Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Doet ie het of niet?

Wat doet de AEX rond de weerstand bij 510,50?

De opwaartse druk in de AEX blijft intact in deze euforische en krachtige markt. De AEX is een van de weinige indices die de afgelopen week en ook gisteren zijn jaartop steeds verder wist te verhogen. De vraag is of er vandaag of begin volgende week een structurele doorbraak door de 510,50 zal plaatsvinden.

De AEX is de zware zone van 506 tot 510,50 binnengetrokken. Vorige week werd een hogere jaartop op de borden gezet bij 506 waarmee de index precies de onderkant van deze zone testte. Gisteren werd met een minuscule opwaartse gap de opgaande kortetermijnbeweging voortgezet naar een hogere jaartop.

Ook vandaag zal deze weg worden voorgezet met mogelijk een volgende opwaartse gap.

Valse signalen

Waar eindigt deze opwaartse kortetermijnbeweging die aanzienlijk krachtiger is dan ik had verwacht? Elke neerwaartse doorbraak als potentiële bevestiging voor de eerste correctie van dit jaar duurde slechts kortstondig waarna de opwaartse weg weer wordt voorgezet.

Hierdoor werden in de afgelopen twee maanden meerdere valse signalen gegeven.

  • Een van de eerste signalen in de grafiek zelf was de neerwaartse doorbraak van de 480,40 na een wekenlange zijwaartse en smalle consolidatie. Deze doorbraak zorgde slechts voor een terugtest richting het 50-daags gemiddelde en de vorming van een hogere kortetermijnbodem.

  • Ook in februari vond een dergelijk signaal plaats met de neerwaartste doorbraak van een steile opgaande bodemlijn. Dit signaal duurde ook slechts enkele dagen en zorgde voor een beperkte terugtest.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Alleen de AEX

Het is een zeer lastige markt die vanuit de technische indicatoren meerdere verzwakkingen aangaf, maar steeds verder doorliep in een zeer euforische periode. Komt de correctie nog wel? Correcties blijven altijd nodig om de buitengrenzen van een stijgende trend aan te geven.

Maar ik had de start van de eerste correctie van dit jaar al eerder verwacht en vanaf een lager niveau. De risico’s van een dergelijke visie liggen in een euforische markt natuurlijk altijd aan de bovenkant. Opvallend blijft het feit dat momenteel alleen de AEX zijn jaartop steeds verder weet op te hogen.

Als ik kijk naar andere indices dan is er sprake van een andere situatie.

  • De Chinese markt brak al door zijn steile opgaande bodemlijn en corrigeerde al 5%.
  • De Nasdaq 100 en S&P 500 vormden toppatronen en braken al door hun meest steile opgaande bodemlijnen.
  • De DAX en Stoxx Europe 600 hebben hun top ook al enige tijd geleden op de borden gezet. In de afgelopen dagen braken zij onder hun stijgende bodemlijnen van een grote stijgende wig. Deze doorbraken moeten nog wel worden bevestigd. Mochten zij in de komende dagen hun jaartop ook verder verhogen, dan verbetert het technische plaatje, maar blijft de stijgende wig nog steeds boven de markt hangen.

Daggrafiek Eurostoxx 600
Daggrafiek Eurostoxx 600 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Lagere toppen

Ook vanuit de technische indicatoren blijft de neerwaartse druk intact. Kijken we naar de situatie over de afgelopen drie maanden dan lijken de RSI en MACD nog steeds bezig met de vorming van een lagere top (negatieve divergentie).

Twee dagen geleden braken zij neerwaarts door hun stijgende kortetermijnbodemlijnen, maar deze doorbraken bleken nog niet structureel. Toch blijven zij nog onder hun recente toppen.

De VIX bevindt zich ook nog steeds in een situatie waarbij vanaf een zeer laag niveau hogere bodems worden gevormd. Een ander belangrijk signaal blijft de huidige afstand tussen de koers en het oplopende 200-daags gemiddelde.

Omkeermoment?

