het aandeel is de laatste week behoorlijk afgestraft. Zie jij kansen voor een eventuele rebound?

  Alvast bedankt voor je reactie.
 6. Maan Arkenbosch 14 maart 2017 23:04
  Aan een Trump protectionisme is niet te ontkomen als China en de E.U./Draghi niet bijdraaien.
  De enorme handels balans tekorten kunnen niet meer in die mate doorgaan.
  Draghi is wel hypocriet bezig. Hij heeft welbewust niet alleen door zijn negatieve rente politiek via de drukpers, de notoire Zuid E.U. landen ten koste van de Noordelijke E.U. landen bevoordeeld, maar gelijktijdig ook hierdoor de €. omlaag gemanipuleerd.
  Daarmee heeft hij schijn welvaart bevorderd via een enorme schulden berg.
  Grote groepen van de bevolking leven via een armetierig pensioen en WW/bijstand uitkering in armoe.
  Geïmporteerde buitenlandse werknemers, concurreren met autochtone werknemers, waarbij veelal robots, 3 D techniek en algoritmische computer programma-s hun destructief hongerloontjes werk, welk tot sociale onrust leidt, verder bevorderen.
  De banken en multi-s maken woekerwinsten en jagen via goedkope obligatieleningen, om zo aandelen inkoop te bevorderen de koersen omhoog.
  De banken profiteren via een zeer lage rente aan particulieren en een hoge marge via uitlenen eveneens met miljarden €. winsten.
  De Politiek kijkt, als mede belanghebbende gretig toe maar doet niets.
  De verhogingen van de Fed, V.S. rente, in samenhang van een stijgende $, zal de knuppel in het hoenderhok worden.
  Wordt goudkoorts de laatste stuiptrekking van de drukpers carrousel ?
 7. forum rang 6 ttroo 18 maart 2017 09:52
  De beursweek is al weer om. Een kleine bijdrage inzake de VIX, Europese indices en de bekende 3 Amerikaanse indices. Ik start met de VIX, welke gisteren gesloten is op 11.26. Duidelijk geen uitbraakgedrag waarneembaar in de VIX. Ik heb de grens verlaagd naar 11.55. Daarna blijft de 12.50 staan. Boven de 1e grens wordt ik wat enthousiaster, pas boven de 12.50 word ik echt enthousiast. Europese indices en de drie Amerikaanse indices. Op weekbasis blijven deze indices er fantastisch bij liggen. Mijns inziens een beetje te fantastisch! Spanje, Italie en Frankrijk liggen op dagbasis er zo goed bij, dat ze daar elke dag champagne aan het drinken zijn. Die fase kan nog wel een aantal dagen duren. De champagne drink fase kan ik niet voorspellen, ik wacht tot de kater fase. De start daarvan is goed waarneembaar. Learning Moments uit het verleden zeg maar. U begrijpt dat de Euro Stoxx 50 ook iedere dag champagne aan het drinken is. Als ik een uitstapje maakt naar de FTSE, dan doet die index niet heel veel onder dan de Euro-beurzen. Polen doet het ook goed. Net weer wat minder dan de FTSE. De DAX ligt er prima bij. Net als de Nikkei 225 en de Nasdaq. De zwakste indices zijn de Dow Jones en de S&P500. Die liggen er redelijk zwak bij. Als ik wat dieper inzoom op de laatste twee indices, dan houd ik voor de Dow Jones de 20900 punten grens. Hieronder vind ik een slecht teken en winnen de shorters aan kracht. Voor de S&P500 houd ik de 2375 punten grens aan rechter. Hieronder winnen de shorters aan kracht. Kijk ik snel naar de Long Ones. Dan doen die het gewoon super. De shorters doen maar wat. Ze hebben de afgelopen 9 a 10 weken geen fatsoenlijke poging kunnen doen. Later op de dag een verdere update inzake de grondstoffen, indices Azie, indices Arabie.
11 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 719,63 18 jun
  -15,26
  -2,08%
 2. Akzo Nobel 105,300 18 jun
  -1,300
  -1,22%
 3. BAYERISCHE MOTOREN WERKE AG 90,620 18 jun
  -2,480
  -2,66%
 4. Brent Crude Oil - CME Rollover volume 1 73,18 18 jun
  +0,10
  +0,14%
 5. Caterpillar 208,860 18 jun
  -0,590
  -0,28%
 6. DAX 15.448,04 18 jun
  -279,63
  -1,78%
 7. DEUTSCHE BANK AG 11,030 18 jun
  -0,302
  -2,67%
 8. EUR/USD 1,1862 18 jun
  -0,0046
  -0,38%
 9. NY-DJ-Industrial Avg 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 10. NY-Russell 2000 0,00 mrt '16
  0,00
  0,00%
 11. NY-S&P 500 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 12. Snap-on 212,580 18 jun
  -2,550
  -1,19%
 13. STELLANTIS NV 16,472 18 jun
  -0,484
  -2,85%
 14. Tesla 623,310 18 jun
  +6,710
  +1,09%
 15. UNILEVER PLC 50,140 18 jun
  -0,720
  -1,42%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links