Toch geeft de stand van deze indicatoren nog geen duidelijkheid over het precieze omkeermoment. Zoals we vaker hebben gezien in een periode van euforie, kan een markt aanzienlijk verder doorlopen dan verwacht.

Voor vandaag staat een test van de 510,50-top op het programma. Een structurele doorbraak (enkele dagen) hierboven met bevestiging van vergelijkbare doorbraken in andere indices is noodzakelijk om de volgende opwaartse beweging te starten richting de 519.

Ik gaf eerder al aan dat ik pas een structurele doorbraak verwacht na een normale correctie. Mijn visie voor de rest van dit jaar blijft overigens ongewijzigd. Mijn uiteindelijk doel blijft 564, maar de weg hiernaartoe zal nog wel gepaard gaan met meerdere tussentijdse correctieve bewegingen.

Nog steiler

 

De terugtest in de afgelopen dagen tot aan de 501 (voormalige jaartop) heeft voor een hogere zeerkortetermijnbodem gezorgd. Hierdoor is de kortetermijnbeweging nog meer gaan versteilen.

Vanaf eind februari is nu een zeer steile opgaande bodemlijn te zien die ook past in de contouren van een kleine stijgende wig. Deze bodemlijn ligt vandaag bij 504. Een slot hieronder zou in het zeerkortetermijnbeeld een eerste kleine verzwakking opleveren.

Toch moet de AEX de stijgende bodemlijn langs de bodems van 445,65 (december) en 476,70 (januari) breken om de start van een correctie te bevestigen. Deze opgaande bodemlijn ligt vandaag bij 496,70.

Richting 519

Voor vandaag moeten we alert zijn wat de AEX rond de 510,50 doet, blijkt deze weerstand (top uit 2015) te sterk en wordt een toppatroon gevormd? Of breekt en sluit de index hierboven? Daarbij moeten we ook zeer goed in de gaten houden of een dergelijke doorbraak wordt bevestigd door de andere aandelenindices.

Is dit een laatste beweging in de zeer krachtige opgaande kortetermijntrend voordat een forse correctie wordt gestart, of wordt er een verdere versteiling gestart en zal de AEX doorzetten richting de 519?


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

377 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Diminhu 10 maart 2017 09:11
    De Aex blijft de beste leerling van de klas. Dax gisteren dicht bij nulpunt en vandaag ook niet echt overtuigend. Aex weer veel beter dan de Dax. Omgekeerde situatie. Als er nog verbeterd bod op Akzo komt kan het nog wel iets hoger. Shorts serieus onder water. Toch nog maar ff bijhouden.
  2. Diminhu 10 maart 2017 09:14
    Vanmiddag wordt belangrijk met de banencijfers. Wat gaat de VS Doen. Jarenlang is 'slecht nieuws of slechte cijfers' het sein geweest voor donkergroene beurzen. Gaat 'goed ' nieuws nu het sein zijn om toch even te corrigeren in functie van aanstaande RV in de US? We zullen het zien. Indien niet kan alles nog hoger. Denk dat de Aex zal aankabbelen tegen de 510 tot vanmiddag en dat zal beslissend zijn voor doorbraak of serieuse terugval komende dagen. Shorts nog niet verloren, maar uitgangspositie is natuurlijk niet te best. Maar dat was het voor FC Barcelona ook niet...
  3. [verwijderd] 10 maart 2017 09:16
    quote:

    cebeve schreef op 10 maart 2017 09:13:

    ook Bas weet het niet meer, elk commentaar begint met een kreet gevolgd door een vraagteken. Zijwaartse correcties (in tijd) tussen 450.460, 480-489, 490-501 en 501-506. Ja waar wachten we dan op??
    Wanneer wist ie het wel dan? Hij handelt niet eens op z'n eigen adviezen, dan weet je toch genoeg.

  4. [verwijderd] 10 maart 2017 09:17
    quote:

    Diminhu schreef op 10 maart 2017 09:11:

    De Aex blijft de beste leerling van de klas. Dax gisteren dicht bij nulpunt en vandaag ook niet echt overtuigend. Aex weer veel beter dan de Dax. Omgekeerde situatie. Als er nog verbeterd bod op Akzo komt kan het nog wel iets hoger. Shorts serieus onder water. Toch nog maar ff bijhouden.
    mijn 2 putjes maart 502 vanmorgen bij open toch maar eruit, lig nu in voor 2 putjes maart 508. risico op meer poen in de put, maar acht ze waarschijnlijker in dit klimaat. daarentegen, als het eenmaal omlaag gaat gaat het hard... Alas, nieuwe dag, nieuwe gokkansen, haha.
  5. [verwijderd] 10 maart 2017 09:31
    Verse top sinds jan 2008 (!). Opnieuw gap up. Maar we gingen toch corrigeren bij max 485 huh? Stel dat we nu corrigeren naar 485 is er dan sprake van een correctie of staan we dan op de top en moet de correctie nog komen? Ben het helemaal kwijt. Nou vooruit dan nog één 'overshootje'
  6. [verwijderd] 10 maart 2017 09:33
    Zware weerstandszone 506 - 510.... Tsja... Op laag volume er dwars doorheen, dus het was geen weerstandszone dan alleen op papier.
    Aandelen beginnen wereldwijd wel erg duur te ogen. Het is wat de gek er voor geeft. Maar ook de U.S. gaat weer gestaag omhoog. Ook daar geen enkele significante weerstand gezien, laat staan een correctie. Ben benieuwd waar we volgend jaar staan of over 3 jaar. Ad Nooten dacht aan het begin van dit jaar dat de AEX komende jaren naar de 150 gaat, en Royce Trostrams denkt dat de AEX naar de 1000 gaat.... En weet je wat? Hoe ongeloofwaardig het ook lijkt, maar ze kunnen allebei nog gelijk krijgen ook. De wonderen zijn de wereld nog niet uit
  7. Henri-Trader-Zonder-Trades 10 maart 2017 09:38
    quote:

    Eric de Rus schreef op 10 maart 2017 09:19:

    Weerstand van 510,50? Ik geloof daar niet in. Gezien de laatste maand geloof ik dat er pas eerst een weerstand ligt op 782,80.
    Je rond het een beetje af Eric, maar kniesoor die daarop let. De extreem belangrijke geëxtrapoleerde weerstand ligt precies op de 1.725 gulden-punten. Dit is 782,77. Maar knap dat jij deze ook in de peiling had!

    Deze trade-verslaafde wenst iedereen weer een mooie dag terwijl ie zelf z'n best doet de dag trade-loos door te komen...
  8. [verwijderd] 10 maart 2017 09:41
    quote:

    Henri-Trader-Zonder-Discipline schreef op 10 maart 2017 09:38:

    [...]

    Je rond het een beetje af Eric, maar kniesoor die daarop let. De extreem belangrijke geëxtrapoleerde weerstand ligt precies op de 1.725 gulden-punten. Dit is 782,77. Maar knap dat jij deze ook in de peiling had!

    Deze trade-verslaafde wenst iedereen weer een mooie dag terwijl ie zelf z'n best doet de dag trade-loos door te komen...
    trade-loos of rade-loos, Henri?:-)
  9. Henri-Trader-Zonder-Trades 10 maart 2017 09:45
    quote:

    maliqun61 schreef op 10 maart 2017 09:41:

    [...]

    trade-loos of rade-loos, Henri?:-)
    (t)radeloos, kan er iemand helpen?
    Alles wat ik wil, oehoe oehoe...

    :-)

    Met trillende vingers...

    Dat valt gelukkig nog mee. Wil vandaag en volgende week helemaal niks doen. Daarna proberen m'n laatste geld weg te gokken maar dan met beleid en dan echt afkicken...
  10. [verwijderd] 10 maart 2017 09:45
    De trein dendert maar vooruit , men gaat richting de 560 en meer. Ze gaan er alles aan doen om de beurzen voor en tijdens de verkiezingen van Frankrijk en Duitsland niet te laten dalen om te laten blijken dat alles goed gaat. De correctie komt maar pas ongeveer vanaf midden september. Wait and See!
377 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links